Tetszett a cikk?

Nem lehet gyermekeket kizárni az oktatásból HIV-, illetve hepatitis C fertőzés esetén, az így eljáró iskola jogsértést követ el - közölte vasárnap az oktatási jogok biztosa. Az utóbbi napokban több szülő tiltakozott, hogy ilyen fertőzést szerző gyermekek iskolai közösségbe járnak.

Az oktatási jogok biztosa, Aáry-Tamás Lajos szerint HIV-, illetve hepatitis C fertőzésekkel is lehet közösségbe menni, a betegségek terjedésének ugyanis sajátos formái vannak. "A szülőket egyetlen jogszabály sem kötelezi arra, hogy tájékoztatást adjanak gyermekük betegségéről. Sőt a tapasztalatok egyre inkább azt mutatják, az kerül bajba, aki nyíltan vállalja betegségét" - közölte a biztos.
Az oktatási biztos eddig két ilyen esettel találkozott. Az a diák, aki HIV-fertőzöttsége miatt nem iratkozhatott be egy középiskolába, kisgyermekként vérkészítmény útján szerezte betegségét; esetében a szülők kérték az állásfoglalást. Ezenkívül Aáry-Tamás Lajos még egy esettel foglalkozott; egy debreceni általános iskolában a beiratkozásnál tudta meg egy szülő, hogy gyermeke osztálytársai közül valaki hepatitis C vírussal fertőzött. Ebben az esetben a debreceni önkormányzat kérte állásfoglalását.
Keszei Sándor, a Magyarországi Szülők Országos Egyesületének elnöke úgy véli, a megfelelő védekezés fontossága miatt egyetértenek azzal, hogy ezek az esetek nyilvánosságra kerüljenek. Ugyanakkor ennek tükrében meglehetősen furcsa a közoktatási törvényben a titoktartásra vonatkozó szabályozás, mely szerint adott esetben a gyermek hozzájárulására van szükség, hogy a pedagógus tájékoztatást adjon a szülőknek.
Törökországban nemrégiben egy hatéves, HIV-vírussal fertőzött kisfiú jövőbeli osztálytársainak szülei tiltakoztak az ellen, hogy a fertőzött gyermek megkezdhesse az iskolát. A nyugat-törökországi Izmir városában élő fiú sorsáról végül az oktatási tárca döntött. A minisztérium közölte, hogy szigorú orvosi felügyelet mellett a 6 éves kisfiú az iskola tanulója lesz. Az esettel szinte valamennyi török televízió és újság foglalkozott, a nyugat és az iszlám világ határán elterülő ország közvéleményét megosztotta az ügy.
Mindennapi érintkezéssel nem terjed sem a hepatitis C, sem a hepatitis B, sem pedig az AIDS vírusa - közölte Vass Ádám, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) járványügyi főosztályvezető főorvosa. A nemzetközi vizsgálatok tisztázták ezeknek a betegségeknek a terjedési módjait, s azzal, hogy egy légtérben vannak a gyermekek a fertőzött személlyel, vagy azonos WC-ülőkét, kilincset vagy egyéb használati tárgyat használnak, nincsenek veszélyben. A főorvos hangsúlyozta, hogy az említett szakmai ténymegállapítások következtében sehol a világon, így hazánkban sem korlátozzák a hepatitis C, a hepatitis B, vagy a HIV-fertőzöttek közösségbe való járását. E vírusok csak ellenőrizetlen vérrel, vagy szövetnedvekkel, vagy ezekkel szennyezett orvosi eszközökkel terjednek, illetve a hepatitis B és a HIV vírus elsősorban szexuális úton. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Krimit forgatnak a Nyíregyházi Állatparkban

Krimit forgatnak a Nyíregyházi Állatparkban

Áprilisig számol kijárási korlátozásokkal a francia kormány

Áprilisig számol kijárási korlátozásokkal a francia kormány

Irán külügyminisztere megígérte, nem kezdenek fegyverkezési versenybe

Irán külügyminisztere megígérte, nem kezdenek fegyverkezési versenybe