Tetszett a cikk?

Európában indokolt a közös védelmi politika megteremtése, de nem indokolt semmilyen lépés, amely párhuzamosságokat eredményezne a NATO-val - jelentette ki pénteken Brüsszelben a magyar külügyminiszter.

Kovács László az EU másfél napos csúcsértekezletének végén közölte: Magyarország nem tervezte, hogy csatlakozik Franciaország, Németország, Belgium és Luxemburg kezdeményezéséhez, amely önálló, az atlanti szövetségétől független védelmi képességek kialakítására irányul. Az EU közös kül- és biztonságpolitikájával és e politikának a készülő alkotmányos szerződéshez való viszonyával az állam- és kormányfők csütörtöki munkavacsorájukon foglalkoztak.
A kérdés azóta osztja meg a tagállamokat, hogy április 29-én a négy ország kezdeményezte egy Európai Biztonságpolitikai és Védelmi Unió megteremtését, valamint közös európai gyors reagálású erő és egy többnemzetiségű főparancsnokság felállítását. Az úgynevezett megerősített együttműködés módszerének alkalmazásával kapcsolatban Magyarországnak az az álláspontja, hogy ilyen mechanizmusok kialakításához legalább a tagállamok felének a részvétele legyen szükséges. Emellett az együttműködésnek nyitottnak kell lennie bármely más, bekapcsolódni kívánó tagállam előtt - emlékeztetett Kovács László, aki szerint ez védelmi kérdésekre is érvényes. "Nem tartjuk jónak szűkebb európai együttműködési formák kialakítását" - fűzte hozzá.
Nem kívánta kommentálni az Egyesült Államok NATO-nagykövetének azt az - ugyancsak csütörtökön elhangzott - kijelentését, amely szerint az önálló európai védelmi képességek megteremtését célzó tervek jelentik a legnagyobb veszélyt az atlanti szövetség jövőjére. A külügyminiszter szerint az ezzel kapcsolatos fejleményeket célszerű folyamatukban vizsgálni, és nem kell túlzott jelentőséget tulajdonítani az amerikai nagykövet kijelentéséhez hasonló nyilatkozatoknak. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Láncokkal és füstbombákkal mentek a rendőröknek Nápolyban a kijárási korlátozások ellen tiltakozók

Láncokkal és füstbombákkal mentek a rendőröknek Nápolyban a kijárási korlátozások ellen tiltakozók

Jön a vécépapírból készült koronavírus-bélyeg

Jön a vécépapírból készült koronavírus-bélyeg

Hasznos funkció jön: rögzítse kedvenc weboldalait a Windows Start menüjében

Hasznos funkció jön: rögzítse kedvenc weboldalait a Windows Start menüjében