Alig kapott sajtóvisszhangot, hogy Medgyessy Péter a héten menesztette a hírszerzés főnökét, akinek a helyére a Nemzetbiztonsági Hivatal jelenlegi főigazgatóját javasolja. A kormányszóvivő homályos magyarázattal indokolta Medgyessy lépését, amely mögött a Fidesz politikai okokat sejt.

Valószínűleg alkalmatlannak fogják minősíteni az Információs Hivatal (IH) élére Medgyessy Péter által jelölt Zsohár Istvánt az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának fideszes tagjai, köztük a bizottság elnöke, Demeter Ervin is, jóllehet ettől még a kormányfő jelöltje veheti át az irányítást a magyar kémszervezet felett. Medgyessy Péter ugyanis hétfőn felmentette tisztségéből az IH főigazgatóját, Czukor József vezérőrnagyot és a megüresedő posztra Zsohárt javasolta. Persze ez utóbbitól egyáltalán nem áll távol a kémkedés. A közgáz egyetem Nemzetközi Kapcsolatok szakán 1975-ben végzett, majd egyből a hírszerzés kötelékébe szegődött titkosszolga 2002-ig dolgozott az IH munkatársaként. Angolul, franciául és oroszul jól beszél, háromszor volt külszolgálaton (egyebek mellett moszkvai rezidensként), négy éven keresztül pedig az IH műveleti igazgatójaként tevékenykedett. Az NBH főigazgatójává szintén Medgyessy nevezte ki még 2002-ben.

A kormányszóvivő a „megváltozott nemzetközi környezetből fakadó új biztonsági kihívásokra való felkészüléssel”, valamint az „európai uniós tagságunkból következő hazai és nemzetközi együttműködés erősítésével” indokolta Zsohár István jelölését. A Fidesz „szokatlannak” nevezte Medgyessy lépését, mondván: a szolgálatoknál nem szokás, hogy „minden érdemi indoklás nélkül” vezetőcseréket hajtsanak végre. Demeter Ervin, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának fideszes elnöke a hvg.hu-nak elmondta: szerinte Zsohár jelölése mögött az MSZP nemzetbiztonsági munkacsoportjának lobbizása állhat. A titkosszolgálatoknál évek óta folyamatos rivalizálás megy a „gyengébb képességű katonák” vezette katonai és a „jobb képességű” polgári titkosszolgálatok között, és az MSZP-n belül most megerősödhetett a Zsohár mögött álló katonai titkosszolgálati lobbi – véli a fideszes politikus, aki szerint a szocialista párton belül működő nemzetbiztonsági bizottságot is az ehhez a lobbihoz tartozó, egykoron szovjetbarát, ma már többségében nyugdíjas ex-titkosszolgák alkotják.

Az ellenzéki politikus nemcsak ideológiai alapokon neheztel az új kémfőnök-jelöltre. Meggyőződése, hogy Zsohár az NBH élén feltétel nélkül hajtja végre Tóth András, a szolgálatok irányítását felügyelő politikai államtitkár „közvetlen utasításait”. Szerinte Zsohár akadályozta, hogy a brókerügyet vizsgáló bizottság megkapja a K and H botrány során született több száz oldalas lehallgatási jegyzőkönyvet a nemzetbiztonságiaktól. (Az MSZP ezzel szemben úgy véli: a bizottság nem, csak Demeter kérte a jegyzőkönyvet a hivataltól; s az NBH minden tájékoztatást megadott a bizottságnak, amit az kért.)

Tóth Károly , a nemzetbiztonsági bizottságának szocialista alelnöke a hvg.hu nak kifejtette, nincs szó holmi MSZP-n belüli lobbizásról és Zsohár jelölése is szakmai döntésen alapul. A szolgálatoknál ugyanis felerősödött egy, a terrorizmus elleni harc során a nemzetközi együttműködésben jeleskedő munkacsoport, melyet az NBH-főigazgató vezetett, ezért kezdeményezik kinevezését az IH élére. Demeter vádjaira reagálva, miszerint Zsohárt lojalitása miatt nyomnák át a hírszerzéshez, Tóth kijelentette: 1994 óta tagja a nemzetbiztonsági bizottságnak és úgy véli, a szolgálatok vezetői a mindenkori kormányhoz lojálisak. Arra a kérdésünkre, hogy akkor miért váltogatják a szolgálatoknál kurzusonként a főigazgatókat, azt felelte: ez egy Magyarországon kialakult gyakorlat.

Demeter véleményének - miszerint a leváltás és kinevezés mögött a "szocialista párton belüli belharc" áll - az is ellentmond, hogy a mostanra beért változásokat sokan már márciusban sejteni vélték, amikoris a kormányfő látogatást tett a szolgálatoknál.

Ettől függetlenül legalábbis furcsa, hogy Czukor menesztését az új biztonsági kihívásokkal magyarázta a kormányszóvivő, eddig ugyanis szó sem volt arról, hogy akár az EU-csatlakozással, akár a madridi terrorakcióval bármi is változott volna ezen a területen. Sőt a Külügyminisztérium által márciusban elfogadott nemzeti biztonsági stratégia kidolgozásánál a külügyi tárca nagyban támaszkodott az Orbán-kormány által elfogadott stratégiára, így a dokumentumban foglaltak a minisztérium szerint sem jelentettek áttörést a magyar biztonságpolitikában. Bródi Gábor, a dokumentumot ismertető helyettes államtitkár néhány hónapja éppen azt ecsetelte, hogy még a madridi események miatt sem írták át a stratégiát, hiszen a terrorizmus amúgy is kiemelt helyen szerepel a szervezett bűnözés, az illegális migráció és a gazdasági instabilitás mellett.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Az amerikai szenátus szerint a szaúdi trónörökös a felelős Hasogdzsi meggyilkolááért

Az amerikai szenátus szerint a szaúdi trónörökös a felelős Hasogdzsi meggyilkolááért

Kirúghatták a kukaholding vezetőit

Kirúghatták a kukaholding vezetőit

Hosszú Katinka: Két éve halálkozeli élmény volt a vb

Hosszú Katinka: Két éve halálkozeli élmény volt a vb

Ez az úszó-vb legbénább csobbanása

Ez az úszó-vb legbénább csobbanása

Igazoltatták a rendőrök egy belvárosi kocsma vendégeit az esti tüntetés után - videó

Igazoltatták a rendőrök egy belvárosi kocsma vendégeit az esti tüntetés után - videó

Kivezették és leteperték a saját koncertjéről az énekest (videó)

Kivezették és leteperték a saját koncertjéről az énekest (videó)