szerző:
MTI

A Kossuth téri tüntetés szervezői közleményben tudatták, hogy a Papp Lajos szívsebész és más ismert személyiségek által kezdeményezett tárgyalások megkezdésére nem adtak felhatalmazást. A tüntetés egyik szóvivője jelezte, hogy péntektől, vagyis az önkormányzati választások előtti kampánycsend előtt beszüntetik a demonstrációt. A Kossuth téren valaki forró teával provokált.

Az Országgyűlés Civil Irodájának vezetője kedden átvette a Kossuth téri tüntetők egy csoportjának képviselőitől petíciójukat. A többek között Makovecz Imre építész, Papp Lajos szívsebész, Hargitay András egykori világbajnok úszó, Melocco Miklós szobrászművész és Kelemen András fideszes parlamenti képviselő által aláírt petíció alkotmányozó nemzetgyűlés összehívását, ideiglenes kormány felállítását és a tárgyalások azonnali megkezdését követeli.

A tüntetők átadták petíciójukat a Sándor-palotánál is, azt a Köztársasági Elnöki Hivatal munkatársa vette át. 
 
Ezek a tüntetők nem azok a tüntetők

Ezt megelőzően a Kossuth téri tüntetés szervezőinek nevében Takács András, a Szabad Magyarországért Mozgalom alnöke közleményben tudatta: a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 ügyvivői, a Forradalmi Nemzeti Bizottmány álláspontját is ismerve közli, hogy hogy Papp Lajos és barátainak kezdeményezését jószolgálati közvetítő próbálkozásnak tartják, egyúttal azt is aláhúzzák, hogy Pappék küldöttségének nem adtak felhatalmazást arra, hogy a tüntetők nevében eljárjanak.

A Magyar Nemzeti Bizottság 2006 nem azonos a Makovecz-féle csoporttal, csupán egyetértenek bizonyos kezdeményezésekben - jelentette be hétfőn a Kossuth téren a bizottság egyik tagja. Gonda László elmondta, hogy ők nem működtek közre a hétfőn a parlamentbe beadott petíció elkészítésében, sőt szerinte az a dokumentum nem is petíció, hanem csak egy nyilatkozat. 

A német-magyar kettős állampolgárságú gépészmérnök kifejtette, hogy a Magyar Nemzeti Bizottság csupán támogatásáról biztosította a petíciót megfogalmazó csoportot. A Kossuth téren ez a bejelentés a tömeg nemtetszését váltotta ki, többen olyanokat kiabáltak be, hogy ha a vezetők körében nincs összefogás, akkor miért várják azt el a tüntetőktől. 

Nézegesse képeinket!
© AP

Pappék, vagyis az Új Magyarországért Egyesület  egyébként előző nap jelentette be, hogy tíz ismert személyiség támogatásával követelést akarnak átadni Szili Katalin házelnöknek "a nép nevében", "a tüntetők felhatalmazása alapján". Ebben követelik egy alkotmányozó nemzetgyűlés összehívását és ideiglenes kormány felállítását, a tárgyalások azonnali megkezdését, s követelésükre 48 órán belül várnak választ. Egyúttal leszögezik, hogy "a Köztársasági Elnök urat" tekintik Magyarország legfőbb méltóságának, a "politikailag legitimitását vesztett kormánnyal" azonban nem kívánnak tárgyalni.

A dokumentumot aláírók között van Papp Lajos szívsebész, Bethlen Farkas, Hargitay András, Kelemen András, Makovecz Imre, Melocco Miklós, Molnár V. József, Papp Lajos, Pozsgay Imre, Szűrös Mátyás és Tőkés László.

A delegáció az Új Magyarországért Egyesület nevében jártak el. A szervezet hivatalosan még nem létezik, Surján László KDNP-alelnök azonban máris üdvözölte a megalakulást.

