szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nem sokkal egy óra előtt kiürítették a földművelésügyi minisztériumot, ahol éppen folytak a tárgyalások az agrárdemonstrációs képviselők és a földművelésügyi minisztérium vezetői között. Ezalatt folytatódott az agrárgazdaság fejlesztéséről szóló törvény módosításának általános vitája a parlamentben.

Az épületből a biztonsági őrök mind a tárgyalások résztvevőit, mind az arról tudósító újságírókat és az FVM alkalmazottait is kiterelték. Erről az alkalmazottakat az épületben e-mailen tájékoztatták. A helyszínen jelenlévő rendőrök szerint az épület átvizsgálása néhány órát is igénybe vehet.

Folytatódnak a plenáris tárgyalások

A hétfőről keddre halasztott plenáris tanácskozás elején Németh Imre földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter, az FVM tárgyalóküldöttségének vezetője ismertette, hogy a közvetlen területalapú támogatások forrásaiból eddig 166 ezer gazdálkodó kapott támogatást. A gazdálkodók hárommillió 370 ezer hektár után vehették fel összesen valamivel több mint 38 milliárd forintot kitevő támogatásukat.

A miniszter szerint eddig egymillió 13 ezer tonna gabonát vásároltak fel az intervenció keretében. Az EU-követelményeknek megfelelő raktárkapacitás pedig elérte a 2,4 millió tonnát.

A gazdák reménykednek

Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke hangot adott annak a reményének, hogy a területalapú támogatások forrásaiból fennmaradt hányad belátható időn belül a gazdákhoz kerül. Bizakodását fejezte ki a tekintetben is, hogy a már felvásárolt intervenciós gabona mennyisége nem csak a kereskedők raktárkészletét jelenti, hanem a gazdáktól is felvásároltak már terményt.

A Magosz elnöke ugyancsak az agrártárca vezetőjéhez hasonlóan abban reménykedik, hogy hamarosan megegyezés születik a két fél között, és mint mondta, ezért a gazdák érdemi, konkrét és gyors megállapodásra törekszenek a tárgyalások során.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI/hvg.hu Itthon

Gyurcsány: a kormány kész az átcsoportosításra

A kormány hajlandó arra, hogy az agrár költségvetést átcsoportosítsa, de a 328 milliárd forintos keretnél többet nem kíván fizetni. Eközben a gazdák egyre több helyen demonstrálnak.

Karanténba kerülnek az ügyészségeken az iratok

Karanténba kerülnek az ügyészségeken az iratok

Leállt a brazil női válogatott edzése, miután egy papagáj szállt az egyik játékos fejére

Leállt a brazil női válogatott edzése, miután egy papagáj szállt az egyik játékos fejére

Nem árulják el, hányszor használta Szijjártó a rendőrség helikopterét

Nem árulják el, hányszor használta Szijjártó a rendőrség helikopterét