Tetszett a cikk?

Tavalyi 25. helye után idén a 21. helyezést kapta Magyarország azon a listán, amelyet a sajtószabadság állapotáról készített jelentésében tett közzé a Riporterek határok nélkül (RSF) nemzetközi szakmai érdekvédelmi szervezet.

A párizsi székhelyű RSF idén második alkalommal közzétett anyaga a 166 országot rangsoroló skála élére helyezi Európát, ahol a vizsgált kritériumok alapján a legteljesebb a sajtó szabadsága, és a legrosszabbnak ítéli a média helyzetét Ázsiában, amelynek 8 országa került a lista végére. Az EU-csatlakozásra váró országok között Csehország a 41. helyről a 12.-re lépett elő, míg Lengyelország három helyet hátra csúszva a 33. helyet kapta.
A nemzetközi sajtószervezet Észak-Koreában, Burmában, Laoszban, Kínában, Iránban, Vietnamban, Türkmenisztánban és Bhutánban, illetve Ázsián Kívül Kubában és Eritreában katasztrofálisnak találta a média helyzetét. Megállapítása szerint ebben a 10 országban vagy egyáltalán nem létezik független sajtó, vagy a hatóságok mindennapos elnyomásának van kitéve. Az újságírók szélsőségesen rossz körülmények között dolgoznak. Burmában, Kínában, Iránban, Kubában és Eritreában számos újságírót tartanak börtönben.
Az Egyesült Államok a 31., Izrael a 44. helyen áll a sajtónak saját területén biztosított szabadság tekintetében, de az RSF mindkét országnak felrója, hogy külföldön nem tartja tiszteletben az újságírók jogait. Az amerikai hadsereget felelősség terheli több riporter haláláért az iraki háború idején, az izraeli hadsereg pedig rendszeresen visszaéléseket követ el újságírók ellen a megszállt palesztin területeken - állapítja meg a jelentés. Az RSF kiemeli, hogy ezek az esetek megengedhetetlenek két olyan ország részéről, amelyek szüntelenül arra hivatkoznak, hogy elkötelezett hívei a szólásszabadságnak.
Az idei jelentésben, akárcsak a tavalyiban, az első 10 helyen többségben európai országok képviseltetik magukat, de ott szerepel köztük az antillai Trinidad és Tobago is. Franciaország, amely 2002-ben a 11. helyen állt, a 2003-as besorolásban csak a 26. helyen szerepel: Párizst a RSF újságírók jogtalan rendőrségi előállításáért marasztalja el. Nagy-Britannia a tavalyi 21. helyről a 27-ikre csúszott le, Oroszország pedig közel harminccal került hátrább, a 121-ről a 148-ik helyre sorolták. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Bükkben kószáló farkaskölyköt vettek videóra

A Bükkben kószáló farkaskölyköt vettek videóra

Hónapokig verte a másfél éves nevelt gyermekét egy hajmási férfi

Hónapokig verte a másfél éves nevelt gyermekét egy hajmási férfi

Az Orbán-kormány szárnyakra cserélné a kerekeket

Az Orbán-kormány szárnyakra cserélné a kerekeket