Új Magyar Szó: Tőkés ne az erdélyiek nevében beszéljen

Tőkés Lászlónak joga van hallatnia hangját Budapesten, még az utcai rendzavarók és a gyújtogatók elítélése ellen is felemelheti a szavát, de ne tegye az erdélyiek nevében - írja hétfői kommentárjában a bukaresti Új Magyar Szó. 

A budapesti rendzavarások, majd békésre váltott tüntetések az 1956-os forradalomtól leginkább abban különböznek, hogy most Magyarországon igazi, nyugati demokrácia van. Akik most forradalmat játszanak, kockáztatva az önös napi politikai érdekek oltárán nemcsak az ország belső stabilitását és külső megítélését, de lábra állításának a lehetőségét is, azoknak másfajta történelmi elbírálásban lesz részük - olvasható a cikkben. A szerző kétkedve fogadja, hogy "Erdélynek is hallatnia kell a hangját" a jelenlegi magyar kormány elleni tüntetéseken, ahogyan azt Tőkés László püspök az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács képviselőjeként szombaton a Kossuth téri színpadon mondotta.

Az országos napilap szerzője szerint a romániai magyarságnak el kell gondolkodnia, hogy mi kíván több áldozatot, nagyobb felelősségérzetet: Magyarországon felszólalni az egyik oldal mellett, vagy Romániában érvényt szerezni az egész romániai magyarság érdekeinek.

Elvittek egy rendzavarót

Nézegesse képeinket!
© AP

Rendzavarás és "illetlen viselkedés" miatt vittek el a rendőrök hétfőn reggel a Kossuth térről egy nőt, aki forró teát locsolt a vele szemben intézkedő szervező nyakába. Az egyik szervező elmondta, hogy azért kellett eltávolíttatni a nőt, mert illetlen módon viselkedett, s aztán egy bögre forró teát locsolt a vele szemben fellépő egyik szervező nyakába. A nőt nem jelentették fel, csak kikísértették a térről.

A téren lassan ébrednek a tüntetők, körülbelül 30 ember áll a szendvicses sátor vagy a pódium előtt. Sok tüntető panaszkodik a zsebtolvajokra. Egyikük elmondta, hogy a kabátja belső zsebéből lopták el a pénzét, de szerencsére az iratait megtalálták. "Most a húgomra várok, hogy visszaérjen Horvátországból, és hozzon egy kis pénzt nekem" - mondta az a szegedi bölcsészprofesszor, aki egy hete van a Kossuth téren.

Pénteken felfüggesztik a tüntetést

A miniszterelnök és a kormány távozását követelő tüntetések folytatását, illetve a demonstráción részt vevők számának apadását emelték ki a hírügynökségek a Kossuth téren vasárnap tartott megmozdulásról szóló beszámolóikban.

Az AFP francia hírügynökség pedig megszólaltatta Hajdú Krisztiánt, akit a Kossuth téri tüntetés szervezői szóvivőjének titulált. Helyreigazítási kérelmében a 26 éves egyetemi hallgató önmagát "békés tüntetőnek" nevezi, és leszögezi: "semmiféle szóvivői minőségben, kizárólag egyszerűen véleményként és helyzetleírásként fogalmaztam meg mondanivalómat." A tüntetők számának csökkenéséről szóló mondatot sem mondta, ennek állítása nem felel meg a valóságnak. "Felháborítónak tartom, hogy olyan nyilatkozatokat tulajdonítanak nekem, amelyek részemről soha nem hangzottak el, de arról, amiről valósághű módon nyilatkoztam, egyetlen sor nem jelent meg az AFP részéről" - írja Hajdú Krisztián, aki nyilatkozatának azt a részét nem cáfolta, hogy szeptember 29-én, a választások előtt két nappal felfüggesztik a kormányfő lemondását követelő megmozdulásokat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Kossuth tér: mai mérleg

Ma mintegy 10-12 ezer ember követelte Gyurcsány Ferenc távozását a fővárosi Kossuth téren és nemzetiszínű, illetve Árpád-sávos zászlókat lobogtatva hallgatták az egymást követő szónokokat. Rendbontás nem történt.

hvg.hu Itthon

Átveszik a Parlamentben a petíciót

Nem Szili Katalin házelnök, hanem az Országgyűlés Civil Irodája veszi át a Kossuth téri tüntetők petícióját – így döntöttek a délelőtt kezdődő házbizottsági ülésen.

