Általános riadókészültségbe helyezték az izraeli rendőrséget és a biztonsági szolgálatokat hétfőn, mivel újabb merényletektől tartanak a nyolc utas életét kioltó és hatvan embert megsebesítő vasárnapi jeruzsálemi buszrobbantás után.

A rendőrség sűrítette járőrszolgálatát a városokban, fokozottan ellenőrzi az autóbusz-állomásokat és erősítést küldött az útelzárásokhoz. A hadsereg rádiójának közlése szerint a biztonsági szolgálatoknak mintegy ötven készülőben lévő merényletről van tudomásuk. Lerombolta az izraeli hadsereg buszrobbantás palesztin öngyilkos merénylőjének a házát, és őrizetbe vette a merénylő rokonait – tájékoztattak palesztin források. A 23 éves öngyilkos merénylő, Mohamed Zohul a Jasszer Arafat Fatah mozgalmának fegyveres szárnyát alkotó az al-Aksza Mártírjainak Brigádjainak tagja volt.A robbantás az izraeli kormány érvelését támasztja alá a hágai Nemzetközi Bíróságnak (ICJ) hétfőn kezdődő perben, amelyben a palesztinok az Izraelt Ciszjordániától elválasztó biztonsági falról akarják kimondatni a bírákkal, hogy az palesztin területeket vesz el, és megnehezíti az önálló palesztin állam létrejöttét. A fal azon a tűzszüneti vonalon épül, amely az 1967-es palesztin-izraeli háború lezárásaként alakult ki. Izrael a tűzszüneti vonalon épült falat nem államhatárnak, hanem a palesztin merénylők beszivárgását meggátló intézkedésnek tekinti -írja a Financial Times.A hágai nemzetközi bíróság az ENSZ közgyűlésének kérésére ül össze, de döntésének nincsenek közvetlen jogi következményei. Nemzetközi jogi szakértők szerint Izraelnek joga van megtenni a megfelelő intézkedéseket, hogy megvédje állampolgárait és határait. Az Egyesült Államok és az EU tagországai szintén úgy gondolják, hogy a nemzetközi bíróság nem a megfelelő fórum a fal ügyének és a biztonsági kérdések rendezésére. A palesztinok, valamint a Hágában mellettük érvelő 13 országot tömörítő Arab Liga és az Iszlám Konferencia viszont a nemzetközi szakértők által kidolgozott „útiterv” nevű békefolyamat helyett, a területi kérdésekre igyekeznek terelni a figyelmet.Az izraeliek, az Egyesült Államok és az európaiak – akik személyesen nem képviseltetik magukat a hágai tárgyaláson, csak írásban nyújtották be érvelésüket – inkább a békefolyamat elakadásának okairól beszélnének.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Szuper jó fej rendőrök, ritmusra nyomják a szirénát - videó

Szuper jó fej rendőrök, ritmusra nyomják a szirénát - videó

Megszabadult a Banksy-graffititől a frusztrált garázstulaj

Megszabadult a Banksy-graffititől a frusztrált garázstulaj

Újítást tesztel a BKK a jegyautomatáknál

Újítást tesztel a BKK a jegyautomatáknál

Arról készített műsort a köztévé, hogyan lehet meggyógyítani a melegeket

Arról készített műsort a köztévé, hogyan lehet meggyógyítani a melegeket

Videó: simán felmegy a sípályán a hernyótalpas Dacia

Videó: simán felmegy a sípályán a hernyótalpas Dacia

Zimbabwéban megint lekapcsolták az internetet

Zimbabwéban megint lekapcsolták az internetet