Az idei év első két hónapjában a kivitel 20 százalékkal, a behozatalé 15 százalékkal nőtt 2003 elejéhez képest – közölte a KSH.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közleménye szerint februárban az export 21, az import 17 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet. 2003 utolsó negyedévétől az export növekedési üteme minden hónapban magasabb volt, mint az importé.A KSH korábbi közlése szerint a külkereskedelmi hiány 594,3 millió euró volt január-februárban, 6,08 milliárd euró export és 6,67 milliárd euró import mellett. Becsült adatokkal kiegészítve a deficit 461,8 millió eurót tett ki.2004 január-februárban a forint az előző év azonos időszakához képest a főbb devizákkal szemben 7 százalékkal leértékelődött: a forgalomban mintegy négyötödös arányt képviselő euróhoz viszonyítva 9 százalékkal gyengült, míg a 14 százalékos forgalmi súlyú dollárhoz képest 7 százalék körüli erősödés volt tapasztalható.A kivitel volumene január-februárban ötödével emelkedett az előző év azonos időszakához képest. Az összforgalomból 64 százalékkal részesedő gépek és szállítóeszközök árufőcsoportban 28 százalékos volt a növekedés. A gépkivitel több mint négyötöde az Európai Unióba irányult, ahol a forgalom volumene 24 százalékkal nőtt.A feldolgozott termékek exportjának átlagos 8 százalékos növekedését erőteljesen meghaladta a gyógyszer és gyógyszerészeti termékek kivitele.A behozatal volumene összességében mintegy 15 százalékkal emelkedett. A forgalom több mint felét adó gépek és szállítóeszközök importja 21 százalékkal nőtt: ezen belül az EU-ból való behozatal mérsékeltebben, 10 százalékkal.A kivitel forintárszintje 3 százalékkal, a behozatalé 4 százalékkal nőtt az év első két hónapjában, ez a cserearány kismértékű, 1 százalékos romlását vonta maga után.Az energiahordozó-import árszínvonala, főként a 2003. februári kőolajár-emelkedésre visszavezethetően 2004 első két hónapjában mérsékelten, 3 százalékkal emelkedett – közölte a KSH.

(MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Gyűjtést szervez a Momentum, hogy pótolják a Kossuth téri tüntetésen megrongálódott szánkókat

Gyűjtést szervez a Momentum, hogy pótolják a Kossuth téri tüntetésen megrongálódott szánkókat

Rövidpályás úszó-vb: Hosszú Katinka újabb aranyérmet szerzett

Rövidpályás úszó-vb: Hosszú Katinka újabb aranyérmet szerzett

Trump bevetette a protekcionizmus prófétáját

Trump bevetette a protekcionizmus prófétáját

Mégis kapnak 55 milliárdot az eladósodott kórházak

Mégis kapnak 55 milliárdot az eladósodott kórházak

Kemény legény: 30 millió forint a legdrágább eladó hazai Hummer

Kemény legény: 30 millió forint a legdrágább eladó hazai Hummer

Halálos baleset történt Kerekegyházánál

Halálos baleset történt Kerekegyházánál