szerző:
hvg.hu

Konspiráltabbá váltak a szélsőséges csoportok az utóbbi időben, és ezzel a Nemzetbiztonsági Hivatal is tisztában van. Egy szélsőséges, a rendőröket állami terroristáknak, a randalírozókat pedig felkelőknek nevező internetes lap már hosszú ideje buzdít ellenállásra. Az anarchisták szintén "üzembe helyezték" magukat.

 „Hajnalra átmenetileg a vidékről felvezényelt állami terroristák kerültek fölénybe, több tucat forradalmárt letartóztattak, megbilincseltek, de nem tudják felszámolni a belvárosi ellenállást, a felkelők újjászervezik magukat” – olvasható a Kossuth téri tüntetés egyik aktív szereplője, Molnár Tamás által főszerkesztett internetes lap tudósításában. A Jobbikkal szimpatizáló honlap – amely külön rovatot szentel Lovas István írásainak– cikkeiben nyíltan buzdítja ellenállásra és forradalomra olvasóit.

"Makogjon bármit is Orbán"

Legutóbb például azt javasolták a szerzők, hogy az éjszakai randalírozással kapcsolatban őrizetbe vett és a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) Aradi utcai fogdájába szállított gyanúsítottakat (vagy ahogy a lap nevezi: politikai foglyokat) a Fidesz által szervezett szombati nagygyűlésen résztvevő tüntetők szabadítsák ki. „A Fidesz nagygyűlése az Andrássy úton lesz, egy kőhajításnyira hős forradalmáraink foghelyétől, a terrorlegények fészkétől... Megkérhetnénk a tömeget, szabadítsa ki Tomcat-et (az egyik gyanúsított – a szerk.), makogjon bármit is Orbán a "békés" módszerekről” – írják.

Az NBH is célpont?

A Nemzetbiztonsági Hivatal is készül az elmúlt napok rendbontásainak esetleges folytatódására - értesült a hvg.hu.  Információink szerint a Nemzetbiztonsági Hivatalban is készültség van. A hivatal munkatársai 24 órás szolgálatban dolgoznak, készenlétben az esetleges zavargások, tüntetések miatt. A ma esti tüntetések helyszínét illetően is vizsgálódnak, a város több pontja is szóba kerülhe lehetséges "célpontként", az NBH székháza is "esélyes" lehet.

Ugyanők arra figyelmeztették a Szabadság téren „harcoló” olvasóikat, hogy ne tartózkodjanak otthon, nehogy lekapcsolják őket a rendőrök. Egy olvasójuk pedig így számol be a kedd esti zavargásról: „A mai csata keményebb volt és sokkal tovább tartott, mint a tegnapi. A szabadságharcosok még elszántabbak voltak, és azt hiszem, ez csak fokozódni fog, amíg ez a hazaáruló bagázs el nem takarodik a francba”.

Az Nemzebiztonsági Hivatal (NBH) az elmúlt időszakban folyamatosan feltérképezte a szélsőséges internetes szájtok készítőinek, felhasználóinak, támogatóinak körét – legalábbis ezt állította tavalyi évkönyvében a hivatal. Ennek ellenére a mostani atrocitásokról, mint forradalomról tudósító honlap név szerint is ismert készítői ellen az NBH eddig még nem kezdeményezett büntetőeljárást, miközben ezt más internetes oldalak (például a 2005-ben betiltott Vér és Becsület Kulturális Egyesület honlapjának) uszító fórumozóival kapcsolatban korábban már megtette.

Lebecsülik őket?

Az NBH elemzői szerint a Magyarországon működő szélsőséges csoportoknak sem anyagi helyzetük, sem eszközrendszerük, sem tömegbázisuk nincs arra, hogy képesek legyenek „jelentősen veszélyeztetni az ország alkotmányos rendjét”. Azt azonban az NBH elemzői is elismerik, hogy a szélsőséges csoportok az elmúlt időszakban szervezettebbé, konspiráltabbá váltak, szerintük ez részben az internetnek is köszönhető. De a titkosszolgálat utóbbi, kézzelfogható eredménnyel járt akciói szinte csak a tavaly betiltott Vér és Becsület Kulturális Egyesület tagjait, szimpatizánsait érintette.

