Tetszett a cikk?

Az '56-os forradalom idején készült fotókból rendeznek kiállítást október 22. és november 4. között a Parlament előtt. Az 1956-os forradalomban 20 ezren sebesültek meg, több mint 2500 ember halt meg, 200 ezren az ország elhagyására kényszerültek, 15 ezer embert elítéltek a forradalomban való részvételért, s 229 politikai elítélten végrehajtották a halálos ítéletet.

A Kossuth téren felállított ezer négyzetméteres, óriáshálóra nyomtatott felvételek szerda estétől tekinthetőek meg november 4-éig. Az 50-60 millió forintba kerülő kiállítást az Expander Kft. valósította meg, miután ez a cég nyerte el az október 23-ai központi ünnepségek megrendezésére kiírt közbeszerzési pályázatot. A Kossuth téri kiállítást a Parlament Duna felőli oldalán lévő állványzatra függesztett három óriásfotó egészíti ki.
Göncz: 1956 lényege változatlan
"Felelősséggel állíthatjuk, hogy 1956 lényege változatlan: a szabadságvágy és a közérdek szolgálata" - hangsúlyozta Göncz Árpád volt köztársasági elnök a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés ünnepi ülésén. A volt államfő szerint 1956 eseményeinek megítélése mindmáig vita tárgya, az elfogult vitáé. Szerinte a forradalom minősítésére manapság oly gyakran alkalmazott jelző, a "polgári", 1956-ban egy szinte nem létező törekvést és akkor még elképzelhetetlen követelésrendszert jelez, nyilvánvalóan egy mai politikai törekvés minősítésére.
Orbán kiáll Dávid mellett
Ha október 23-án bármilyen atrocitásra sor kerül a Fidesz és az MDF közös ünnepi megemlékezésén, a Széna téren, Orbán Viktor Fidesz-elnök határozottan fellép ezekkel szemben - közölte szerdán Révész Máriusz a Demokrata című hetilap egy cikkére reagálva. A lap főszerkesztője, Bencsik András vezércikkében jelezte, hogy „előjelek szerint” Dávid Ibolyát, az MDF elnökét sípkoncert fogadja majd október 23-án, a Széna téren rendezett ünnepségen. Dávid Ibolya, az MDF elnöke felhívásában leszögezte: október 23. méltó ünnep lesz. "Hiszem, hogy nem lesz fütty, nem lesz kiabálás és nem lesz rendzavarás." - tette hozzá. A Fidesz ünnepi nyilatkozatában úgy fogalmazott: "Csak úgy ünnepelhetjük a szólásszabadságot, a gyülekezési szabadságot, ha mindenki saját meggyőződése, lelkiismerete szerint szabadon ünnepelhet."
A szocialista Mandur László "örömmel konstatálta" a Fidesz és az MDF a nap folyamán közzétett nyilatkozatait, amelyekben az 1956-os forradalomról való méltó ünneplésre szólítottak fel. Ez szerinte azt jelenti, hogy az MSZP és az SZDSZ után a parlamentben elhangzott felhíváshoz csatlakozott a két ellenzéki párt is. Az Országgyűlés alelnöke szerint azok, akik másképp gondolkodnak, nem tudhatják maguk mögött a komoly politikai erők támogatását. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az EU már eljárást is indít amiatt, hogy egyes tagállamok pénzért árulnak állampolgárságot

Az EU már eljárást is indít amiatt, hogy egyes tagállamok pénzért árulnak állampolgárságot

A magyarok közel felét anyagilag hátrányosan érintette a járvány

A magyarok közel felét anyagilag hátrányosan érintette a járvány

Félmillió csecsemő halt meg egy év alatt a rossz levegő miatt

Félmillió csecsemő halt meg egy év alatt a rossz levegő miatt