szerző:
MTI

Betegségben elhullott sertéseket ettek, illetve értékesítettek a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hernádcévén, ahol a sertéstelep dolgozói a gyanú szerint eladták az állattetemeket - közölte a rendőrség vasárnap.

Az encsi rendőrség ártalmas közfogyasztási cikkel való visszaélés gyanúja miatt nyomozást rendelt el az ügyben - olvasható az Országos Rendőr-főkapitányság hivatalos honlapján közzétett közleményben. 

Az eddigi adatok szerint "a hernádcécei sertéstelepről az elhullott sertések tetemeit az ott dolgozók kiviszik, azokat feldolgozás, illetve tovább értékesítés céljából eladják". A nyomozás során már bizonyossá vált, hogy az említett Borsod-Abaúj-Zempléni település telepéről kerülnek ki elhullott sertések tetemei, amit saját fogyasztásra, illetve értékesítésre is felhasználtak a helybeliek - áll a közleményben.  

A rendőrség gyanúsítottként hallgatott ki egy hernádcécei férfit, miután a nála végzett házkutatás során bűnjelként húsféleségeket foglaltak le. A húsokat a főállatorvos vizsgálja. Ezt követően derülhet ki: az elhullott állatok húsa egészségre ártalmas közfogyasztási cikknek minősül-e. 

Radóczy Mariann, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei ÁNTSZ ügyeletes orvosa elmondta, hogy a környék több településén és Miskolcon, a Búza téri piac pecsenye sütőinél az elmúlt hétvégén ellenőrzéseket végeztek. Összesen 21 vendéglátó és étkeztető egységet vizsgáltak meg, különös hangsúlyt fektetve a húsfélék eredetének igazolására. 

Valamennyi helyen számlákkal igazolták a hús eredetét, és megbetegedésről sincs az ÁNTSZ-nek tudomása - tette hozzá az orvosnő. A rendőrség elsődleges adatai szerint a hernádcécei sertéstelepen az állatok tüdőgyulladásban, illetve mellhártya-gyulladásban pusztultak el. Aki ártalmas közfogyasztási cikket forgalomba hoz, bűntettet követ el és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő - áll a rendőrség tájékoztatójában.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Világ

A H5N1-et mutatták ki a brit karanténban elhullott papagájban

A madárinfluenza-vírus emberre is veszélyes H5N1 törzsét mutatták ki abban a papagájban, amely a minap pusztult el Nagy-Britanniában - közölte vasárnap este a brit agrártárca, amely nem sokkal korábban a vadon befogott, nem zárt telepen tenyésztett madarak, köztük a díszmadarak teljes uniós importtilalmára tett javaslatot.

57 százalékos megtakarítást várt Vác az Elios-lámpáktól, de egy önkormányzati képviselő szerint hiába

57 százalékos megtakarítást várt Vác az Elios-lámpáktól, de egy önkormányzati képviselő szerint hiába

Újra árat emel a posta

Újra árat emel a posta

"Négyszer annyit keresek, mint otthon, abból lehet bukni"

"Négyszer annyit keresek, mint otthon, abból lehet bukni"

Korrupció után kutatott a fociban, meggyilkolták az újságírót

Korrupció után kutatott a fociban, meggyilkolták az újságírót

Börtönbe megy a volt francia főrendőr, kemény év vár rá

Börtönbe megy a volt francia főrendőr, kemény év vár rá

A Clark Ádám térnél találkoznak holnap a tüntetők

A Clark Ádám térnél találkoznak holnap a tüntetők