szerző:
MTI

Orbán Viktor több mint három év után szólalt fel a Parlamentben. Nemzeti garanciatörvény megalkotására tett javaslatát Gyurcsány Ferenc is kiegészítette.

A nemzeti garanciatörvény megalkotásra tett javaslatot Orbán Viktor napirend előtti felszólalásában. „Azt javaslom, hogy közösen alkossuk meg a nemzeti garanciatörvényt, garantáljuk, hogy az ebben a törvényben foglalt vívmányokat csak kétharmados törvénnyel lehessen módosítani” - hangoztatta a Fidesz elnöke.

A politikus elképzelése szerint a garanciatörvényben szerepelne a 13. havi nyugdíj, a gyermekek után járó adókedvezmény, a panelfelújítási program, a gáz, a villany és a gyógyszer legfeljebb az infláció mértékével való áremelése és az, hogy a mindenkori kormány köteles lenne az áfát időben visszatéríteni.

Orbán Viktor 2002. május 15-e óta nem szólalt fel az parlamentben, akkor leköszönő miniszterelnökként a választások után az Országgyűlés alakuló ülésén mondott beszédet. A pártelnök azt mondta, azért kért szót, mert tájékoztatni szeretné az Országgyűlést arról, hogy lezárult a nemzeti konzultáció, amelyet Magyarország eddigi legnagyobb interaktív vállalkozásának nevezett.

Mint mondta, a konzultációból kiderül, hogy az emberek örülnek a rendszerváltoztatás két vívmányának, a nemzeti függetlenségnek és a szabadságnak, azonban úgy érzik, hogy a biztonságos és a kiszámítható élethez fűződő várakozásaikban csalódniuk kellett.

„Magyarországon az emberek változást akarnak” - összegezte a nemzeti konzultáció eredményeit Orbán Viktor. A politikus szerint ez nem feltétlenül baj és öt hónappal a választások előtt érthető is, hogy a változás mikéntjében a pártok nem értenek egyet. Egyetérthetünk azonban abban, hogy vannak jó dolgok, amelyekben nem szabad változtatni, kötődjenek bármely kormányhoz, politikai rendszerhez, történelmi korszakhoz - fogalmazott.

„Semmi sem állja annak útját, hogy egy ilyen megállapodást létrehozzunk, és egy ilyen kétharmados törvény közösen megalkossunk.(...) A nemzeti konzultációban részt vett 1 millió 700 ezer ember nevében fontolják meg a javaslatomat” - zárta felszólalását Orbán Viktor.

Gyurcsány Ferenc további javaslatokkal egészítette ki a nemzeti garanciatörvény felvetését, reagálva Orbán Viktor felszólalásra. "Egyetértek abban is, hogy a biztonság a legfontosabb, akkor tegyünk ennek érdekében, hogy ha a biztonsághoz az kell, hogy alkossunk egy törvényt, akár a nemzeti garanciatörvényt, akkor alkossunk egy nemzeti garanciatörvényt" - mondta a miniszterelnök.

A miniszterelnök szerint a garanciatörvénybe azonban azt is bele kellene tenni, hogy ne nevezzük egymást hazaárulónak, hogy aki jogszerűen tulajdont szerzett, attól a tulajdon nem vehető vissza, csak azért, „mert éppen úgy gondolja az aktuális miniszterelnök”.

A kormányfő szerint egy ilyen törvényben annak is szerepelnie kell, hogy nem alapítunk olyan családtámogatási rendszert, amelyben annak adunk többet, akinek amúgy is több van, és annak kevesebbet, akinek szüksége lenne rá, valamint annak is, hogy a nyugdíjakat ki kell fizeti, még akkor is, ha a hivatalban lévő kormánynak nem teszik az erről szóló törvényi kötelezettség.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Szóvivői adok-kapok Orbán hiányzása miatt

Az MSZP szerint miközben Orbán Viktor, a Fidesz elnöke a munka becsületének visszaadását hirdeti, el se nagyon jár munkahelyére, az Országgyűlésbe - mondta Nyakó István, a párt szóvivője. A Fidesz szóvivője szerint ugyanakkor egy miniszterelnök munkáját nem beszédeinek hossza és száma alapján lehet értékelni.

MTI Itthon

Gyurcsány a szegénységen, Orbán a szenvedőkön segítene

A szegénység leküzdését, egy igazságos és biztonságos Magyarország megteremtését nevezte a nagy feladatnak Gyurcsány Ferenc. Orbán Viktor szenvedő országról beszélt és új államot, új politikát, új gazdaságot sürgetett. Mindkét szónok saját híveinek küldött megerősítést.

MTI Itthon

Orbán Viktor szerint kisiklott a rendszerváltás vonata

"Tizenöt évvel ezelőtt közösen felszálltunk egy vonatra, amire az volt felírva, rendszerváltoztatás. Ha körülnézünk, akkor azt látjuk, hogy ez a vonat letért az eredeti pályájáról, azt is mondhatnám, hogy kisiklott" - mondta Orbán Viktor a Vállalkozók Pártja szombati rendkívüli kongresszusának vendégeként, Budapesten.

Megcsinálták a szeletelt majonézt

Megcsinálták a szeletelt majonézt

Akár 18 fok is lehet a jövő héten

Akár 18 fok is lehet a jövő héten

Szörényi Levente kapta az Emberi méltóságért kitüntetést

Szörényi Levente kapta az Emberi méltóságért kitüntetést

Jönnek az e-buszok Paksra

Jönnek az e-buszok Paksra

Hamis útlevelekkel bukott meg egy iraki nő Ferihegyen

Hamis útlevelekkel bukott meg egy iraki nő Ferihegyen

Tényleg megölték a jemeni Al-Kaida vezetőjét

Tényleg megölték a jemeni Al-Kaida vezetőjét