Tetszett a cikk?

Általános riadókészültségbe helyezték az izraeli rendőrséget és a biztonsági szolgálatokat hétfőn, mivel újabb merényletektől tartanak a nyolc utas életét kioltó és hatvan embert megsebesítő vasárnapi jeruzsálemi buszrobbantás után.

A rendőrség sűrítette járőrszolgálatát a városokban, fokozottan ellenőrzi az autóbusz-állomásokat és erősítést küldött az útelzárásokhoz. A hadsereg rádiójának közlése szerint a biztonsági szolgálatoknak mintegy ötven készülőben lévő merényletről van tudomásuk. Lerombolta az izraeli hadsereg buszrobbantás palesztin öngyilkos merénylőjének a házát, és őrizetbe vette a merénylő rokonait – tájékoztattak palesztin források. A 23 éves öngyilkos merénylő, Mohamed Zohul a Jasszer Arafat Fatah mozgalmának fegyveres szárnyát alkotó az al-Aksza Mártírjainak Brigádjainak tagja volt.A robbantás az izraeli kormány érvelését támasztja alá a hágai Nemzetközi Bíróságnak (ICJ) hétfőn kezdődő perben, amelyben a palesztinok az Izraelt Ciszjordániától elválasztó biztonsági falról akarják kimondatni a bírákkal, hogy az palesztin területeket vesz el, és megnehezíti az önálló palesztin állam létrejöttét. A fal azon a tűzszüneti vonalon épül, amely az 1967-es palesztin-izraeli háború lezárásaként alakult ki. Izrael a tűzszüneti vonalon épült falat nem államhatárnak, hanem a palesztin merénylők beszivárgását meggátló intézkedésnek tekinti -írja a Financial Times.A hágai nemzetközi bíróság az ENSZ közgyűlésének kérésére ül össze, de döntésének nincsenek közvetlen jogi következményei. Nemzetközi jogi szakértők szerint Izraelnek joga van megtenni a megfelelő intézkedéseket, hogy megvédje állampolgárait és határait. Az Egyesült Államok és az EU tagországai szintén úgy gondolják, hogy a nemzetközi bíróság nem a megfelelő fórum a fal ügyének és a biztonsági kérdések rendezésére. A palesztinok, valamint a Hágában mellettük érvelő 13 országot tömörítő Arab Liga és az Iszlám Konferencia viszont a nemzetközi szakértők által kidolgozott „útiterv” nevű békefolyamat helyett, a területi kérdésekre igyekeznek terelni a figyelmet.Az izraeliek, az Egyesült Államok és az európaiak – akik személyesen nem képviseltetik magukat a hágai tárgyaláson, csak írásban nyújtották be érvelésüket – inkább a békefolyamat elakadásának okairól beszélnének.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Idecsalta, majd éhbérért dolgoztatta pakisztáni szakácsait egy vendéglős

Idecsalta, majd éhbérért dolgoztatta pakisztáni szakácsait egy vendéglős

Már több mint 20 millió adag koronavírus-oltást adtak be a britek

Már több mint 20 millió adag koronavírus-oltást adtak be a britek

Két budapesti kerület kapott pénzt a kormánytól, mindkettő fideszes vezetésű

Két budapesti kerület kapott pénzt a kormánytól, mindkettő fideszes vezetésű