szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ha statisztikailag nem is markánsan, de szinte mindenki veszített előző havi pontszámaiból – áll a Népszabadság által ma lehozott Szonda Ipsos felmérésben.

A vizsgálat módszeréről
Az adatfelvétel ideje: 2005. február 17-23.

A megkérdezettek száma: 1500 fő, akik együttesen az ország 18 éves és annál idősebb lakosságát képviselik.

Alapsokaság: 18 éves és idősebb, állandó magyarországi lakóhellyel rendelkező magyar állampolgár. Az alapsokaság és a megkérdezettek összetétele megegyezik. Minden hónapban más-más 1500 főt kérdeznek meg személyes megkereséssel. Minden felnőtt magyar állampolgárnak azonos esélye van a mintába kerülésre.
A felmérés szerint a legnépszerűbb Mádl Ferenc és a legkevésbé kedvelt Kövér László közötti különbség egy százfokú skálán csupán 27 pontnyi.

Ha a politikusok megítélésének részleteiben böngészünk, az említetteknél jóval magasabb és alacsonyabb értékeket is láthatunk. A Fidesz elnöke saját pártjának táborában 84 pontos s ez a legkedvezőbb politikusi értékelés 2005 februárjában. E képzeletbeli dobogó második helyén Gyurcsány Ferenc áll, aki a szocialistáktól ezúttal 78 pontot szerzett. A legmagasabb pontszámok rangsorának harmadik helyezettje Kuncze Gábor, aki ezt a szabad demokratáktól kapott 75 ponttal érdemelte ki. A legkisebb pontszámokat Kövér László neve mellett találhatjuk, a szocialistáktól 20 pontot, a szabad demokratáktól 22 pontot kapott.

A felmérés szerint a pártok szavazói indulatosabbak lettek az elmúlt időben. Jól példázzák ezt az évértékelő beszédek következtében kialakult véleményváltozások. A február közepi megszólalások a saját táborok szimpátiáját vívták ki, az ellenoldalnak viszont egyáltalán nem tetszettek.

Karakteresebb lett Hiller István, Lendvai Ildikó, Kuncze Gábor, Pokorni Zoltán, Áder János és Kövér László megítélése is január és február között. Mindannyiukra igaz, hogy pártjuk támogatói körében három-négy ponttal emelkedett a népszerűségi indexük, a rivális párt támogatói körében viszont négy-öt ponttal csökkent.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nemzetközi brigádot toboroz és új terrorista generációt nevel az Iszlám Állam

Nemzetközi brigádot toboroz és új terrorista generációt nevel az Iszlám Állam

Koronavírus-fertőzésben elhunyt a Szomszédok és a Kisváros színésze

Koronavírus-fertőzésben elhunyt a Szomszédok és a Kisváros színésze

Egy sztárépítész szerint megállíthatjuk a klímaváltozást, és erre egy nagyszabású terve is van

Egy sztárépítész szerint megállíthatjuk a klímaváltozást, és erre egy nagyszabású terve is van