Péterfalvi mobilszámát is közzétették a neten

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Schmidt Mária hamis híváslistája után Pétervalv Attila adatvédelmi biztos mobilszámát is közzétette az egyik legismertebb szélsőjobboldali hírportál. Az internetes újság lassan telefonkönyvé válik: közölték már nekik nem tetsző rendőri vezető, újságíró, magánszemély, valamint bírók és ügyészek neveit, olvasóit pedig – burkoltak vagy nyíltan - a kiszemeltek zaklatására buzdították.

A szélsőjobboldali portál célja a mobilszámok közzétételével egyértelműen a zaklatás. Januárban az egészségügyben vezető beosztásban dolgozók ellen lázítottak, amikor fővárosi és megyei ÁNTSZ-es, minisztériumi és OEP-es dolgozók nevét, email címét és mobiltelfonszámát tették közzé. Nem sokkal később egy Schmidt Mária állítólagos híváslistájáról szóló cikket közöltek, amelyben azt állították, hogy a Vodafone egyik munkatársa adta ki nekik a híváslistát. Valójában azonban átverték őket, a híváslista ugyanis hamis volt. A rendőrség ekkor úgy reagált, hogy tehetetlen az amerikai szerveren futó szélsőjobboldali portállal szemben, ám Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője később módosította a rendőrségi álláspontot. Eszerint bizonyos, hogy a portált Magyarországon szerkesztik, ezért a nyomozás elrendelésének nincs akadálya.

Bár az ominózus portál Schmidt Mária kamu híváslistájával „verte ki a biztosítékot” a rendőrségnél, „telefonos akcióiknak” már-már hagyománya van. A tavaly októberi zavargások idején például az állításuk szerint "a tüntetésekkel összefüggő előzetes letartóztatások elrendelésében, illetve a jogtipró, ávós időket idéző elsőfokú ítéletek meghozatalában közreműködő, a fogolykínzásokat előmozdító kommunista bírák és ügyészek névsorát" közölték oldalukon. Ezt kifogásolta Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos, majd a Fővárosi Bíróság felháborodása után az ügyészség is nyomozást indított, és személyes adatokkal való visszaélés gyanúja miatt a II.-III. kerületi ügyészség nyomozást rendelt el az ügyben. Ugyancsak tavaly tették közzé Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitány mobilszámát, arra buzdítva olvasóikat, hogy hívogassák a rendőri vezetőt.

Tavaly áprilisban egy magánszemély fotóját, elérhetőségét tették közzé, aki egy március 15-ei tüntetésen konfliktusba került és megütött egy kislányt. A férfi ellen akkor szabályos hajtóvadászat indult, beazonosítására díjat tűztek ki. Amikor minderről egyik munkatársunk beszámolt, az ő – nem nyilvános – e-mail címét is közzétették, arra buzdítva olvasót, hogy ne csak a „kislányverőnek”, de az újságírónak is „kívánjanak jobbulást”.

A portál legutóbbi "áldozata", Péterfalvi Attila - a mobilszámokat közzététele kapcsán egy interjúban azt mondta: jogállamban meg kell torolni, szankcionálni kell, ha a jogállami normákat sorozatosan, és súlyosan megsértik. Mint mondta, nem kellene hogy menedéket adjon az elkövetőknek, hogy külföldön van a szerver.