szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Schmitt Pál Fidesz-alelnök, Bacsó Péter filmrendező, Litván György történész, Aigner Szilárd és Pártai Lucia meteorológusok. Néhány ismert név, akik személyesen is érintettek az árvízben, lévén, hogy nekik vagy családjuknak a Lupa-szigeten, vagy a budakalászi Duna-parton van ingatlanjuk. Azon a területen, ahol napok óta a víz az úr.

„Hogy is van az, hogy Pártai Luciát beengedik autóval a rendőrök, engem meg nem? Értse meg, víz alatt van a házunk!– ordít mobiltelefonjába egy középkorú úr a szentendrei úti Metro áruház mellett. „A rendőrséget hívtam. Hogy a fenébe igazoljam, hogy ott van az üdülőm? Mindig legyen nálam a tulajdoni lap?” – fakadt ki nekünk, miután letette a telefonját. A rendőrök velünk sem kivételeznek, így hát az autót hátrahagyva, gyalog megyünk tovább.


Már a Budakalász vége tábla előtt lezárták az utat
© hvg.hu

Néhány száz méterrel arrébb megint rendőrökbe botlunk, igaz, innen már gyalog sem tudnánk továbbmenni. „A budakalászi Duna-part normális esetben még legalább 80-100 méterrel odébb van, csak hát ugye eddig kijött a víz és elborította a házakat” – mondja Németh Jenő, az „eredeti” parttól mintegy 150 méterre lévő Lupa-sziget gondnoka, miközben beülünk a motorcsónakjába. A part menti házak egytől-egyik víz alatt vannak, beleértve a Lupa Csárdát is. Az egyik ház udvarán két gépkocsi áll, csak a tetejük látszik ki a vízből.

A tábla után 80-100 méterre szokott lenni a part
© hvg.hu


„Valamelyik ház nappalijában öt centire állt meg a víz egy kétméteres plazmatévétől. Bár nem hiszem, hogy az a háztulajdonos legnagyobb gondja, hogy mi lesz a milliós értékű tévéjével. A parton élő emberek nagy része életvitelszerűen lakik itt, azaz csak lakott, amíg ki nem költöztették őket” – mondja a gondnok.


Vizibiciklik
© hvg.hu


Lupai képes riport II. rész (Oldaltörés)Gáz van
© hvg.hu


„Amikor elkezdett emelkedni a víz, az egyik lakó abban bízott, hogy odáig, ahol az autójával áll, nem jön ki a Duna. Tévedett, s kész csoda, hogy ki tudta végül menekíteni a kocsiját, amiben már az ülésig állt a víz. Egy másik lakó meg, miután nagy nehezen kimenekítettük kutyával meg mindennel együtt, közölte, hogy a slusszkulcsát a házban felejtette” – sztorizgat Németh Jenő, miközben lassan átérünk Lupa-szigetre.


Autók a víz alatt
© hvg.hu

Kerti sufni
© hvg.hu

Utcakép, a kerítések víz alatt
© hvg.hu

Lupai képes riport III. rész (Oldaltörés)

Lupa-szigeten nem számít nagy eseménynek, ha árvíz van, hiszen évről-évre előfordul. Igaz, nem ilyen nagy. „Négy éve az árvíz előtt előre szóltak 2-3 nappal, hogy a folyó 9 métert emelkedni fog. Járták motorcsónakkal a rendőrök a környéket és figyelmeztették a lakókat. Most viszont csak egy nappal előtte szóltak, és akkor is azt mondták, hogy 7 és fél métert fog emelkedni a vízszint” – panaszkodik a gondnok.

A felirat alatt két sornyi lépcső a víz alatt
© hvg.hu

A lupai víztorony
© hvg.hu


Lupai képes riport IV. rész (Oldaltörés)

Ahogy haladunk a vízben a házak között, a gondnok próbálja menteni a menthetőt. Itt-ott felbukkan egy szék, egy evezőlapát, de szemünk előtt visz el a víz egy komplett játszóteret is, aminek csak a hintáját sikerül megmenteni, azaz kikötni egy faághoz. Ráadásul a motor propellerjébe beakad a hinta egyik zsinórja, ezért leállítajuk a motort, s nincs mese, evezni kell. „Amúgy sem célszerű járó motorral menni. Hullámokat ver, ezért a házak még szárazon maradt részei is vizesek lehetnek” – magyarázza az árvízi hajóssá avanzsált férfi.


Akik megúszták...
© hvg.hu

...és akik nem
© hvg.hu


A kosárpalánkból ennyi látszik
© hvg.hu

Vizibiciklik II.
© hvg.hu

Lupai képes riport V. rész (Oldaltörés)

„Az ott Bacsó Péter filmrendező háza!” – mutatja. De nem Bacsó az egyetlen ismert „lupai”. Litván György történésznek és Schmitt Pál Fidesz-alelnök családjának is van háza a szigeten, igaz, utóbbi magas lábakon áll, így oda éppen nem folyt be a víz. Az Országgyűlés fából épült üdülőit viszont becsülettel beterítette a hömpölygő Duna.

A parlamenti üdülők - rosszabbul jártak mint négy éve
© hvg.hu


Az egyik ismert ember nyaralója
© hvg.hu


Mentik ami menthető
© hvg.hu
Vizibicikli III.
© hvg.hu


A lupai platánsor
© hvg.hu


Lupai képes riport VI. rész (Oldaltörés)

A házaktól kicsit távolodva vezetőnk újra beindítja a motort, de az néhány másodperc múlva leáll, így megint eveznünk kell. A gondnok szerint ma éjjel tetőzik a víz, holnap, netán holnapután tartja a szintjét, s eztán apadni kezd. Baj csak akkor van, ha a következő árhullám azt megelőzően érkezne, hogy legalább egy méterrel nem csökken a jelenlegi vízszint. Akkor akár neki is el kell hagynia a szigetet, noha néhány munkásaival ő az egyetlen, aki még tartja a frontot.


A gondnok menti a játszótér darabjait
© hvg.hu

Nyugágyak
© hvg.hu


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Veres: a költségvetés tartalékát fordítjuk védekezésre

Az árvízi veszélyhelyzet kihirdetése után a költségvetés valamennyi forrását fel lehet használni az árvízi védekezésre - jelentette ki Veres János pénzügyminiszter, aki szerint nőhet a költségvetés hiánya az árvízi kiadások miatt.

Már interneten is lehet vásárolni az Aldiból Budapesten

Már interneten is lehet vásárolni az Aldiból Budapesten

Toplista: ezek most Európa legkelendőbb új autói

Toplista: ezek most Európa legkelendőbb új autói

Átneveznék a nápolyi stadiont Maradona emlékére

Átneveznék a nápolyi stadiont Maradona emlékére