Jövő januártól büntetik a gyógyszerrendelési szabályok megsértését

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Jövő január 1-jétől szankcionálják az orvosokat, ha nem az új gyógyszerrendelési szabályok alapján írják fel az orvosságokat - jelentette be Horváth Ágnes, az Egészségügyi Minisztérium államtitkára. Az ezzel kapcsolatos vizsgálatokat szeptembertől kezdik el, s nemcsak a szabályoktól való eltérést figyelik, hanem megvizsgálják annak okait is.

Horváth Ágnes közölte, hogy a háziorvosokat nyolctól nyolcvanezer forintig büntetik, a szakrendelők azonban milliós nagyságrendű büntetést is kaphatnak. Az államtitkár szerint a magyarok sok gyógyszert drágán fogyasztanak, ezért volt szükség a gyógyszer-gazdaságossági törvényre. Példaként említette, hogy ha tavaly mindenki az ugyanolyan hatóanyagú, de olcsóbb gyógyszert váltotta volna ki, akkor a betegek 18 milliárd forinttal kevesebbet költöttek volna orvosságra.

Nemcsak a betegek, a társadalombiztosítás is túl sokat költ gyógyszerre: míg az EU-országok gyógyszerkiadásai 10 százalékkal nőnek évente, nálunk ez a növekedés 20 százalékos - tette hozzá. Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy a gyógyszerkiadásokat nem fedezik a befizetett járulékok, ezért évről évre nagyobb a gyógyszerkassza hiánya.

Az új szabályozás célja - mint mondta -, hogy csökkenjenek a betegek terhei, valódi verseny legyen a gyógyszerpiacon, kialakuljon egy racionális, minőségi és hatékony gyógyszerrendelési gyakorlat az orvosoknál, valamint stabilizálódjon a gyógyszerkassza előirányzata. Horváth Ágnes kitért arra: a jogszabály hét hónapos felkészülési időt biztosít az orvosoknak, akiket számítógépes szoftverek is segítenek az új szabályok alkalmazásában.