Tetszett a cikk?

Feltételes támogatásáról biztosította Jasszer Arafat palesztin elnök és Simon Peresz izraeli ellenzéki vezető kedden az izraeli és palesztin közéleti személyiségek által kidolgozott jelképes béketervet, a "genfi megállapodást", amelyet palesztin menekültcsoportok és izraeli kormánytisztviselők egyre hevesebben bírálnak.

Arafat nem kommentálta részletekbe menően a béketervet, amely hírügynökségi jelentések szerint a Jordán folyó nyugati partvidékét és a Gázai övezetet szinte teljes egészében a majdani palesztin állam fennhatósága alá rendelné, Jeruzsálemet pedig megosztaná Izrael és a palesztin állam között, de meggátolná, hogy palesztin menekültek nagy számban térjenek vissza Izrael jelenlegi területére. Arafat szerint a palesztin álláspont az, hogy nem kívánnak meggátolni egyetlen olyan kísérletet sem, amellyel elérhetnék a "bátrak békéjét". A palesztin elnök ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a dokumentum nem számít hivatalos béketervnek.
Simon Peresz izraeli ellenzéki vezető, volt miniszterelnök úgy vélekedett: a terv több olyan elemet is tartalmaz, amelyek révén jó kiindulási alapként szolgálhatna a béketárgyalások felújításához. Amennyiben a palesztinok valóban lemondanak a menekültek hazatérési jogáról és elismerik Izraelt a zsidók hazájaként, nincs semmi gond a béketervvel és tárgyalási alap lehet - hangoztatta.
A palesztin menekültek érdekeit képviselő szervezetek és izraeli kormányzati tisztségviselők viszont mind hevesebben bírálják a tervet. Az egyik ilyen palesztin szervezet vezetője szerint a tárgyaló feleket senki nem hatalmazta fel arra, hogy engedményeket tegyenek a menekültek jogait illetően. Ez a megállapodás nagyon veszélyes, és kudarcba fullad minden olyan egyezmény, amely nem foglalja magában a menekültek hazatérési jogát - vélekedett.
A terv, amely elfogadhatatlan az izraeli kormány és a lakosság nagy többsége számára, nem más, mint palesztin propaganda -jelentette ki Tommy Lapid izareli igazságügyminiszter a BBC magyar adásának. Ariel Saron miniszterelnök szerint "nem szerencsés" az emberekben azt a hiedelmet kelteni, hogy van más út is, mint az "útiterv" néven ismeretes béketerv, Ehud Olmert izraeli miniszterelnök-helyettes pedig azzal vádolta a tárgyalásokon részt vett izraeli személyiségeket, hogy a hivatalos izraeli kormányállásponttal szembeszegülve "úgynevezett békemegállapodást írtak alá egy külföldi entitás hivatalos képviselőivel". Felrótta azt is, hogy a tervezet értelmében Izrael egyoldalú engedményeket tenne, de nem kapna érte semmit cserébe, még a palesztin menekültek hazatérési jogáról való egyértelmű lemondást sem.
A nem hivatalos béketervet félszáz egykori izraeli és palesztin kormányzati tisztségviselő, veterán béketárgyaló és politikus háromnapos jordániai tárgyalások eredményeként a múlt hét végén dolgozta ki, svájci kezdeményezésre. Az általuk genfi megállapodásnak nevezett 50 oldalas tervezetet november 4-én, Jichák Rabin volt izraeli kormányfő meggyilkolásának 8. évfordulóján tervezik aláírni. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
„Főorvos úr, már nagyon vártuk” – így debütált Szlávik János a Jóban Rosszban vendégszereplőjeként

„Főorvos úr, már nagyon vártuk” – így debütált Szlávik János a Jóban Rosszban vendégszereplőjeként

Öt gyakori tévhit a nyugdíj-megtakarításokkal kapcsolatban

Öt gyakori tévhit a nyugdíj-megtakarításokkal kapcsolatban

A NAV őrizetbe vett egy “közismert milliárdost”– videó

A NAV őrizetbe vett egy “közismert milliárdost”– videó