Tetszett a cikk?

Az üzletek, éttermek és piacok zöméből csütörtökre eltűntek a fűszerpaprika-őrlemények, és az azt tartalmazó ételek. A rendőrség ismeretlen tettes ellen eljárást indított. A tisztiorvosi szolgálat azt javasolja, hogy ha nem visszakereshető a gyártási tétel, akkor a lakosság inkább ne használja az otthon található fűszerpaprikát.

Az országos tiszti főorvos, Bujdosó László feljelentése csütörtökön érkezett meg a Budapesti Rendőr-főkapitányságra, és ennek alapján rendelték el a nyomozást. Garamvölgyi László ezredes a rendőrség feladataként azt jelölte meg, hogy végigkísérje a szennyezett paprika útját, hogy miként került be az országba, hol és hogyan forgalmazták. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) az eddigi vizsgálatairól készített anyagait elküldi a rendőrségnek.



Semmiféle egészségkárosodással nem kell számolnia azoknak, akik a megengedettnél nagyobb aflatoxin vagy ohratoxin tartalmú fűszerpaprikát fogyasztanak, ennek ellenére a tisztiorvosi szolgálat azt javasolja, hogy ha nem visszakereshető a gyártási tétel, akkor a lakosság inkább ne használja az otthon található fűszerpaprikát - közölte Bujdosó László rendkívüli sajtótájékoztatón csütörtökön.



Az érintett termékek forgalomból való kivonása annak ellenére országosan megtörtént, hogy sok helyre nem jutott el hivatalos tájékoztatás, és az üzletvezetők csak a médiából értesültek a fejleményekről.



A budapesti piacok elárusító helyeiről már a csütörtöki nyitás előtt eltávolították azokat a fűszerpaprika-őrleményeket és az azt tartalmazó egyéb cikkeket, amelyek köréről a Fővárosi Csarnok és Piacigazgatóság (Csapi) csütörtök reggel körlevélben tájékoztatta a boltok és standok tulajdonosait - mondta Marton Ágnes, a Csapi osztályvezetője. Az MTI tudósítói a nagycsarnokban nem is találtak fűszerpaprikát csütörtökön.



Dékány Ferenc, a Csabahús Kft. ügyvezetője arról tájékoztatott, hogy a csabai kolbász gyártását - amelyhez elengedhetetlen az őrölt paprika felhasználása - nem állították le, mivel évek óta olyan feldolgozótól vásárolják az alapanyagot, amely folyamatosan bevizsgálja a termékét, és garanciát vállal arra, hogy az nem tartalmaz toxikus anyagokat. Egyelőre nem szünetel a húskészítmények gyártása Borsod-Abaúj-Zemplén megye egyik legjelentősebb húsipari üzemében, a felsőzsolcai Sajó-Hús Kft-ben sem.



A debreceni diákok közellátását végző Sodexho Magyarország Kft. debreceni regionális igazgatója elmondta: a naponta 23 ezer diák számára főző cég a jövő heti étlapot már úgy állította össze, hogy abban nem szerepelnek olyan ételek, amelyekhez fűszerpaprikát kell használni. A székesfehérvári gyermekintézmények étkeztetését végző cég egyelőre törölte a fűszerpaprikával vagy azt tartalmazó készítmények felhasználásával készült ételeket az óvodai, iskolai étlapokról.



Néhány óra alatt közel ezren kértek felvilágosítást a kormány döntése nyomán elrendelt paprikafogyasztási tilalomról csütörtökön reggel az Országos Mentőszolgálat által működtetett telefonvonalon. A dr. Info néven, és ennek megfelelő telefonszámmal (06-40-dri-nfo, azaz 06-40-374-636) működő szolgáltatás a mentőszolgálat rendszeréhez kapcsolva lehetővé teszi akár tucatnyi munkaállomás azonnali készenlétbe állítását egy, tömegesen érkező kérdéseket eredményező, rendkívüli helyzet esetén. A tájékoztató szolgálat az interneten is elérhető a www.drinfo.hu címen, illetve szintén felvilágosítással szolgál az ÁNTSZ honlapja, amely a www.antsz.hu címen érhető el.



(MTI)
HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!