szerző:
MTI

A nyári időszak sikeres gazdálkodása és sikeres kormányzása eredményeként olyan mezőgazdaság van kialakulóban, amely kezdi visszanyerni hírnevét Nyugat-Európában - jelentette ki Magda Sándor, az MSZP szakpolitikusa vasárnap. A Fidesz szerint ugyanakkor kormányzati hibák nehezítik a gazdák dolgát.

Az MSZP agrár- és vidékfejlesztési munkacsoportjának vezetője, az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának elnöke elmondta, az esőzések ellenére gyakorlatilag befejeződött az aratás, a búza 95-96 százalékát az országban betakarították.

Magda Sándor utalt arra, hogy a gabona tárolásával nem lesz gond, többi között kormányzati intézkedéseknek köszönhetően elegendő raktárkapacitás áll rendelkezésre. Hozzátette, hogy a tavalyi terményt az ellenzék riogatása ellenére maradéktalanul átvette intervencióra a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal.

A bizottsági elnök jelezte, hogy a földalapú támogatásban részesülő gazdák regisztrációja az idén csupán 5 százalékos hibaszázalékkal történt meg, szemben a tanulóévnek számító tavalyi 35 százalékkal.

„Az idén már nem fordulhat elő, hogy a téves regisztráció miatt a gazdák több támogatást igényelnek annál, mint amennyi a tényleges terület alapján jár” - közölte a szocialista képviselő.

A politikus jelezte, hogy a kedvező piaci viszonyok miatt már most megindult az étkezési búza árának növekedése, amely október-novemberre elérheti a tonnánkénti 24-26 ezer forintot. Jelenleg az étkezési búzáért tonnánként 18-22 ezer forintot adnak a felvásárlók. A képviselő az Agrár- és Vidékfejlesztési Operatív Program (AVOP) felfüggesztett pályázatairól szólva kifejtette, a hét AVOP-pályázatra eddig beérkezett igények a források 100 százalékát már lefedték, így meg kellett kezdeni azok elbírálását azért, hogy a kifizetéseket mielőbb el lehessen kezdeni.

A tárca várakozása szerint az igények elbírálását követően a sikeres pályázatok a források 80-85 százalékát kötik majd le, így a fennmaradó pénzekre újra meg lehet hirdetni pályázatokat.

Lengyel Zoltán, a nagyobbik ellenzéki párt szakpolitikusa elmondta, az aratás 95 százalékának elvégzése után a betakarított búza termésátlaga messze elmarad a gazdák várakozásától, és a rendkívüli időjárás miatt a minősége is sokkal rosszabb a vártnál. Körülbelül 50 százaléka alkalmatlan az intervenciós felajánlásra, az étkezési gabona minősítésre.

Így a raktározás szempontjából könnyebb helyzetbe került a kormány, kevesebb intervenciós magtárat kell rendelkezésre bocsátania, nem működik viszont az állattenyésztők takarmányvásárlási támogatása, így a gazdáknak sincs lehetőségük terményük eladására - mutatott rá.    

Lengyel Zoltán szerint "döbbenetes", hogy a területalapú támogatások igénylésével kapcsolatos kormányzati hibák következményeit megpróbálják a gazdákra hárítani.

"Amikor két éve ezeket az összegeket a gazdák megigényelték, akkor a kormány azt mondta, hogy minden technikai eszköz a rendelkezésükre áll, és minden rendszer működik. Mára kiderült, hogy a rendszerek nem működtek megfelelően, a gazdák jóhiszeműen, a földhivatal által leigazolt területeik után igényelték a támogatást,
ez nem egyezik most bizonyos esetekben a műholdas mérésekkel, ezt a különbözetet kérik vissza, egyébként nem az államigazgatási eljárásoknak megfelelő módon, az igénylőktől, a gazdáktól" - magyarázta a Fidesz agrárpolitikusa.

Lengyel hozzátette, az agrárkormányzat "titokban" leállította az Agrár- és Vidékfejlesztési Operatív Programot. Az FVM honlapjának "egy eldugott szegletében" lehetett nagyon nehezen megtalálni azt a hírt, miszerint ugyanúgy, mint tavaly, egyik napról a másikra felfüggesztik az AVOP-támogatások befogadását.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Gazdaság

Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalt hoz létre a kormány

A kormány szerdai ülésén döntött a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) felállításáról - jelentette be a kormányülést követő szóvivői tájékoztatón Németh Imre, az agrártárca vezetője. A hivatal az uniós agrár- és vidékfejlesztési támogatások adminisztrációján kívül a tényleges kifizetéseket is intézi majd.

HVG Hetilap

Mezőgazdasági támogatások

A területalapú támogatások igényléséhez szükséges nyomtatványok elkészülését e hét közepére ígérte a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium, miközben a kitöltött dokumentumok beadási határideje május 20-a. A kérelmeket a gazdáknak a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) területi kirendeltségeihez kell eljuttatniuk, és kitöltésükben akár ott, akár az agrárkamara területi szervezeteiben vagy a falugazdászoknál segítenek. Akkor is csak egy kérelmet kell benyújtani, ha az igénylő által használt, a támogatás alapjául szolgáló mezőgazdasági terület az MVH több regionális szervének illetékességi körébe tartozik. A hiánypótlásra, illetve a mulasztás korrekciójára szankció nélkül június 15-éig nyílik lehetőség. E határidő túllépése esetén az MVH fokozatosan csökkenti a támogatás összegét úgy, hogy a 25. naptári napot meghaladó késedelem esetén az már nem jár.

Meghalt egy érsebész, nem tudják ellátni a baleseti centrum érsérültjeit

Meghalt egy érsebész, nem tudják ellátni a baleseti centrum érsérültjeit

Kilőtt a forint, miután az MNB megindokolta, miért nem lépett

Kilőtt a forint, miután az MNB megindokolta, miért nem lépett

Kétszer annyit várt belépésre Ferihegyen, mint amennyi a repülőút volt

Kétszer annyit várt belépésre Ferihegyen, mint amennyi a repülőút volt

A hajóbaleset áldozataira emlékeztek Dél-Koreában Fischer Ivánék (videó)

A hajóbaleset áldozataira emlékeztek Dél-Koreában Fischer Ivánék (videó)

Tarlós nyílt levélben kritizálja az ellenzéki jelöltek programját

Tarlós nyílt levélben kritizálja az ellenzéki jelöltek programját

Brutálisan leterhelték a magyar közutakat a kamionosok tavaly

Brutálisan leterhelték a magyar közutakat a kamionosok tavaly