Feltételes támogatásáról biztosította Jasszer Arafat palesztin elnök és Simon Peresz izraeli ellenzéki vezető kedden az izraeli és palesztin közéleti személyiségek által kidolgozott jelképes béketervet, a "genfi megállapodást", amelyet palesztin menekültcsoportok és izraeli kormánytisztviselők egyre hevesebben bírálnak.

Arafat nem kommentálta részletekbe menően a béketervet, amely hírügynökségi jelentések szerint a Jordán folyó nyugati partvidékét és a Gázai övezetet szinte teljes egészében a majdani palesztin állam fennhatósága alá rendelné, Jeruzsálemet pedig megosztaná Izrael és a palesztin állam között, de meggátolná, hogy palesztin menekültek nagy számban térjenek vissza Izrael jelenlegi területére. Arafat szerint a palesztin álláspont az, hogy nem kívánnak meggátolni egyetlen olyan kísérletet sem, amellyel elérhetnék a "bátrak békéjét". A palesztin elnök ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a dokumentum nem számít hivatalos béketervnek.
Simon Peresz izraeli ellenzéki vezető, volt miniszterelnök úgy vélekedett: a terv több olyan elemet is tartalmaz, amelyek révén jó kiindulási alapként szolgálhatna a béketárgyalások felújításához. Amennyiben a palesztinok valóban lemondanak a menekültek hazatérési jogáról és elismerik Izraelt a zsidók hazájaként, nincs semmi gond a béketervvel és tárgyalási alap lehet - hangoztatta.
A palesztin menekültek érdekeit képviselő szervezetek és izraeli kormányzati tisztségviselők viszont mind hevesebben bírálják a tervet. Az egyik ilyen palesztin szervezet vezetője szerint a tárgyaló feleket senki nem hatalmazta fel arra, hogy engedményeket tegyenek a menekültek jogait illetően. Ez a megállapodás nagyon veszélyes, és kudarcba fullad minden olyan egyezmény, amely nem foglalja magában a menekültek hazatérési jogát - vélekedett.
A terv, amely elfogadhatatlan az izraeli kormány és a lakosság nagy többsége számára, nem más, mint palesztin propaganda -jelentette ki Tommy Lapid izareli igazságügyminiszter a BBC magyar adásának. Ariel Saron miniszterelnök szerint "nem szerencsés" az emberekben azt a hiedelmet kelteni, hogy van más út is, mint az "útiterv" néven ismeretes béketerv, Ehud Olmert izraeli miniszterelnök-helyettes pedig azzal vádolta a tárgyalásokon részt vett izraeli személyiségeket, hogy a hivatalos izraeli kormányállásponttal szembeszegülve "úgynevezett békemegállapodást írtak alá egy külföldi entitás hivatalos képviselőivel". Felrótta azt is, hogy a tervezet értelmében Izrael egyoldalú engedményeket tenne, de nem kapna érte semmit cserébe, még a palesztin menekültek hazatérési jogáról való egyértelmű lemondást sem.
A nem hivatalos béketervet félszáz egykori izraeli és palesztin kormányzati tisztségviselő, veterán béketárgyaló és politikus háromnapos jordániai tárgyalások eredményeként a múlt hét végén dolgozta ki, svájci kezdeményezésre. Az általuk genfi megállapodásnak nevezett 50 oldalas tervezetet november 4-én, Jichák Rabin volt izraeli kormányfő meggyilkolásának 8. évfordulóján tervezik aláírni. (MTI)

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Könnyekig hatotta Törőcsik Marit Orbán látogatása

Könnyekig hatotta Törőcsik Marit Orbán látogatása

A NER-cunami és az üzleti érdek mindent visz Keszthelyen

A NER-cunami és az üzleti érdek mindent visz Keszthelyen

A Brexit problémája egy sokatmondó videón

A Brexit problémája egy sokatmondó videón

A "kágéestés" csencselés, seftelés sokaknak volt remek üzleti iskola, ami ma hiányzik

A "kágéestés" csencselés, seftelés sokaknak volt remek üzleti iskola, ami ma hiányzik

Eltűnt 14 éves fiút keresnek Bács-Kiskun megyében

Eltűnt 14 éves fiút keresnek Bács-Kiskun megyében

Rossiék úgy ismerik a szlovákokat, mint saját magukat

Rossiék úgy ismerik a szlovákokat, mint saját magukat