szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Mintegy ezerötszáz résztvevő vonult át zenére táncolva a Hősök teréről a Tabánba, ahol koncerttel és piknikkel zárult a leszbikusok, homoszexuálisok, biszexuálisok és transzneműek "önelfogadási ünnepe".

"Előítéletes közegben vállaljuk magunkat, mi erre vagyunk büszkék" - fejtegette a büszkeségnapi felvonulás lényegét az MTI-nek Mocsonaki László, a Háttér Társaság a Melegekért ügyvivője, a rendezvény egyik főszervezője. "Nekünk ez az önelfogadás ünnepe, (...) számunkra a szexualitás nem erkölcsi vagy egészségügyi kérdés" - tette hozzá.

A több mint tíz rendőrautóval - köztük kamerás-megfigyelővel és készenléti egységgel is kiegészült - biztosított felvonulás első soraiban a főszervezők társaságában haladt Pálfy Balázs, a Magyar Rádió kisebbségi témákra szakosodott, másságát nyíltan vállaló riportere is, aki hangképes beszámolóját folyamatosan rögzítette magnójára.

A résztvevők két kisebb méretű kamionból zakatoló ritmusra ropva táncoltak át Budára a Lánchídon keresztül, közben több csomóponton is csatlakoztak hozzájuk. A Tabán felé tartó sokszínű sokadalmat a legtöbb helyen figyelemmel fogadták, bár az "civil" érdeklődők közül először többeknek is a fokozott rendőri készültség tűnt fel.

A leszbikusok, homoszexuálisok, biszexuálisok és transzneműek tizedik büszkeségnapi felvonulása szombat délutáni piknikkel és koncerttel zárult a Tabánban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Meleg zarándokhely a Kerepesi temetőben

A homoszexuálisok nemzetközi zarándokhelye a Kerepesi temető 34-es parcellája, az őket jelölő szó megalkotójának, Kertbeny Károlynak (1824-1882) a síremléke.

MTI Világ

Botrány a melegházasságokról szóló szlovén törvény miatt

A szlovéniai parlament elfogadta az egyneműek partneri viszonyát elismerő törvényjavaslatot. Az ellenzéki liberális demokraták és szociáldemokraták a szavazás előtt, a törvényjavaslatról folytatott heves vita után kirohantak az ülésteremből.

MTI Világ

Egymillió résztvevő az európai a melegfesztiválokon

Közel egymillió ember vett részt szombaton négy európai fővárosban - Párizstól Lisszabonon és Athénon át Berlinig - a Meleg Büszkeség Napján tartott felvonulásokon. A legtöbben Párizsban és Berlinben vonultak az utcára, Athénban -ahol először tartottak melegfelvonulást - idén még csak néhány százan vettek részt a buliban.

MTI Világ

Újabb melegcsatorna az Egyesült Államokban

Melegcsatornát indít az MTV Networks amerikai kábeltelevíziós hálózat annak reményében, hogy meg tudja hódítani a nagy vásárlóerővel rendelkező mintegy 15 millió homoszexuális amerikait, a jelentős reklámjövedelmek szempontjából nézve az egyik legkevésbé kiaknázott réteget.

MTI Világ

Engedélyezték a melegházasságokat Kanadában

A kanadai képviselőház kedden elfogadta az azonos nemű párok házasságkötését engedélyező törvényt. Hollandia és Belgium után Kanada a harmadik ország, amely engedélyezi az azonos neműek kapcsolatának legalizálását.