szerző:
MTI

Több száz milliárd forintért építenének ki egy olyan nemzetközi skanzent, amely egy-egy ország jellemző ételeit kínálná. A Gasztroland a Duna-kanyarban épülne fel.

Gasztroland építését tervezik a Duna-kanyarban, Szob közelében; a helyi önkormányzat már ki is jelölt e célra 300 hektárnyi területet és olasz befektetők finanszírozzák a 200 millió forintba kerülő előtanulmány kidolgozását - közölte Gruber István, a vállalkozásra alakult programiroda vezetője.

A szlovák partnerekkel közösen olyan nemzetközi skanzen jönne itt létre, amely egy-egy ország jellemző étkeit kínálja fel, méghozzá eredeti kulturális környezetben, a folklór elemeivel megteremtve az adott nemzethez köthető hangulatot, látványt - mondta Gruber István.

Az ötlet valóra váltását a Nemzetközi Gasztronómiai Szövetség, a Szakácsmesterek Világszövetsége is támogatja, az EU is kész milliárdos keretösszeget biztosítani hozzá. A készülő Nemzeti Fejlesztési Terv kettes ütemében is megemlítik, de szükség lenne a terv pontos nevesítésére, hogy az uniós források megnyíljanak hozzá.

A gasztroland több ütemben, 2008-as kezdéssel hat év alatt valósulhat meg. A 450-500 milliárd forintos beruházásba 300 milliárd forinttal szállna be egy olasz befektetőcsoport, szükség van hozzá, az uniós pénzek mellett, állami finanszírozásra szlovák részről is, valamint további magánbefektetők bevonására - utalt rá a programiroda vezető. A terv szerint az ínyenceket szolgáló nemzetközi látványpark évi 2,3 millió turistát fogadhat, 4000 új munkahelyet teremthet, s évente 185 milliárd forintos forgalmat bonyolíthat le.

Az elképzelés szerint, Szobon kívül, a szomszédos Márianosztra, Ipolydamásd és a szlovákiai Halina is részt vesz a gasztroland valóra váltásában. Az eredeti környezetet idéző, stílusos épületek, éttermek mellett - lesz itt kínai, amerikai, japán, osztrák, magyar, sőt a gyerekeknek liliputi vendégfogadó,- szállodák, szórakozóhelyek vonzzák majd ide a hazai és a külföldi turistákat.

Most az előkészítők a márciusban Brüsszelben sorra kerülő nemzetközi találkozó szervezésén dolgoznak, ahová a leendő újabb befektetőket várják - tette hozzá Gruber István.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Itthon

GfK: „felesleges étteremre költeni”

A lakosság több mint fele, 57 százaléka soha nem étkezik gyorsétteremben, illetve kétharmada, 63 százaléka érzi úgy, hogy a testsúlya éppen megfelelő, nem szeretne sem fogyni, sem hízni - derül ki a GfK Hungária Piackutató Intézet legfrissebb elemzéséből.

Egymillió menekültet legalizált Etiópia

Egymillió menekültet legalizált Etiópia

Ápolási díj: pontozással döntik el, ki mennyi pénzt kaphat

Ápolási díj: pontozással döntik el, ki mennyi pénzt kaphat

Több mint 3000 dolgozótól válik meg a Tesla

Több mint 3000 dolgozótól válik meg a Tesla

Orbán Gáspár: Imádkozni kell azokért, akik támadnak

Orbán Gáspár: Imádkozni kell azokért, akik támadnak

Ez a módszer véget vethet a TAJ-kártyás csalásoknak és a kilométeróra-visszatekeréseknek

Ez a módszer véget vethet a TAJ-kártyás csalásoknak és a kilométeróra-visszatekeréseknek

Megérkezett az új Hyundai Ioniq

Megérkezett az új Hyundai Ioniq