szerző:
HVG

A magyar parlamenti választások külföldi sajtóvisszhangjáról már sokat olvashattunk, a HVG azonban annak járt utána, hogy hogyan értékelték a koalíció győzelmét, a Fidesz által elkövetett hibákat a hazánkat jól ismerő szakértők. A HVG csütörtöki számából helyhiány miatt kimaradt cikket az alábbiakban olvashatják.

© Kiricsi Gábor
Gyurcsány Ferenc azért nyert, mert az ország minden problémájával – ideértve a szocialisták identitásának kérdését is – komplexusok és arrogancia nélkül nézett szembe. A Fidesz viszont arra építette a kampányát, hogy úgy próbálja beállítani Gyurcsányt, mintha mondjuk Biszku Béla lenne, ami természetesen súlyos stratégiai hibának bizonyult – mondta a HVG-nek Federigo Argentieri történész-politológus, a jelenkori magyar történelem egyik legismertebb olasz szakértője. Nagyon pozitív fejleménynek tartja a rendszerváltás két pártjának, az SZDSZ-nek és az MDF-nek a politikai túlélését; ezek az erők minden bizonnyal hozzájárulnak majd ahhoz, hogy enyhüljön az utóbbi években kialakult rendkívül éles politikai szembenállás, és Magyarország olyan normális kétosztatú demokráciává váljon, ahol egyértelmű különbséget tudnak tenni az ellenfél és az ellenség között.

„A választások kimenetele a politikai stabilitás jeleként értékelhető. A külső megfigyelők fellélegezhetnek, hogy Magyarország nem tér a lengyelekéhez hasonló populizmus útjára. Sokan közülük attól is tartottak, hogy egy Fidesz-kormány jóval euroszkeptikusabb vonalat visz majd” – mondta a HVG-nek Katinka Barysch, a londoni Európai Reformközpont (CER) szellemi műhely kutatásvezetője. A kérdésre, hogy a Blair-féle „harmadikutas” politikából vajon mennyit vehet majd át a brit miniszterelnök csodálójaként ismert Gyurcsány Ferenc, Barysch úgy fogalmazott: „Ha a harmadikutasságot úgy fogjuk fel, mint a rugalmas piacgazdaság és a viszonylag erős szociális biztonság kombinációját, akkor állíthatjuk: Magyarországon ebből már most is elég sok megvalósult. Amit Nagy-Britanniától érdemes lemásolni, az a jobban célzott, kifejezetten a rászorultaknak járó szociális támogatási rendszer, a jelenlegi általános jóléti ellátások helyett.”

Lengyelországban nagyon odafigyeltek a magyarországi eseményekre, mert az itteni jobboldal győzelme világosan megmutatta, pártjai képtelenek egyezséget kötni egymással, közösen kormányozni. Kiderült, a lengyel út nem vált be Magyarországon, a varsói expressz nem érkezett meg Budapestre, a negatív kampány megbukott – fogalmazott Tadeusz Olsensky, a Polytika független hetilap újságírója. Szerinte Orbán az MDF-et eltaszította magától, és félő, hogy ugyanaz történik a jobbközép párttal, mint az SZDSZ-szel: a szocialisták ölébe sodródik.

Az MSZP annak köszönheti választási győzelmét, hogy olyan társadalmi reformokért szállt síkra, amelyek nem feledkeznek meg a gyengékről sem – legalábbis így látja a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) ügyvezető elnöke, Kurt Beck, aki levélben gratulált Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek és Hiller István MSZP-elnöknek. Az SPD parlamenti frakciója nevében Angelica Schwall-Düren helyettes frakcióvezető ezt annyival egészítette ki a HVG kérdésére: azért is örülnek a magyarországi választás ilyetén alakulásának, mert a választók most első alkalommal nem váltották le a kormányt, így lehetőség nyílik a folyamatos munkára. A magyar választók érettségét mutatja, hogy nem ültek fel a választási kampányban hangoztatott populista jelszavaknak, mondta Schwall-Düren, hozzátéve: a következő éveket a szükséges társadalmi reformok végrehajtására kell szánni, mégpedig úgy, hogy közben ne tévesszék szem elől a szociális szempontokat sem. „Mi, német szociáldemokraták tudjuk, hogy ez milyen nehéz feladat, s ehhez kívánunk nagyon sok sikert” – mondta az SPD helyettes frakcióvezetője.

© hvg.hu
A magyar politikai élet normalizálódásaként értékeli a választásokat Eric Frey külpolitikai újságíró, a Der Standard című napilap főszerkesztő-helyettese, a Financial Times című tekintélyes brit lap bécsi tudósítója. „Ahogyan demokráciában lehetőség van arra, hogy a kormányt négyévenként leváltsák, ugyanúgy annak az esélyét is meg kell adni, hogy négy év után ne szavazzanak le automatikusan minden kormányt. Ez ugyanis szintén veszélyezteti a politikai kultúrát. Vasárnap nem csupán baloldali–liberális győzelem született, hanem a Fidesz is veszített, ami abból a szempontból értékelendő, hogy a térségben a jobboldali populizmus állandó veszélyt jelent. S bár a győztes koalíció gazdaságpolitikája vitatható, mégis a hozzáértőbb csapat győzött. Most már csak arra kell ügyelni, hogy a szocialisták – miközben törekedniük kell szavahihetőségük megtartására – nehogy teljesítsék az összes választási ígéretüket. Ez esetben ugyanis az ország pénzügyi egyensúlyát nem lehet helyreállítani.”

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Választás 2006

A nemzetközi sajtó Orbán saját hibájáról beszél

Orbán Viktor retorikájában túl magasra helyezte a mércét, hiba volt Mikola Istvánt jelölni miniszterelnök-helyettesének, és nem volt szerencsés a Budapest minisztérium felállításának ötlete sem - fejtette ki pénteki kommentárjában az erdélyi Krónika. Hasonlóképpen vélekednek szerb, osztrák és román lapok szerzői.

hvg.hu Itthon

A világsajtó a régi koalíció esélyeiről beszél

A magyar parlamenti választások széles sajtóvisszhangot váltottak ki a világban, annak ellenére, hogy a legutóbbi információk a magyarországi politikai események iránti nemzetközi közönyről szóltak. Valamennyi nagy hírügynökség és számos kevésbé ismert hírforrás is közzétett friss elemzéseket, tudósításokat. Ezekből szemezgettünk.

Többen jöttek vissza Magyarországra tavaly, mint ahányan elmentek

Többen jöttek vissza Magyarországra tavaly, mint ahányan elmentek

Komoly bajban van a Vapiano

Komoly bajban van a Vapiano

Aretha Franklin három végrendeletet is hátrahagyott, az egyiket a nappaliban, a párnák alatt

Aretha Franklin három végrendeletet is hátrahagyott, az egyiket a nappaliban, a párnák alatt

Pont a rendőrautót sikerült szabálytalanul megelőznie ennek az autósnak – videó

Pont a rendőrautót sikerült szabálytalanul megelőznie ennek az autósnak – videó

A Porsche, amire BMW-logót tettek

A Porsche, amire BMW-logót tettek

Ismét tudja fogadni a Mol, újra jön az olaj a Barátság vezetéken

Ismét tudja fogadni a Mol, újra jön az olaj a Barátság vezetéken