szerző:
Dezső András (hvg.hu)

A Pénzügyminisztérium vizsgálatot indított a Szerencsejáték Felügyeletnél (SZF), miután a tárcánál több olyan dokumentum landolt, ami az SZF működésével kapcsolatos gyanús ügyletekre utal.

A vizsgálat tárgyát képezi egyebek mellett egy 2002. decemberében kötött együttműködési megállapodás is, amely az SZF, az V. kerületi Önkormányzat, valamint az önkormányzat tulajdonában álló Aranytíz Ifjúsági Centrum között jött létre. A határozatlan időre kötött megállapodás értelmében a felügyelet 30 millió forintos támogatást nyújtott az önkormányzatnak, amely az összeget az Aranytíz Ifjúsági Centrumnak juttatta. (Az Aranytíz Ifjúsági Centrumnak tavaly januártól Aranytíz Művelődési Központ a neve.)

A hvg.hu birtokába került együttműködési megállapodás szerint az SZF évente három alkalommal használhatja a művelődési házat. Ugyanakkor nem tudni, az SZF-nek miért volt szüksége a művelődési házra, mivel Parádon van saját továbbképző központja.

"Teljesen arányos volt"
Az V. kerületi Önkormányzat szerint teljesen törvényes és arányos a Szerencsejáték Felügyelet, az Aranytíz Művelődési Központ és az V. kerületi Önkormányzat között létrejött megállapodás. "A több mint két évvel ezelőtt megkötött együttműködési megállapodás egyrészt azt a célt szolgálta, hogy a nagy ügyfélforgalmat lebonyolító, játékautomata-üzemeltetőket, vendéglátósokat fogadó Szerencsejáték Felügyelet Sas utcai ügyfélszolgálati irodája kulturált és biztonságos környezetben működhessen, másrészt a Belváros szórakozóhelyeinek ellenőrzésében az önkormányzat kereskedelmi hatósága és a felügyelet hatékonyan tudjon együttműködni" - közölte a hvg.hu-val Prónay-Zakar Gina, az önkormányzat  sajtóreferense.
A harmincmillió forintos megállapodás emellett számos furcsaságot tartalmaz. Eszerint például az önkormányzat vállalta: felkéri az V. kerületi Rendőrkapitányság vezetőjét, hogy „lehetőségeihez mérten a helyi Rendőrkapitányság biztosítsa a tartós rendőri ellenőrzést, illetőleg az SZF zavartalan működéséhez, tevékenységéhez szükséges esetekben rendőri közreműködését”.

Igen ám, de mint azt a hvg.hu megtudta, a kerületi rendőrkapitány nem is hallott a megállapodásról, az önkormányzat pedig sosem kérte ebben a rendőrség közreműködését.

Ezen kívül az önkormányzat olyan dolgot vállal, amely törvényes kötelezettsége lenne: „az SZF elhelyezkedésével, működésével kapcsolatos hatósági engedélyezési eljárásokat, a törvényes határidőn belül, a lehető leggyorsabban lefolytatja, és az engedélyek kiadásánál maximális szakmai segítséget nyújt”.

Az V. kerületi polgármester, a szocialista Steiner Pál a hvg.hu-nak még pénteken kijelentette: semmi kivetnivalót nem lát a megállapodásban. Örül neki, hogy a felügyelet támogatja a kultúrát.

Az önkormányzat szerint a szerződés egyenlő terheket rótt a felekre, az önkormányzat pedig a megállapodásnak teljesítette mindazon pontjait, amely hatáskörébe tartozott. Az önkormányzat hétfőn a hvg.hu-ban eljuttatott észrevételében azt írja, hogy a felügyelet még 2002 végén átutalta a szerződés szerinti 30 millió forintot, amelyből 18 milliót az önkormányzat folyósított az Aranytíznek kulturális tevékenységének finanszírozására, szakmai működési céljainak megvalósítására, 12 milliót pedig tartalékba helyeztek. Ez az összeg a mai napig rendelkezésre áll elkülönítve – állítja az önkormányzat.

Utóbbi ellentmond a művelődési központ igazgatónőjének, Újfalusi Ritának állításával. Újfalusi ugyanis pénteken azt állította a hvg.hu-nak, hogy a teljes összeget megkapták.

Az évi mintegy 130 millió forintos költségvetéssel működő Aranytíz Művelődési Központ költségvetésének kb. kétharmadát az önkormányzattól kapott támogatás teszi ki. Mind a ház igazgatónője, mind pedig a polgármester azt állította a hvg.hu-nak, hogy a támogatás egyszeri volt.

A Pénzügyminisztériumban a hvg.hu-nak pénteken elismerték, hogy vizsgálják az ominózus együttműködési megállapodást, ám a vizsgálat befejezéséig nem kívánják azt kommentálni. Információink szerint a minisztériumban más – a felügyelettel kapcsolatos - dokumentumok is szemet szúrtak. A Népszabadság úgy tudja, a tárcánál azt is szeretnék kideríteni, hogy a felügyelet valóban részrehajlóan bírálja-e el egyes vállalkozások engedélykérelmeit.

Mint megtudtuk, az SZF elnöke, Sibinger Márta ma megy raportra Draskovics Tibor pénzügyminiszterhez. Noha a több hete lebeszélt találkozó eredetileg nem állt összefüggésben a felügyelet körüli vizsgálattal, a hvg.hu pénzügyminisztériumi forrásból úgy értesült, a vizsgálat, s azon belül az önkormányzattal megkötött megállapodás is szóba kerül a találkozón.

Sibinger Márta arról tájékoztatta a hvg.hu-t, hogy az említett együttműködési megállapodást 2003-ban a PM már vizsgálta és a vizsgálatot követően semmilyen elmarasztaló intézkedésre nem került sor.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
A polgármesternek nem tetszett az időutazós színdarab, nem mehetett le a szombathelyi karnevál megnyitóján

A polgármesternek nem tetszett az időutazós színdarab, nem mehetett le a szombathelyi karnevál megnyitóján

Ilyen lehet az ördög családvédelmi akcióterve

Ilyen lehet az ördög családvédelmi akcióterve

Kína visszacsap a kereskedelmi háborúban, újabb amerikai importcikkekre vet ki pótvámot

Kína visszacsap a kereskedelmi háborúban, újabb amerikai importcikkekre vet ki pótvámot

A nyelviskolák is küzdenek a tanárhiánnyal

A nyelviskolák is küzdenek a tanárhiánnyal

Magyar dokumentumfilm hozta el az emberi jogi díjat a Szarajevói Filmfesztiválról

Magyar dokumentumfilm hozta el az emberi jogi díjat a Szarajevói Filmfesztiválról

Ewan McGregor újra fénykardot ragad

Ewan McGregor újra fénykardot ragad