Véget ért az Andrássy úti palota kálváriája: győztek a lakók

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Sipos Anett

A hvg.hu tényfeltáró írásait követően (Andrássy 47.: 150 milliós vételár, meg ugyanennyi zsebbe? - 2006. június 26.) a média figyelme az ominózus palota eladásának kétes körülményeire terelődött, s úgy fest, a nyilvánosság ezúttal megtette hatását. A Fővárosi Ítélőtábla felülbírálta a korábbi, elsőfokú ítéletet és kimondta, hogy az ingatlanra vonatkozó adásvételi szerződés érvénytelen, mert az önkormányzat nem pályáztatta a házat, mielőtt eladta.

© Horváth Szabolcs

Feltűnően alacsony áron, tele lakókkal adott el a hatodik kerületi önkormányzat nyolc darab Andrássy úti palotát 2004-ben. Az érintettek, akik nem is tudtak az adásvételről, egymás után indították a pereket az önkormányzat ellen, hogy különböző érvekkel, de semlegesítsék a szerintük igazságtalan és erősen mutyit sejtető megállapodásokat. Hisz - akárcsak a hetedik kerületben - itt sem lehet tudni, ki lett voltaképpen az ingatlanok tulajdonosa. A Kft-k, amelyek ezeket a házakat a hivatalos iratok szerint megvásárolták, többnyire Seychells-, Bermuda-, vagy Marshall-szigeteki offshore-cégekben kötöttek ki (ld. lentebb).

A Fővárosi Ítélőtábla az első fokon eljáró Fővárosi Bíróságot felülbírálva kimondta, hogy az Andrássy út 47-es ház adásvételi szerződése érvénytelen, mert megsérti az Államháztartási Törvény Önkormányzati Vagyongazdálkodásra vonatkozó részét. Ez ugyanis előírja, hogy az önkormányzatok kötelesek pályázat útján értékesíteni nagyobb értékű vagyontárgyaikat. Az Andrássy út 47-et 150 millió forintért adta el a Terézvárosi Önkormányzat az Ennet Ingatlanfejlesztő Kft-nek. Ám mielőtt még a ház gazdát cserélt volna, feltehetően több embernek tettek ismeretlenek tisztességtelen ajánlatot - lásd a hvg.hu vonatkozó cikkét.

Losonci Pál a kávázó tulajdonosa
© Dévényi Veronika

A hvg.hu által már bemutatott Losonczy Pál (az említett tömbben lévő Trieszt Café tulajdonosa) amint megtudta, hogy eladják az Andrássy út 47-et, banki biztosítékkal vételi ajánlatot tett le a Terézvárosi Önkormányzat asztalára. Hivatalos választ nem kapott, de tekintélyes emberek egy pazar vacsora közben megsúgták neki, 150-200 millióért akár övé lehet az egész ház. Feltéve, hogy ugyanennyit még hozzátesz - egy aktatáskában.

Fürst György Terézváros gazdasági alpolgármestere akkor azt nyilatkozta lapunknak, hogy azért adták el az Ennet Kft-nek a házat, mert ez volt a legjobb ajánlat és azért nem pályáztattak, mert a ház olyan rossz állapotban van, hogy nem érte el a pályáztatási limitet (ami a VI. kerületben 20 millió forint).

Az Andrássy út 47-es számú ház tulajdonjoga jelen helyzetben egy, a Bermuda-szigeteken bejegyzett Lupines Limited nevű offshore-cégtől kell, hogy visszaszálljon a VI. kerületi önkormányzatára. A cégnyilvántartás szerint a vevő Ennet Ingatlanfejlesztő Kft-ben idén áprilisban 65 százalékos többségi tulajdont szerzett a Lupines Limited, melynek tulajdonosairól Magyarországon hivatalos adat nincs.

Az ingatlannyilvántartás eredeti állapotba való visszaállítását a kerület maga is megtehetné, ám ha ez nem következik be, kezdeményezhetik azt a peres felek, vagy közérdekből az ügyészség is megteheti.

