szerző:
hvg.hu

A vízilabda OB I. rájátszásában a döntőbejutásért játszott Budapesten a Komjádi uszodában a Vasas és az Eger. A mérkőzést – amelyet az angyalföldi piros-kék gárda simán 14-10-re megnyert – a medencében és a parton is súlyos inzultusok tarkították.

Forr a víz a Vasas-Eger meccsen. És a düh...
© vizipolo.hu
A Vasas-Eger vízilabda mérkőzést a 8 megszerzett pontig tartó rájátszásban bonyolították le. A tét az volt, hogy aki veszít, az már többet nem hibázhat, illetve aki győz, már a következő mérkőzésen kiharcolhatja a döntőbe jutást, ahol a Szeged ellen már korában bejutott Honvéd Dominó várja.

A találkozó, amelyet a Vasas végig kontrollált az utolsó negyedben vált igazán feszültté, amikor a hazaiak válogatott centere Steinmetz Ádám több ütést is kapott. Először az Eger szintén válogatott védője, Gór-Nagy Miklós találta el. A támadó emiatt ápolást kért. Nem sokkal később pedig már nem tudta folytatni sem a játékot. A Vasas játékosai, de elsősorban vezetői felháborodottan minősítették az eseteket. A szóváltások végén a közvetítés szerint a játékvezetők sárga lapot adtak a Vasas vezető edzőjének, Földi Lászlónak, és pirosat Méhes Jenő szakosztály igazgatónak.

A mérkőzésnek 14-10-es állásnál vetett véget a duda, de az események csak ezután jutottak a csúcsra. Gerendás György az Eger heves érzelemkitöréseiről is ismert vezető edzője a mérkőzést követően átment a zsűriasztalhoz, hogy panaszt tegyen – mint a televízióban nyilatkozta – „a játékosait, az Eger vezetőit és azok felmenőit az egri térfélre átlépve” sértegető Vasas vezetőkre. Ekkor megjelent Méhes, aki Gerendás szerint „előbb nem engedte szóhoz jutni, majd idegbeteg állatnak nevezte, s arra kérte, hogy orálisan közösüljön vele”, mire az egri tréner a tévé kamerái előtt visszakézből képen vágta. A Vasas vezetője vérző szájjal távozott.

A vízilabdában időnként előforduló inzultusok kezeléséről eddig tapasztaltak szerint – bár a jelenlegihez hasonló esetre talán még nem volt példa – az ügynek valószínűleg igen gyorsan fegyelmi következményei lesznek. Azaz ennek a meccsnek még nincs vége. Földi, Gerendás és Steinmetz a mérkőzést követő nyilatkozataikban egyet értettek abban, hogy ennek a durvaságnak semmi köze a sporthoz.

*

A Napkelte című élő tévéműsorban vasárnap reggel Gerendás György elmondta, hogy bedőlt egy provokációnak, mégis nagyon sajnálja az ütés tényét, ami nem való sportpályára. Ugyanakkor viselkedését emberibbnek tartja mint Méhes provokációját.

Markovits László, a Vasas SC elnöke az adásban többek között arról beszélt, hogy a tényeket kell nézni, s annak alapján el kell ítélni azt a viselkedést, amit Gerendás tanúsított, mert árt a sportnak, például a szponzorok elfordulhatnak a vízilabdától. Markovits hangsúlyozta – s egyben megfeledkezett egy pár évvel ezelőtti rájátszásról, amikor egy óriási bunyó keretében a Vasas játékosai ütötték a honvédosokat, s például az inzultusban eltört Kiss Gergő arccsontja –, hogy a Vasas mérkőzésein hasonló eseményekre az elmúlt években nem került sor, s a szponzoraik stabilan támogatják őket. ("Az elmúlt évek alatt az elnökségeim idejét, vagyis a 2002 októberétől napjainkig terjedő időszakot értem" – pontosította a hvg.hu-nak Markovits László fenti gondoltaát, melyben a botrány-mentes időszakra utalt.)

Konrád Ferenc, a mérkőzés ellenőre az elhangzottakat azzal kommentálta, hogy negyven éve van a vízilabdában, de hasonló inzultusra nem emlékszik. Ugyanakkor nem csak Gerendást ítéli el, hanem Méhes Jenőt is, aki többszöri felszólítás ellenére sem távozott a zsűriasztaltól, s "zrikálta", például "idegbetegnek" nevezte az egy idő után magáról megfeledkező Gerendást. Méhes Jenő a műsor idején állítólag éppen orvosi ellenőrzésen volt a sérülése miatt.

Gerendás György szangvinikus vérmérséklete miatt rendszeresen találkozik kisebb-nagyobb ügyekben a fegyelmi bizottsággal, s kisebb-nagyobb büntetéseket kap. Például a tavalyi rájátszásban összeszedett, s egy évre felfüggesztett eltiltása április 18-án járt le. A hétfőn összeülő bizottságnak így fel van adva a lecke, hogy a magyar vízilabda sport tán legismertebb és legeredményesebb, de egyben legrenitensebb edzőjével mihez is kezd.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI/hvg.hu Itthon

A Domino-BHSE nyerte a férfi és a női vízilabda Szuperkupát

A férfi vízilabda OB I hivatalos nyitónapján, szombaton a Szuperkupáért csapott össze a maga bajnokiját a héten korábban lejátszó két élgárda, a kupaelsőségét megvédő Vasas és a bajnoki címvédő Honvéd. Az előbbinél kettő az utóbbinál hat olimpiai bajnok tempózott a vízben, s ennek megfelelően a Honvéd nyert.

MTI Itthon

Női vízilabda: pályázatot írtak ki a kapitányi posztra

A Magyar Vízilabda Szövetség (MVLSZ) csütörtökön pályázatot írt ki a női válogatott szövetségi kapitányi posztjára, miután a tisztséget betöltő Faragó Tamás nem kívánja megújítani december 31-én lejáró szerződését.

Világ

Kikapott a magyar férfi vízilabda-válogatott

Csak második lett, ezüstérmet szerzett a montreali vizes világbajnokságon az olimpiai bajnok és címvédő magyar férfi vízilabda-válogatott. A döntőben Szerbia-Montenegró válogatottjától kaptak ki.

Esti meglepetéssel készült a Fidesz az autósoknak – videó

Esti meglepetéssel készült a Fidesz az autósoknak – videó

Cápatámadásban meghalt egy úszó Hawaiion

Cápatámadásban meghalt egy úszó Hawaiion

Tart már a szavazás az amerikai kontinensen is

Tart már a szavazás az amerikai kontinensen is

Budapesten csináltatott új tetoválást Jason Momoa, és imádja

Budapesten csináltatott új tetoválást Jason Momoa, és imádja

Dúró Dóra szerint az RTL cenzúrázza a pártját

Dúró Dóra szerint az RTL cenzúrázza a pártját

Jóval többen szavaznak, mint öt éve

Jóval többen szavaznak, mint öt éve