Az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője a hvg.hu érdeklődésére nem tudta megmondani, hogy az ominózus honlap készítői ellen folytat-e eljárást a rendőrség. „A bűncselekményre való felbujtás is bűncselekmény. Aki bűncselekményt követ el, azok ellen eljárunk” – közölte Garamvölgyi László.

Aktiválták magukat az anarchisták is

Az utcai harcok nemcsak a labdarúgómérközésekről ismert huligánokot és szélsőjobboldali figurákat vonzzák. Az MTV-székház ostrománál az Indymedia baloldali hírportál szerint a "rendes nem náci melósok és a nyóckeres srácok rúgták szét lelkesen a tévé egyik autóját, miközben szerelmespárok fotózkodtak a kiégett rendőrségi vízágyú tetején... egy füstölgő autó körül vidám anarchisták (Szeptember Tizennyolc Csoport) szórólapoztak."

A Szeptember Tizennyolc Csoport kormányzás helyett autonómiát, a külföldön állomásozó magyar katonák hazahozatalát, a Magyarországon állomásozó külföldi katonák kivonását, szabad és független médiát, közös teherviselést, génmódosítás nélküli lokális mezőgazdaságot követel blogjában.

 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Rendőrségi körözések a tüntetők ellen - fotógaléria

Körözést adott ki a rendőrség több olyan ember ellen - akiknek nevét és arcképét is feltették a rendőrség honlapjára szerda délben - , akik a főváros területén több helyszínen, demonstrációk során erőszakos, garázda cselekményeket hajtottak végre. A rendőrség azok segítségét is kéri, akik a fotókon látható ismeretleneket felismerik.

MTI Itthon

Elhalasztották a miniszterelnök cége ellen indított polgári pert

Ismét elhalasztották a miniszterelnök cége ellen a legfőbb ügyészség kezdeményezésére indított polgári pert, amelyet a Somogy Megyei Bíróság tárgyal Kaposváron. A szerdai tárgyaláson a halasztást - csakúgy, mint előzőleg - a felperes Legfőbb Ügyészséget (LÜ) képviselő Pálvölgyi Ferenc osztályvezető főügyész kezdeményezte.

MTI Itthon

Sólyom, Gyurcsány, Szili: a bámészkodók is bűnpártolók

Minden tömegrendezvény szervezőinek mérlegelnie kell, képesek-e biztosítani, hogy a résztvevők nem lépik át a törvényesség határát. Ez áll Sólyom László köztársasági elnök, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Szili Katalin házelnök közös nyilatkozatában.

MTI Itthon

Lezárják az ELTE lágymányosi kampuszát

Szerdán 14 órától rendkívüli rektori szünet lesz az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) lágymányosi kampuszán - közölte Rónai Zoltán, az egyetem főtitkára.

Idén is kapós "bármely szakos" tanár, csak legyen, aki matekot, magyart, angolt tanít

Idén is kapós "bármely szakos" tanár, csak legyen, aki matekot, magyart, angolt tanít

Előkerült egy szerelmes country-dal a Motörhead-frontemberétől

Előkerült egy szerelmes country-dal a Motörhead-frontemberétől

Rejtélyes idegrendszeri betegség miatt támolyognak az állatok Floridában – videó

Rejtélyes idegrendszeri betegség miatt támolyognak az állatok Floridában – videó

Magyar ügyészség 2.0: nyomozást rendeltek el a Microsoft-botrány miatt

Magyar ügyészség 2.0: nyomozást rendeltek el a Microsoft-botrány miatt

Nyitott ajtóval száguldott a japán szupervonat

Nyitott ajtóval száguldott a japán szupervonat

Rózsadombi irodaházba költöznek a kormány plakátkampányait készítő cégek

Rózsadombi irodaházba költöznek a kormány plakátkampányait készítő cégek