MTI Itthon

Gyurcsány már az életével játszik?

A Kossuth téri tüntetéssorozat egyik szervezője egy külföldi hírügynökségnek azt mondta, ha Gyurcsány Ferenc nem érti meg, hogy már az életével játszik, akkor keményíteni fognak - számolt be az RTL Klub vasárnap.

hvg.hu Itthon

Országos Civil Fórumot hoznának létre Lányiék

Ismert közéleti személyiségek Országos Civil Fórum létrehozását javasolják, amely egyeztető és közvetítő szerepet töltene be a helyi közösségek, szakmai szervezetek, civil csoportosulások összefogásának szolgálatában. Mint írják, céljuk a társadalmi szolidaritás hálózatainak kiépítése, a többpártállam elszámoltatása, hatalmának korlátozása.

MTI Itthon

Több városban demonstráltak, nyugalom van

Debrecen úgy gondolják a tüntetők, nem szabad a sajtó. Szekszárdon muzskaszóra megy a demonstráció. Szombathelyen a tüntetők eldöntötték, minden nap kimennek. Kaposváron egy felszólaló szerint minden szocialista képviselő bűnös.

MTI Itthon

Folytatódó demonstrációk, kevesebb tüntető

A miniszterelnök és a kormány távozását követelő tüntetések folytatását, illetve a demonstráción részt vevők számának apadását emelték ki a hírügynökségek a Kossuth téren vasárnap tartott megmozdulásról szóló beszámolóikban.

MTI Itthon

Gyurcsány: nincs alku a radikálisokkal

Nem lehet és nem szabad együttműködni azokkal, akik ma vitatják és tagadják a III. Magyar Köztársaság demokratikus berendezkedésének alapját. Ezt a miniszterelnök mondta vasárnap Budapesten, az MSZP választási rendezvényén. Közben a Kossuth tér békés volt, minden eddiginél több kürtőskalács-árus települt ki.

MTI Itthon

Egykori 56-osok nyilatkoznak a hétfői eseményekről

Az 1956-os forradalom és szabadságharc emléke megcsúfolásának tartja "a szélsőjobboldal és a futballhuligánok közös budapesti garázdálkodását" állásfoglalásában több mint hatvan 1956-os elítélt, illetve hozzátartozója.

Szabad leszel, de magányos is – Ilyen az élet digitális nomádként

Szabad leszel, de magányos is – Ilyen az élet digitális nomádként

Huszadjára is benyújtja az LMP az ügynökakták nyilvánosságra hozataláról szóló törvényjavaslatát

Huszadjára is benyújtja az LMP az ügynökakták nyilvánosságra hozataláról szóló törvényjavaslatát

Bőséges a választék: új processzorokat dob piacra az Intel, itt a Comet Lake

Bőséges a választék: új processzorokat dob piacra az Intel, itt a Comet Lake

Máltán szállhatnak partra a mentőhajón rekedt menekültek

Máltán szállhatnak partra a mentőhajón rekedt menekültek

Egy hónap múlva ilyenkor már ingyenesek lesznek a most fizetős YouTube-tartalmak

Egy hónap múlva ilyenkor már ingyenesek lesznek a most fizetős YouTube-tartalmak

Megszüntetné a panelházak szemétledobóit a Magyar Közös Képviselők Egyesülete

Megszüntetné a panelházak szemétledobóit a Magyar Közös Képviselők Egyesülete