szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Decemberben folytatódott az utóbbi fél év alapvető tendenciája, az MSZP támogatottságának lassú növekedése – derül ki a Medián december 2–6. között készült országos reprezentatív felméréséből.

A pártok támogatottsága különböző viszonyítási
alapokon (százalék)
Május óta a nagyobbik kormánypárt szavazóinak aránya a teljes népességben 8 százalékkal nőtt, míg a Fideszé inkább hullámzott.

December elején mind a teljes népességben, mind a választani tudó „biztos” szavazóknál 3 százalék a Fidesz előnye az MSZP előtt.
A választási végkifejlet szempontjából fontos lehet a kisebbik kormánypárt szereplése is: az SZDSZ jelenleg a teljes népességben 4, a választani tudó „biztos” szavazóknál 5 százalékon áll.

A két nagy párt támogatottsága és a pártprefe-
rencia nélküliek aránya
A többi kisebb párt támogatottsága jócskán elmarad az 5 százalékos parlamenti küszöbtől.

Figyelemre méltó változás, hogy míg az utóbbi két évben egyértelmű többségben voltak azok, akik szerint a Fidesz lenne a győztese egy „most vasárnapi” választásnak, mára kiegyenlítetté vált a két nagy párt győzelmi esélyének a megítélése, és az MSZP támogatói immár ugyanolyan arányban bíznak pártjuk győzelmében, mint a Fideszéi.

A politikusok megítélésében kevés érdemi változás történt, továbbra is a köztársasági elnök a legnépszerűbb politikus, Orbán Viktort az emberek 49, Gyurcsány Ferencet a 47 százaléka „látná szívesen fontos politikai szerepben”. Gyakorlatilag nincs különbség, ha az emberek arra válaszolnak, hogy kettejük közül ki az alkalmasabb a miniszterelnöki posztra.

Politikusok ismertségének és népszerűségének változása (Oldaltörés)

ismertség

népszerűség

november

december

november

december

Sólyom László

88

86

70

72

Dávid Ibolya

97

95

60

61

Szili Katalin

96

93

56

57

Kuncze Gábor

97

96

53

52

Schmitt Pál

83

81

45

50

Göncz Kinga

72

73

49

50

Orbán Viktor

100

99

50

49

Gyurcsány Ferenc

99

99

47

47

Lamperth Mónika

94

92

44

46

Lendvai Ildikó

93

91

42

42

Magyar Bálint

90

89

38

42

Pokorni Zoltán

91

88

44

42

Kiss Péter

62

60

42

42

Áder János

89

86

40

41

Demszky Gábor

97

95

38

40

Kóka János

75

74

40

39

Juhász Ferenc

69

64

39

39

Hiller István

82

76

37

35

Herényi Károly

71

71

37

33

Kövér László

86

83

25

27Ön szerint általában véve Magyarországon jó vagy rossz irányba mennek a dolgok? (Oldaltörés)

© Medián


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Medián: a kormánypártok utolérték a Fideszt

Fordulatot jelez a politikai közhangulatban a HVG megbízásából készült legfrissebb Medián-elemzés: az MSZP támogatottsága több hónapos mélyrepülés után újból erősödött, a Fidesz-MPSZ népszerűsége, akárcsak elnökéé viszont jelentősen visszaesett.

Itthon

Medián: nő a Fidesz előnye, népszerűbbek a fideszes vezetők

A szavazási hajlandóság továbbra is igen alacsony, és az MSZP szimpatizánsai kevésbé elszántak, győzelmi esélyeiket illetően pedig kevésbé derűlátóak, mint a Fidesz-MPSZ hívei. A HVG megbízásából készült legfrissebb Medián-elemzés szerint továbbra is a Fidesz-MPSZ áll jobban a pártok versenyében.

Társadalom

Medián: pártok és politikusok népszerűsége

Szokatlanul ellentmondásos képet mutat a HVG megbízásából készült első idei Medián-elemzés: miközben sok tekintetben határozottan javulnak a közhangulat mutatói, és januárra kedvezőbb lett a kormány megítélése, a népszavazást követő csömör mintha mégis inkább a Fidesz-MPSZ malmára hajtotta volna a vizet.

MTI Itthon

Medián: többségben az igennel szavazók

A népszavazáson állításuk szerint biztosan résztvevők körében az igennel szavazók aránya (48 százalék) magasabb a nemmel szavazókénál (38 százalék). Ugyanakkor a teljes népességet nézve a kettős állampolgárságot ellenzők tábora e hét elejére meghaladta a támogatókét- áll a Medián felmérésében, amelynek eredményét csütörtökön közölték.

Itthon

Medián: nőtt a Fidesz előnye

Elbizonytalanodott az MSZP tábora, nőtt a Fidesz előnye március elején – derül ki a Mediánnak a Magyar Hírlap által közölt közvélemény-kutatásából.

Itthon

Medián: újra aktívabbak az MSZP hívei

A népszavazási kampány érdemben nem befolyásolta a pártok támogatottságát, bár a kampány második fele már elsősorban az MSZP-szavazókat mobilizálta - derül ki a Medián decemberi kutatásából, amelyhez az adatokat a népszavazás körüli napokban gyűjtötték.

Itthon

Medián: Gyurcsány népszerűsége jót tett a szocialistáknak

Gyurcsány Ferenc berobbant a köztudatba ismertsége 15, népszerűsége pedig 17 százalékkal nőtt egy hónap alatt. A többi MSZP-s politikus népszerűsége szintén jelentős mértékben emelkedett – írja a Medián kutatására hivatkozva a Magyar Hírlap.

Ezerféleképp szeletelik fel az amerikai társadalmat a demokraták és a republikánusok

Ezerféleképp szeletelik fel az amerikai társadalmat a demokraták és a republikánusok

Mozibolondoknak és adományozni szerető könyvrajongóknak ajánljuk

Mozibolondoknak és adományozni szerető könyvrajongóknak ajánljuk

Hogyan fogyhatok le? Segít a közgazdaságtan!

Hogyan fogyhatok le? Segít a közgazdaságtan!