szerző:
MTI

A Fidesz júliusban is meggyőzően vezetett az MSZP-vel szemben, azonban kis mértékben csökkent a nagyobbik kormánypárt hátránya a támogatottságban - olvasható a TÁRKI legfrissebb felmérésében.

A pártválasztók körében a Fidesz 19 százalékponttal, míg a biztos szavazó pártválasztók körében 25 százalékponttal vezet az MSZP előtt. A nagyobbik ellenzéki párt támogatottsága 51 százalékos, az MSZP-é pedig 32 százalékos volt - tartalmazza az ezer fő megkérdezésével készült közvélemény-kutatás. Közel egy éve minden hónapban, így júliusban is, a Fidesz jelentősen vezet a nagyobbik kormánypárttal szemben.

A júniusi 17 százalékhoz képest ugyanakkor az MSZP-re júliusban az összes választó 21 százaléka szavazna, míg a Fideszre e hónapban 35 százalékuk voksolna (májusban 31 százalék, júniusban 34 százalék). A biztos szavazó pártválasztók csoportján belül a Fidesz támogatottsága a júniusi 62 százalék után júliusban 56 százalékon áll, míg a szocialista párté ebben a hónapban 31 százalék (májusban 34 százalék, júniusban 25 százalék volt).

A teljes népességen belül a két nagy párt kis mértékben növelte a szavazói táborát az elmúlt hónapokhoz képest. A pártválasztók és a biztos szavazó pártválasztók körében a kormánypárt támogatottsága erősödött, az ellenzéki párté gyengült, azonban még így is nagy többséggel vezet. Az előző hónapokhoz hasonlóan júliusban is az MDF népszerűbb a lakosság körében, mint az SZDSZ. Utóbbi ebben a hónapban is a parlamenti küszöb alatt van. Ebben a hónapban csökkent a pártpreferenciájukban bizonytalanok aránya. 

A két nagy párton kívül csak az MDF éri el a parlamentbe jutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt, ha "most vasárnap" lennének a választások. Az SZDSZ támogatottsága a teljes lakosság körében 3 százalék, míg a pártválasztók esetében 4 százalék. Az MDF tábora a teljes lakosságon belül 5 százalék, míg a pártválasztók körében 8 százalék. A biztos szavazó pártválasztókon belül az SZDSZ 2 százalékos (májusban 3 százalék, júniusban szintén 2 százalék volt ez az arány), míg az MDF 7 százalékos táborral rendelkezik a felmérés szerint (májusban 7 százalékot, míg júniusban 6 százalékot mértek).

A lakosság körében a választásokon való részvételi hajlandóság az elmúlt fél évben lassan, de fokozatosan csökkent: egy "most vasárnapi választáson" a szavazásra jogosultak 52 százaléka venne részt biztosan (májusban 54 százalék, júniusban 53 százalék). A Medián júliusi felmérése szerint szilárdan tartja vezető helyét a Fidesz, ráadásul a kormánypártok szimpatizánsai kevésbé biztosak abban, hogy elmennének-e szavazni, a gazdasági pesszimizmus ugyanakkor némileg oldódott. A Szonda Ipsos júliusi adatai szerint folytatódott az április óta egyértelmű tendencia: az MSZP táborának némi gyarapodása, a Fidesz támogatóinak enyhe csökkenése.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Itthon

Századvég: Gyurcsány a legnépszerűtlenebb politikus

A Századvég és a Forsense április elején készített felmérése szerint Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a legnépszerűtlenebb politikus. Rögtön előtte az utolsóelőtti pozíciót foglalja el Semjén Zsolt, a Kereszténydemokrata Néppárt elnöke. Az utolsó hét helyezett közül hat kormánypárti politikus. A népszerűségi listát Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke vezeti, megelőzve Dávid Ibolyát az MDF elnökét.

HVG Itthon

Kétszer annyian szavaznának a Fideszre, mint az MSZP-re

Átmeneti hullámzás után júniusra ismét nőtt a Fidesz előnye az MSZP-vel szemben – derül ki a Medián a HVG készített június elején végzett felméréséből. Az SZDSZ egy év után most a legerősebb, kétszer annyit szavazatot kapna, mint az MDF.

MTI Itthon

Szonda Ipsos: jelentős, bár csökkenő Fidesz-előny

A szocialista párt népszerűségének csökkenése májusban megtorpant, míg a Fidesz támogatottsága valamelyest visszaesett, így a teljes népesség 17, a biztos pártválasztók 29 százaléka az MSZP-t, míg a teljes népesség 33, a biztos pártválasztók 58 százaléka a Fideszt támogatja - áll a Népszabadságban közzétett Szonda Ipsos felmérésben.

MTI Itthon

Medián: csökken a Fidesz előnye

Tovább romlott az általános közhangulat Magyarországon, miközben visszaesett a Fidesz támogatottsága; a hónap politikai vesztese Dávid Ibolya, az MDF elnöke volt - olvasható a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet internetes honlapján közzétett kutatásban.

Társadalom

Szárnyal a Fidesz, mélyben az MSZP

Továbbra is szárnyal a Fidesz: a kormányoldalnak április elejére szinte semmit sem sikerült lefaragnia az egy hónappal korábbi, minden eddiginél nagyobb hátrányából - derül ki a HVG-nek készült e havi Medián-elemzésből.

MTI Itthon

A Tárki az eddigi legnagyobb Fidesz-előnyt mérte

Az elmúlt időszakhoz képest az eddigi legnagyobb különbség mutatható ki az MSZP és a Fidesz támogatottsága között: a teljes népesség körében a nagyobbik ellenzéki párt 17 százalékponttal, míg a pártválasztók körében 37 százalékponttal vezet - olvasható a TÁRKI júniusi felmérésében, amelyet szerdán közöltek.

A Sziget sztárfellépője készíti a foci-Eb himnuszát

A Sziget sztárfellépője készíti a foci-Eb himnuszát

A Kisalföld szemérmesen, két szóban magyarázza el a Borkai-ügyet

A Kisalföld szemérmesen, két szóban magyarázza el a Borkai-ügyet

Titokban új eszközt fejleszt a Samsung: egy szemüveget

Titokban új eszközt fejleszt a Samsung: egy szemüveget

Orosz hackerek iráni álcába bújva támadták 20 ország szervezeteit

Orosz hackerek iráni álcába bújva támadták 20 ország szervezeteit

Mit szólna egy ilyen 625 lóerős kombi BMW M8-hoz?

Mit szólna egy ilyen 625 lóerős kombi BMW M8-hoz?

Megjött az új arcátalakítós őrület, most erre kattantak rá az emberek

Megjött az új arcátalakítós őrület, most erre kattantak rá az emberek