Huszonötmillió forintos tartozás miatt kérte egyik beszállítója az Orbán-kormány idején országimázs-kiadványok kapcsán ismertté vált Mert 2000 Rt. felszámolását. A fizetésképtelenné vált cég üzleti kapcsolatai Wermer András egykori fideszes píár-mindenes felé vezetnek.

"Az erdő sűrűjében egy varázslatos tisztáson, épp mint a mesében" - így hirdeti magát az interneten a csévharaszti Kerpner Udvarház. Üzemeltetője ugyanarra a helyrajzi számra van bejegyezve, ahol az Orbán-kormány idején a Wermer András-féle Happy End Kft. beszállítójaként ismertté vált Mert 2000 Reklám és Nyomdaipari Szolgáltató Rt. fióktelepe is működik. A cégbíróságnak megadott helyrajzi számon a földhivatal nem tart nyilván ingatlant, mégsem kockáztat sokat, aki szerint a birtokhoz köze lehet Wermernek: a gondosan őrzött terület része az ő farmja is, amely annak idején tévéhíradók kedvelt légifelvétel-témájául szolgált. A közelmúltban fizetésképtelenné nyilvánított Mert 2000 nyomdája ugyanitt, az egykori inárcsi szovjet laktanyában működik, felszereltsége a szakmában jártas szemtanúk elmondása szerint az egyik legkorszerűbbnek mondható Magyarországon.

Csakhogy mindez hiába, ha talányosak a tulajdonviszonyok: könnyen lehet, hogy a Mert 2000 hitelezői keresztet vethetnek követeléseikre. Az egykori udvari szállító, a Millenniumi Országjáró című egykori miniszterelnökségi propagandakiadvány előállítója ellen az egyik multinacionális papírforgalmazó cég kért felszámolási eljárást még tavaly márciusban, s a Pest Megyei Bíróságnak a cég fizetésképtelenségét megállapító végzése a közelmúltban vált jogerőssé (HVG, 2006. január 7.). Úgy tudni, a 25 millió forintot követelő papírcég - a HVG értesülései szerint a törökbálinti Europapier Hungaria Kft., ahol azonban nem kívántak nyilatkozni - évek óta próbálta békés úton, tárgyalással behajtani a jussát. Egyebek mellett felvették a kapcsolatot a Mert 2000 társtulajdonos-ügyvezetőjével, az országimázsügyben korábban csalással gyanúsított Tüske Szabolccsal is. Ő a Fideszre mutogatott: neki is követelése van, a párt 85 millió forinttal tartozik, de nem fizet.

Úgy tudni, akadtak, akik, pénzük után futva, ezen a nyomon haladtak. Néhány hete az egyik hitelező egy váci pártrendezvényen lecsapott az ott felszólaló Deutsch Tamás országgyűlési képviselőre, s tőle kért segítséget. A HVG által megkeresett Deutsch emlékezett a beszélgetésre. Mint elmondta, utána is nézetett a "problémának" a párt "gazdaságisainál", akik arról tájékoztatták, a Fidesznek nincs a Mert 2000-hez köthető tartozása. A politikust felkereső vállalkozásnál vélhetően azért nem tartották életszerűtlennek, hogy a pénzt a párt környékén kell keresni, mert üzleti kapcsolatuk során végig nyilvánvaló volt számukra, hogy kampánycéggel van dolguk - amiben egyébként nem találtak semmi kivetnivalót. A végül felszámolást kérő papírcég például 1998-ban a Happy Endnek szállított 16-17 kamion finn papírt, amelyet akkor még több budapesti nyomda dolgozott fel, ahol szórólapok és egyéb korteskiadványok készültek. A Fidesz akkori győzelme újabb megbízásokat hozott, majd 2001-ben képbe került a Mert 2000, a beszállítók számára nyilvánvalóan a Happy End helyébe lépve (a papírt 2002-től kellett Inárcsra szállítani).

