A fővárosban és vonzáskörzetében legalább ezer háztartásban még mindig nincs áram a vihar következtében; az Elektromos Művek csütörtök estére ígérte a hibák jelentős részének elhárítását. Az azonnali veszélyelhárítás költségeit az önkormányzatok számára a vis maior keretből pótolják.

Több ezer lakásban továbbra sincs villany – mondta Boross Norbert. Az Elmű kommunikációs igazgatója szerint a cég szakemberei estére valószínűleg a munkák 90 százalékával végeznek majd. Az áramszolgáltatás hiánya inkább a peremkerületi vagy a főváros környéki utcákat, utcaszakaszokat érinti.Boross Norbert elmondta: a közmű helyreállítását nehezíti, hogy a megsérült vagy gyökereiben meglazult fák később is rádőlnek a vezetékekre, de sok helyen még mindig a vezetéken fekszenek a kidőlt fák, így életvédelmi okokból sem kapcsolhatják vissza az áramot. A tűzoltósággal és az erdészetekkel együtt dolgoznak a vezetékek helyreállításán.A károkkal kapcsolatban elkészült az elsődleges jelentés – mondta Pál Tibor, a Belügyminisztérium politikai államtitkára csütörtök délután. Ennek alapján az azonnali veszélyelhárítás költségeit a kormány a vis maior keretből pótolja az önkormányzatok számára. A kár összege több tízmillió forintra becsülhető – tette hozzá. Csütörtökön megkezdődött az országos kárfelmérés is, ami várhatóan egy hétig tart. Ennek keretében a lakóépületekben, önkormányzati épületekben, utakban, hidakban és egyéb épületekben keletkezett károkat mérik fel a szakemberek. Az előzetes vizsgálatok alapján több mint százmillió forintra rúg majd a helyreállítási költség, de a kormány a vis maior 1,2 milliárd forintos keretén kívül egyéb támogatási lehetőséget is vizsgál a károsultak segítésére - tette hozzá Pál Tibor.Budapesten várhatóan szombat estére fejeződik be a vihar és a tornádó erejű szél okozta törmelék, hordalék és gallyak eltávolítása. Csütörtökön napközben 50 célgéppel és 552 kézi úttisztítóval folytatták a munkát a FKF Rt. emberei. Így összesen már csaknem 400 köbméternyi törmeléket szedtek össze Budapesten, ahol a legnagyobb károkat a dél-budai területen okozta a szélsőséges időjárás.(MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Túlórázik és migránsozik a mémgyár

Túlórázik és migránsozik a mémgyár

Trump azt nevezi ki kabinetfőnöknek, aki szörnyű embernek nevezte őt

Trump azt nevezi ki kabinetfőnöknek, aki szörnyű embernek nevezte őt

Nem jött be a nagyszabású terv: nem jól működik az óceán szemétcsapdája

Nem jött be a nagyszabású terv: nem jól működik az óceán szemétcsapdája

Az autók fölé magasodott az a jávorszarvas, ami egy alaszkai autópályán indult sétálni

Az autók fölé magasodott az a jávorszarvas, ami egy alaszkai autópályán indult sétálni

A Magyar Idők kultúrharcosa nekiment a Fidesz politikájának

A Magyar Idők kultúrharcosa nekiment a Fidesz politikájának

A bevándorlók mellett tüntettek Rómában

A bevándorlók mellett tüntettek Rómában