Tetszett a cikk?

A Nemzetbiztonsági Hivatal kedden várhatóan átadja a Kondor Katalinra vonatkozó állambiztonsági iratokat a szaklevéltárnak - nyilatkozta a titkosszolgálati iratok átadását ellenőrző háromtagú bizottság soros elnöke hétfőn.

Az átadást az erre hivatott bizottság ellenőrzi, azonban a testület nem tekint bele az aktába, csak az iratok mennyiségét vizsgálja meg tételesen - mondta Sipos Levente. "A jogszabály szerint semmi akadálya nem lenne annak, hogy aprólékosan átvizsgáljuk a rádió elnökének dossziéját, ám ezt szükségtelennek ítéltük" - tette hozzá.
A szakember nem tudott válaszolni arra a kérdésre, hogy a rádió elnöke milyen minőségében szerepel az átadásra váró iratokban: megfigyelt, harmadik személy, vagy éppen az állambiztonsági szolgálatok megbízását teljesítő személy. "Tudomásom szerint maga Kondor Katalin kérte az iratokba való betekintést, erre azonban az eredeti őrzőhelyen, a Nemzetbiztonsági Hivatalban nem volt lehetőség. Feltételezem, hogy amint az irat átkerül az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárához, az adatvédelmi szabályok betartása mellett elsőbbséget biztosítanak a kérelmezőnek. Így Kondor Katalin rövidesen megismerheti a rá vonatkozó titkosszolgálati iratokat" - mondta Sipos.
A Népszava című napilap nemrég közölte, hogy a birtokában lévő dokumentumok szerint Kondor Katalin, a Magyar Rádió Rt. elnöke 1974-től 1983-ig kapcsolatban állt az állambiztonsági szolgálat kémelhárításával. A rádió elnöke hamisnak nevezte a lapban közölt dokumentumot, és leszögezte, hogy soha nem működött együtt semmilyen főcsoportfőnökséggel. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Koronavírus miatt került kórházba a pécsi polgármesteri hivatal egy dolgozója

Koronavírus miatt került kórházba a pécsi polgármesteri hivatal egy dolgozója

Egy kutatás szerint nem férfi, hanem nő írta a világirodalom egyik legrégebbi szövegét

Egy kutatás szerint nem férfi, hanem nő írta a világirodalom egyik legrégebbi szövegét

Bundesliga: nyert a Bayern München és a Hertha

Bundesliga: nyert a Bayern München és a Hertha