Akárhogyan is, Tüske - aki nem kívánt szóba állni a HVG munkatársával -, illetve a Mert 2000 nem fizetett. A jelek szerint nem ez volt az első alkalom: a cég ellen tavaly áprilisban az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal végrehajtást kért. A hitelezői lista pedig alighanem bővülni fog: az rt 2004-es pénzügyi beszámolója például 320,7 millió forintos kötelezettségállományt mutat (bár a mérlegben az áll: a teljes összeg fedezete biztosított), miközben a cég árbevétele 69 millió forint, vesztesége több mint 304 millió forint volt. A felszámolóbiztos a HVG-vel azt közölte, március elejére tervezi összehívni a cég hitelezőit, felmérendő a pontos helyzetet. 2004 novemberében egyébként még azok a beszállítói is kiszolgálták a Mert 2000-et, akik utóbb ellene fordultak, mivel annak ellenére bíztak a megtérülésben, hogy érezhető volt, a 2002-es kormányváltás után egyre rosszabbul ment a cégnek. Tüskét annak idején a rendőrség azzal gyanúsította, hogy 867,5 millió forinttal károsította meg a Miniszterelnöki Hivatalt. Utóbb, 2003 őszén az ügyészség, bár a rendőrség javasolta, nem emelt vádat, mondván, az rt és Tüske kimutatható munkát végzett (jóllehet mással végeztette el, amit elvállalt), a fizetség pedig szabad alku tárgya.

Ha papíron nem is pártkampány volt az országimázsüzlet, tény, hogy annak idején Tüskét talán a Fidesz vette a legvehemensebben védelmébe a honlapján. A fidesz.hu-n egyebek mellett ez jelent meg: "Tüske Szabolcs tudásának köszönhetően egész lapkiadói és lapigazgatói stábok munkáját tudta megtakarítani az állam. A rendőrség belső köreiből származó információk szerint mivel már az ügy elején kiderült, nincs bűncselekmény, többször is politikai nyomásra folytatódott a nyomozás, értesült a fidesz.hu. És közben családok életét tették tönkre. Mindezt szó szerint szocialista megrendelésre."

Ami családok életének tönkretételét illeti, szembetűnő, hogy Tüske még 2004-ben is évi csaknem 6 millió forint tiszteletdíjat kapott a Mert 2000-től, amelynek egyébként csupán 10 százalékos tulajdonosa. A többségi részvényes személyét homály fedi: 2005 elején ugyanis a ciprusi Dacarta Ltd bejelentette a cégbíróságnak, megszerezte a Mert 2000 90 százalékát, ám ezt - nem tudni, miért - nem vezették át a nyilvántartáson, így az rt vélhetően most is a titokzatos luxemburgi Tambol Investment Ltd tulajdona. Ami a háttérkapcsolatokat illeti, támpontot adhat a találgatásban, hogy a Mert 2000 ócsai székhelyén működik Wermerék egykori családi érdekeltsége, a papíron jelenleg szintén luxemburgi offshore tulajdonban lévő Domínium 64 Rt., illetve Wermer és Káel Csaba filmrendező közös cége, a DK Waltson Kft.

RÁDI ANTÓNIA

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Elrendelték az izraeli csaló ideiglenes kiadatását az Egyesült Államoknak

Elrendelték az izraeli csaló ideiglenes kiadatását az Egyesült Államoknak

Üres terekkel is tudott sokat mondani – Rajk László építészöröksége

Üres terekkel is tudott sokat mondani – Rajk László építészöröksége

Őrült árával is kitűnik ez a fehérorosz közúti Batmobile

Őrült árával is kitűnik ez a fehérorosz közúti Batmobile

Mostantól 50 millió dal streamelhető CD-minőségben az Amazontól

Mostantól 50 millió dal streamelhető CD-minőségben az Amazontól

"Tudtam ellenszenvet érezni a fölöttem pöffeszkedő hatalommal szemben" – Konrád György emlékezete

"Tudtam ellenszenvet érezni a fölöttem pöffeszkedő hatalommal szemben" – Konrád György emlékezete

Balog Zoltán, Novák Katalin és Lovasi András is Családok Angyala díjat kapott

Balog Zoltán, Novák Katalin és Lovasi András is Családok Angyala díjat kapott