szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Több száz milliárd forintért építenének ki egy olyan nemzetközi skanzent, amely egy-egy ország jellemző ételeit kínálná. A Gasztroland a Duna-kanyarban épülne fel.

Gasztroland építését tervezik a Duna-kanyarban, Szob közelében; a helyi önkormányzat már ki is jelölt e célra 300 hektárnyi területet és olasz befektetők finanszírozzák a 200 millió forintba kerülő előtanulmány kidolgozását - közölte Gruber István, a vállalkozásra alakult programiroda vezetője.

A szlovák partnerekkel közösen olyan nemzetközi skanzen jönne itt létre, amely egy-egy ország jellemző étkeit kínálja fel, méghozzá eredeti kulturális környezetben, a folklór elemeivel megteremtve az adott nemzethez köthető hangulatot, látványt - mondta Gruber István.

Az ötlet valóra váltását a Nemzetközi Gasztronómiai Szövetség, a Szakácsmesterek Világszövetsége is támogatja, az EU is kész milliárdos keretösszeget biztosítani hozzá. A készülő Nemzeti Fejlesztési Terv kettes ütemében is megemlítik, de szükség lenne a terv pontos nevesítésére, hogy az uniós források megnyíljanak hozzá.

A gasztroland több ütemben, 2008-as kezdéssel hat év alatt valósulhat meg. A 450-500 milliárd forintos beruházásba 300 milliárd forinttal szállna be egy olasz befektetőcsoport, szükség van hozzá, az uniós pénzek mellett, állami finanszírozásra szlovák részről is, valamint további magánbefektetők bevonására - utalt rá a programiroda vezető. A terv szerint az ínyenceket szolgáló nemzetközi látványpark évi 2,3 millió turistát fogadhat, 4000 új munkahelyet teremthet, s évente 185 milliárd forintos forgalmat bonyolíthat le.

Az elképzelés szerint, Szobon kívül, a szomszédos Márianosztra, Ipolydamásd és a szlovákiai Halina is részt vesz a gasztroland valóra váltásában. Az eredeti környezetet idéző, stílusos épületek, éttermek mellett - lesz itt kínai, amerikai, japán, osztrák, magyar, sőt a gyerekeknek liliputi vendégfogadó,- szállodák, szórakozóhelyek vonzzák majd ide a hazai és a külföldi turistákat.

Most az előkészítők a márciusban Brüsszelben sorra kerülő nemzetközi találkozó szervezésén dolgoznak, ahová a leendő újabb befektetőket várják - tette hozzá Gruber István.
HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

hvg.hu Itthon

GfK: „felesleges étteremre költeni”

A lakosság több mint fele, 57 százaléka soha nem étkezik gyorsétteremben, illetve kétharmada, 63 százaléka érzi úgy, hogy a testsúlya éppen megfelelő, nem szeretne sem fogyni, sem hízni - derül ki a GfK Hungária Piackutató Intézet legfrissebb elemzéséből.