Az Octogon Kft. jogi képviselője Jaszkovics Lászlónak nincs kétsége afelől, hogy ezt az ügyészség maga is megteszi ezt, ugyanakkor a cég nevében már hivatalosan is kérte a helyzet mielőbbi rendezését. Problémát jelent, hogy az Ennet Kft komoly összegeket költött már a ház luxuslakásokká való átépítéséhez szükséges tervezésre, mely összeget részére valószínűleg az önkormányzatnak meg kell térítenie. 

A most meghozott bírósági döntés komoly előrelépést jelent, egyesek szerint precedenst teremthet. Ez esetben ugyanis nem elővásárlási jog, vagy közös tulajdon megállapítását kérték a felperesek a bíróságtól, hanem - a jogász szakzsargon szerint - a felperesi kereshetőségi jog megállapítását. „Végre elértük, hogy a két fél között létrejött szerződésbe jogosan beleszólhasson egy kívülálló, ám az ügylethez mégis szorosan kapcsolódó harmadik személy.  A többi Andrássy úti pernél - hasonló tényállás mellett a mostani ítéletre hivatkozva - 90 százalékos a valószínűsége annak, hogy a bíróság újra kimondja a szerződések semmisségét" – nyilatkozta a hvg.hu-nak Jaszkovics László.

Mivel a világörökség részének nyilvánított sugárúton jelenleg is hat per van folyamatban, és annak kezdeményezői mind figyelemmel kísérték a Trieszt kávézó pereskedését, a mostani ítélet fordulópontot jelenthet a hatodik kerület vagyongazdálkodásában és a politikai vezetők esetleges felelősségre vonásában. 

Lesz felelőse? (Oldaltörés)

Illés Zoltán a VI. kerület polgármester-jelöltje a hvg.hu érdeklődésére  megerősítette a fentieket. „Ha a választásokon bizalmat kapok, a kerületi ingatlanügyekben kezdeményezem a képviselők, vagy már leköszönt vezetők  politikai és büntetőjogi felelősségre vonását” – húzta alá Illés, egyértelműen utalva ezzel Fürst György hamarosan leköszönő alpolgármesterre.

Fürst György

A VI. és a VII. kerület erősen korrupciógyanús ügyeit a hvg.hu számtalan alkalommal megszellőztette. A VII. kerületi ügyek esetében több civil szervezet azóta közösen pert kezdeményezett. Az ügy - súlya miatt - fővárosi szintről azonnal átkerült országos hatáskörbe, jelenleg a Nemzeti Nyomozó Iroda vizsgálja a Hunvald György által irányított kerület ingatlangazdálkodását.

Tavaszi cikksorozatunk után Fürst György, a VI. kerület gazdasági alpolgármestere is némi sértettséggel nyilatkozott a Népszavának. Állítása szerint túl sok elvtelen támadás érte az utóbbi időben, ezért a következő ciklusban már nem lesz jelen politikusként Terézvárosban, inkább a civil szférában fog tevékenykedni.

Bár még néhány napig VI. kerületi alpolgármestere, információink szerint a botrány kirobbanása óta alig lehet bent látni a hivatalban. Ezt látszik megerősíteni az is, hogy többnapos átfutással sem válaszolt hivatali levélcímére elküldött kérdéseinkre és még a kerület amúgy segítőkész sajtófőnöke sem tudta őt utolérni, aki a jelen helyzetben csak annyit mondhatott, hogy az ítéletről a hivatalosan értesítés kézhezvételét követően tudnak nyilatkozni. 

Fürst civil karrierje az Első Mobilbefizetés Elszámoló Zrt-ben folytatódik. 2005-ben egy hetilapnak adott interjújában még mint a Fővárosi Önkormányzati Parkolási Társulás soros elnöke nyilatkozott az esetleges tarifaemelésekről, most pedig az innovatív mobilbefizetésre hagyatkozó cég igazgatóságának lett az elnöke. Megjegyzendő, hogy a cégben egyedüli részvényesként megtalálható IntENgie Holding Kft-ben néhány hónapja 50 százalékos tulajdonjogot szerzett a Son and Partners Limited Seychells szigetekre bejegyzett offsore cég, melynek tulajdonosairól szintén nincs adat.