szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Idén 4,5 százalékkal nő a nyugdíjak vásárlóértéke, kifizetik a 13. havi teljes nyugdíjat, megjelenik a nyugdíjasok krízissegélye, emelkedik továbbá az özvegyi nyugdíj, illetve az időskorúak járadéka - mondta Csákabonyi Balázs szocialista országgyűlési képviselő szombaton. Harrach Péter fideszes képviselő szerint ugyanakkor "változásra van szükség, hogy Magyarországnak ne olyan kormánya legyen, mely érzéketlen az idős emberek mindennapi problémáira".

Január 1-jével minden nyugdíj és nyugdíjszerű ellátás 4,3 százalékkal növekedett, míg a teljes 13. havi nyugdíjak kifizetése további mintegy 2,1 százalékos nominális emelkedést jelent, ami a várhatóan két százalékos inflációt is figyelembe véve mintegy 4,5 százalékos vásárlóérték-növekedést eredményezhet - magyarázta a nagyobbik kormánypárt szakpolitikusa. 

A teljes 13. havi nyugdíj kifizetésére 149 milliárd forint áll rendelkezésre, az egész nyugdíjkassza költségvetése a megközelítőleg 10 ezer milliárdos összegű központi költségvetésből mintegy 2 ezer milliárd forintot tesz ki - tette hozzá Csákabonyi Balázs.

Idén megkezdődik az özvegyi nyugdíjak korrekciója. A saját jogú nyugdíjjal nem rendelkező özvegyek nyugdíja 10 százalékkal emelkedik a rendes 4,3 százalékos mértéken felül, tehát a növekedés január 1-jétől összesen 14,3 százalék, ami mintegy 4 ezer forint és körülbelül 190 ezer embert érint. 

Új intézményként bevezetik a krízissegélyt. Ez azt jelenti, hogy a hirtelen nehéz helyzetbe került nyugdíjasoknak egyszeri, jelentős összegű segélyt adhatnak a nyugdíjbiztosítási megyei igazgatóságok, erre a célra 150 millió forint áll rendelkezésre.

Emelkedik a 75 év feletti időskorúak járadéka. Amennyiben az egyedül élő időskorú nyugdíjas havi ellátása nem éri el a 33 ezer 400 forintot, akkor igényelheti az erre az összegre történő kiegészítését. Ez is több tízezer embert érinthet.

Október óta működik a távhőszolgáltatási hozzájárulás a rászoruló nyugdíjasok részére. Az igényeket a jegyzők bírálják el, és terjesztik a nyugdíjfolyósító szervekhez. A távhőszolgáltatási hozzájárulás összege októbertől márciusig havi kétezer, fűtési szezonon kívül havi ezer forint.

"Nem mondhatom azt, hogy most már az Európai Unió átlagához történő felzárkózásról van szó, mert az még egy kicsit messze van. De az újonnan belépő tíz országhoz képest a nyugdíjak vásárlóértéke Magyarországon a második helyen van, előttünk csak a csehek állnak és a nemzeti jövedelemből a nyugdíjra fordított összegek arányában is Magyarország a tíz közül az előkelő harmadik helyen áll" - fűzte hozzá Csákabonyi Balázs. 

A szocialista honatya megjegyezte, hogy bár a régi uniós tagállamokban nominálisan öt-hatszorosa a nyugdíj a magyarországinak, ám a vásárlóerő-paritást figyelembe véve valamivel kedvezőbb az arány, mintegy két-háromszorosnak tekinthető.

Harrach Péter fideszes képviselő reagálásban azt írta: "a luxusbaloldali kormány a választások közeledtével immár heti rendszerességgel ad győzelmi jelentést arról, mennyire jó lesz a nyugdíjasoknak 2006-ban".

A nagyobbik ellenzéki párt szakpolitikusa szerint azonban hallgatnak arról is, hogy a "Medgyessy-Gyurcsány-kormány egyre romló életkörülmények közé juttatta a nyugdíjasokat. Hallgatnak a példátlan mértékű áremelkedésekről, (...) arról, miért nem akarják biztosítani a nyugdíjasoknak a 13. havi nyugdíj mindenkori kifizetését, miért nem támogatták a Fidesz erre vonatkozó javaslatát. Hallgatnak arról is, miért mondtak nemet a villanyár 10 százalékos csökkentésére".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hét nap

NYUGDÍJKORREKCIÓ

Jövőre és 2007-ben 10-10 százalékkal nő a saját jogú nyugdíjjal nem rendelkező özvegyek özvegyi nyugdíja, és az ilyen...

Tűzgömbbé vált Grosjean autója a Bahreini Nagydíj rajtja után – videó

Tűzgömbbé vált Grosjean autója a Bahreini Nagydíj rajtja után – videó

Ritka fehér pingvint láttak a Galápagos-szigeteken – videó

Ritka fehér pingvint láttak a Galápagos-szigeteken – videó

Két évre bezár egy belvárosi luxusszálloda

Két évre bezár egy belvárosi luxusszálloda