szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Elmeállapota miatt két évvel csökkentette Tasnádi Péter már letöltött négy és fél éves szabadságvesztését a Pest Megyei Bíróság perújítási tárgyaláson.

Az elmeszakértők szerint Tasnádi Péter feltehetően évtizedek óta agysorvadásban szenved, az pedig bizonyosan megállapítható, hogy betegsége következtében a vádbeli cselekmények idején, az 1990-es évek második felében beszámítási képessége közepes fokban korlátozott volt. Ez a büntetéskiszabás során az eljáró bírónak a törvényben rögzített büntetési tételekhez képest korlátlan enyhítésre ad lehetőséget.

Az elsőfokú döntés nem jogerős, az ügyészség három nap gondolkodási időt kért a fellebbezés kérdésében.

Ebben az ügyben 2002 december végén a Legfelsőbb Bíróság ítélte el jogerősen Tasnádi Pétert és több társát többéves szabadságvesztés-büntetésre erőszakos, illetve gazdasági bűncselekmények miatt.

Tasnádi Péter le is töltötte négy és fél éves szabadságvesztését, szabadulása után azonban újabb eljárások indultak ellene. Az egyik, negyedmilliárdos adócsalás vádjával indult ügyben például első és másodfokon egyaránt felmentették a bíróságok.

Jelenleg is folyamatban van ellene és több társa ellen a Fővárosi Bíróságon egy újabb eljárás, amelyben többek között felbújtóként elkövetett emberölés előkészületével és életveszélyt okozó testi sértéssel vádolják, azért mert meg akarta öletni a feleségét és annak élettársát valamint sósavat öntetett az anyósára.

Abban az eljárásban állapította meg hónapokkal ezelőtt az elmeszakértő Tasnádi Péter beszámítási képességének közepes fokú korlátozottságát. Ez alapján védője, Tuza Péter ügyvéd perújítási eljárást kezdeményezett a korábbi ügyben, és ennek a perújításnak lett a Pest Megyei Bíróság csütörtöki tárgyalásán az eredménye a már letöltött négy és fél éves büntetés két évvel történő csökkentése.

Tuza Péter arra a kérdésére, hogy mi a gyakorlati jelentősége a Pest Megyei Bíróság szerdai döntésének, például lehet-e ez alapján kártalanítási eljárást indítani az állam ellen, avagy lehet-e valami hatása a Fővárosi Bíróságon folyamatban lévő ügyre, annyit mondott, hogy erről csak a határozat jogerőre emelkedése után érdemes beszélni.

Tasnádi Péter jelenleg előzetes letartóztatásban van a Fővárosi Bíróságon folyamatban lévő ügy miatt, amelyben az ügyészség azzal vádolja, hogy személyes sérelmei megtorlása érdekében bűncselekmények megszervezésére, elkövetésére adott utasítást, esetenként már a börtönből illegálisan kijuttatott levelekben, illetve telefonbeszélgetésekben. Utasítására pár százezer forintért embereket késeltek meg, autókat gyújtottak fel. Egy ízben pedig azért zsarolták meg egy szépségverseny szervezőjét, hogy Tasnádi Péter aktuális barátnője legyen a győztes.

Tasnádi Péter a vádak szerint anyagi haszonszerzésre szolgáló bűnszervezetet hozott létre, egyes vádlott-társainak pedig rendszeres fizetést adott.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Újabb büntetőper Tasnádi ellen

A vádiratok ismertetésével újabb büntetőper kezdődött kedden reggel Tasnádi Péter ellen erőszakos bűncselekmények vádjával a Fővárosi Bíróságon. Tasnádi az eljárás jelenlegi szakaszában nem kíván vallomást tenni.

Itthon

Tasnádinak papírja van róla

A Tasnádi Péterrel és társaival kapcsolatos büntetőeljárás eddig több százmillió forintba került, ám még mindig nem lehet látni a végét. Információink szerint Tasnádit az előzetes letartóztatásból hamarosan házi őrizetbe helyezik. A hvg.hu által megszerzett igazságügyi elmeszakértői jelentés szerint közepesen korlátozott a beszámíthatósága, és folytatni fogja korábbi életvitelét. Akár gondnokság alá is helyezhetik.

Itthon

Tasnádi mellett tűnt fel Kármán Irén szerzőtársa

Maga Kármán Irén vetette fel, hogy megveretése kapcsolatban állhat az egykori Cattani-csoportról szóló filmje készítésével. A hvg.hu forrásai kételkednek ebben. Az 1991-ben létrejött bűnüldöző csoportról Kármánnak ugyanis elsősorban Labancz Ferenc szolgáltatott adatokat, így az újságíró aligha juthatott a maffiakörök érdekeit sértő információkhoz.

Késsel fenyegetett meg egy férfit egy teherautósofőr a 8-as főúton

Késsel fenyegetett meg egy férfit egy teherautósofőr a 8-as főúton

Megjelent a rendelet az óvodai és iskolai gyermekfelügyeletről

Megjelent a rendelet az óvodai és iskolai gyermekfelügyeletről

Ausztrália csatát nyert a Facebook ellen, a világ országai követnék a receptet

Ausztrália csatát nyert a Facebook ellen, a világ országai követnék a receptet