szerző:
Vajna Tamás

A magyarok harmada megelégedett, racionálisan igyekszik költeni a pénzét, fontos számukra az otthon nyugalma, 75 százalékuk pedig az önuralom mellett teszi le a voksát, mintsem a szexuális tapasztalatait bővítené – derül ki a GfK Hungária Közép- és kelet-európai fogyasztók 2005. című legfrissebb életstílus-kutatásából.

A nemzetközi piac- és közvéleménykutató cég munkatársai 10 kelet- és közép európai ország 15 évesnél idősebb polgárainak értékpreferenciáit szondázták, részletesen kitérve arra is, hogy a megkérdezettek milyen értékek mentén szervezik a mindennapjaikat. (Ezt a kutatást korábban számos nyugat-európai országban is elvégezték már, így a magyar fogyasztók életstílusa nem csupán a régió-társakéval hasonlítható össze.)

A megelégedett polgárok egyharmados aránya közel ugyanakkora mind a tíz kelet-közép-európai országban. A nyugdíjasokat, illetve életük delén túljutott embereket tömörítő tábor közös jellemzője a hagyománytisztelet – fogyasztói szokásaikat tekintve ők azok, akik az úgynevezett bevált márkákat választják, pénzüket pedig racionálisan költik.

A magyarok ötöde a kutatásban biztonságos világként aposztrofált értékcsokorra szavazott. Ők úgy vélik, hogy az élet élvezete leginkább családi körben az igazi, így hagyománytisztelőek, ám fontos számukra a biztonság és az anyagi függetlenség. Árérzékenyek, s kihasználják az akciók kínálta előnyöket.

Ezzel szemben minden huszadik honfitársunk tartja kiemelt értéknek az anyagi javak birtoklását, a hedonista fogyasztást és a legújabb trendek követését. Magyarországon – a lakosságszámhoz viszonyítva – kétszeres az ilyen tulajdonságokkal rendelkező nagyfogyasztók aránya, mint a régió más országaiban. A GfK–kutatás summázata szerint ők az ösztönösen fiatalok, akik a sorsszerűségben hisznek, a divatosat pedig többre tartják, mint a hasznosat.

Bár hasonlítanak, mégis külön „kasztot” alkotnak azok – a megkérdezettek 10 százalékát kitevő – dinamikus magyar fiatalok, akikben erősen munkál a kitűnni vágyás. Sikeresek és függetlenek szeretnének lenni, korlátozott anyagi lehetőségeik ellenére mindent meg is tesznek ezért. Érdekes, hogy csak minden tizedik hazánkfia tartozik e kategóriába – szomszédainknál jóval magasabb ez az arány.

A Lajtától nyugatra a társadalom derékhadát jelentő, a kényelmes világot kedvelők nálunk csak 2,5 százalékban képviseltetik magukat. Ők zömében középkorú, aktív párok, akiknek fontos a stabilitás és az élet minősége. Élvezik a mindennapokat, erős bennük a személyes fejlődés vágya akár a szakmájukat, akár a hobbijukat tekintve. Racionálisan vásárolnak, de nem kifejezetten árérzékenyek.

A kelet-közép-európai szociokulturális réttegzettségtől eltérően szintén vékony szeletet jelentenek a magyar társadalomban azok, akik alapértékként a toleranciát jelölik meg, de ugyanakkor a fogyasztást is élvezik. A GfK kérdőívek tanúsága szerint számukra létszükséglet a személyes harmónia, de az az új élmények keresése is: ők nevezhetőek valódi szabadidő-központú fogyasztóknak.

A régiós tapasztalatokat messze felülreprezentálják a „két lábbal a földön álló” magyarok, akik saját bevallásuk szerint ésszerű és erkölcsös életet élnek, természetközpontúak, tudásukat folyamatosan bővítik – ideáljuk a harmonikus és kiegyensúlyozott élet, ennek megfelelően pragmatikusan fogyasztanak.

12 százalékos arányukkal szintén kiemelkednek a kelet-közép-európai átlagból az állandóságot szeretők. Felelősségtudó, kultúrált és művelt polgárok ők, akik erkölcsös életet élnek, de nem bezárkózottan, hanem nyitottan az új dolgokra. A hagyománytisztelet náluk a kulturális célú utazásokban és programokban is megnyilvánul, sőt humanitárius akciókban is örömel vesznek részt.

Arra a kérdésfelvetésre, hogy a „Gondolni a jövőre” vagy az „Élvezni az életet itt és most” jelszava közül melyiket érzik magukénak, a magyarok háromnegyede az előzőre voksolt. A nyugat-európai adat szerint a jövőre irányultak aránya 47 százalék, a többség inkább a jelenben akarja jól érezni magát.

Ugyanakkor a magyarok többségét fárasztja a vásárlás, viszont több pénzért feláldozná a szabadidejét. A válaszokból az is kiderült, hogy Magyarországon a lakosság közel kétharmada vélekedik úgy, hogy a jövő a bioélelmiszereké, amelyek nem tartalmaznak tartósítószereket és adalékanyagok nélkül készülnek.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Világ

Életuntak a magyarok

Nincs még egy ország az Európai Unióban, amelynek lakosai annyira borúlátóak lennének, mint Magyarország – olvasható ki az Eurobarometer néven futó, frissen közzétett uniós hangulatfelmérésből. A pesszimizmus érzése – derül ki az anyag eredményeiből – gyakran teljesen ok nélküli, de legalábbis jóval intenzívebb annál, mint amit a valós helyzet indokolna.

MTI Világ

A magyarok a legnépszerűbb szomszédok Szlovéniában

A Szlovéniával határos négy ország közül Magyarország megítélése a legjobb a szlovénok körében - számolt be a bécsi tömegtájékoztatás is arról a közvélemény-kutatásról, amelynek eredményeit a Delo című ljubljanai napilap ismertette egyik legutóbbi számában.

MTI Itthon

Leginkább a munkanélküliségtől félnek a magyarok

A munkanélküliséget (47 százalék) és a gazdasági helyzetet (33 százalék) tartjuk az ország legfontosabb problémájának az EU hivatalos felmérése szerint. Optimistábbak vagyunk uniós jövőnket illetően és Horvátország a legrokonszenvesebb a csatlakozásra várók közül.

MTI Itthon

A magyarok az Alkotmánybíróságban bíznak leginkább

Az Alkotmánybíróság bizalmi indexe a legmagasabb, 74 százalékos, a bíróságok iránti bizalom 60 százalékponton, a kormány iránti 43, míg a parlament iránti bizalomindex 42 százalékon áll - jelentette be Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke egy felmérésre hivatkozva.

Ijesztő sebezhetőséget találtak: Samsung, Apple, Huawei és más mobilok is veszélyben

Ijesztő sebezhetőséget találtak: Samsung, Apple, Huawei és más mobilok is veszélyben

Szarkatámadásba halt bele egy biciklis Ausztráliában

Szarkatámadásba halt bele egy biciklis Ausztráliában

A posta nevében küldött sms-sel próbálkoznak adathalászok

A posta nevében küldött sms-sel próbálkoznak adathalászok

Belső használatra szánt CIA-videó az autós követésről és megfigyelésről

Belső használatra szánt CIA-videó az autós követésről és megfigyelésről

Havasi szerint "sajtókacsa" a honvédelmi miniszter menesztése

Havasi szerint "sajtókacsa" a honvédelmi miniszter menesztése

Kövér szerint az ellenzék polgárháborút akar

Kövér szerint az ellenzék polgárháborút akar