Bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt szerdán gyanúsítottként hallgatták ki és őrizetbe vették a Baumag szövetkezet elnökét; ezenkívül több mint 100 ingatlan zár alá vételét kezdeményezik.

Kedden megkapta a rendőrség az igazságügyi könyvszakértő részvéleményét, amely alátámasztja, hogy a Baumag szövetkezet tevékenysége során bűncselekmény történt - mondta a budapesti rendőrfőkapitány bűnügyi helyettese.Tóth Gábor ezredes közölte: a szövetkezet elnökét ezekben az órákban is gyanúsítottként hallgatják ki. Sor került az elnök és a Baumag-cégcsoport érdekeltségi körébe tartozó több mint száz ingatlant érintő biztosítási intézkedés foganatosítására és kezdeményezik zár alá vételüket. Előterjesztést tesznek Balázs László előzetes letartóztatására - mondta.Az ezredes közölte: a szövetkezet tagok által befizetett összegeket tőketartalékba helyezte, azokból üzletrész-tőkét képzett és ebből az üzletrész-tőkéből juttatott a befizetés nagyságrendjével arányosan egy üzletrészt. Ez azonban mind a számviteli törvénnyel, mind a szövetkezeti törvényben foglaltakkal ellentétes.Az elnök vallomást tettA gyanúsítás ellen Balázs László ellenvetéssel élt, az őrizetbe vétel ellen pedig panasszal. A gyanúsított ugyanakkor vallomást tett kihallgatásán - tette hozzá. Az ezredes szerint nem kizárt, hogy másokat is gyanúsítottként hallgatnak ki, de a cég működéséért elsősorban a cég vezetője felelős, így került sor Balázs László gyanúsítotti kihallgatására.A Baumag tavaly október 9-e óta nem fizet tagjainak. A közel 13 ezer kisbefektető, s egyben szövetkezeti tag 20 milliárd forintot helyezett el a Baumag Stratégiai Fejlesztő Szövetkezetnél (BSFSZ), emellett közel ugyanennyi hozamot is követel.Jön a lex-BaumagA kormány a Baumag ingatlanszövetkezet ügyéből levont tanulságok alapján úgy döntött, hogy több jogszabályt módosítani kell - közölte szerdán a kormányszóvivő. Szükségesnek látszik egy olyan törvény megalkotása, amely egyértelműen kimondja, hogy szövetkezet elsődleges befektetési tevékenység folytatására nem alapítható - jelentette ki Gál J. Zoltán. Felül kell vizsgálni a cégbíróság törvényességi felügyeletével kapcsolatos intézkedések és szankciók körét is. Szükséges a szövetkezetek működésével kapcsolatos jogszabályok harmonizálása is - tette hozzá a szóvivő.A kormány felkérte Polt Péter legfőbb ügyészt, hogy vizsgálja felül a befektetési szövetkezetekkel kapcsolatos elmúlt nyolc évi ügyészi tevékenységet. Farkas István, a PSZÁF új elnöke a kormányülésen elmondta, hogy történtek mulasztások Baumag-ügyben a PSZÁF-nál is.(MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Zúgó átjátszó miatt kell sérelemdíjat fizetnie egy telefontársaságnak

Zúgó átjátszó miatt kell sérelemdíjat fizetnie egy telefontársaságnak

Már nem iszik, de amíg él nyomja a rock and rollt: Keith Richards 75 éves

Már nem iszik, de amíg él nyomja a rock and rollt: Keith Richards 75 éves

Úton a platformgazdaság felé: több, kevesebb, máshogy

Úton a platformgazdaság felé: több, kevesebb, máshogy

Izgalomba hozta a kutatókat a 100 millió éves madártoll, amit borostyánba zárva találtak meg

Izgalomba hozta a kutatókat a 100 millió éves madártoll, amit borostyánba zárva találtak meg

Így győzzük le emberi gyengeségeinket!

Így győzzük le emberi gyengeségeinket!

Megformázta legóból az MTVA-nál történteket a Kétfarkú

Megformázta legóból az MTVA-nál történteket a Kétfarkú