Professzorok Batthány Köre aggódik és segítséget ajánl

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Professzorok Batthyány Köre október 13.-án, szakértők, orvosok, és politikusok részvételével megvitatta a az egészségbiztosítási rendszer küszöbön álló átalakításával kapcsolatos koncepciót. Hangot adtak súlyos fenntartásaiknak.

A résztvevők egyetértettek abban, hogy a koncepció kidolgozatlan, társadalmi vitára alkalmatlan állapotban van, ezért visszavonását és alapos átdolgozását javasolják. A anyag mindössze két héttel korábban kerül közzétételre ahhoz az időponthoz képest, hogy a törvényjavaslatot a Parlamentnek benyújtják - fogalmazták meg a találkozón, hozzátéve, hogy: az idő a társadalmi vitára indokolatlanul rövid. "Ami az egészségügyi ellátás folyamataiban tapasztalható súlyos zavarokat illeti, azokat nem lehet a biztosítói oldal azonnali, végiggondolatlan átalakításával korrigálni, hanem olymódon, hogy a szakmai szervezeteket bevonják a döntéshozatba" -  vélik a résztvevők

Professzorok Batthyány Körének tagja hiányolják a koncepció bevezetésének várható hatásait elemző szakmai háttéranyagokat, s emellett felajánlották segítségüket az Egészségügyi Minisztériumnak.

A minisztérium koncepcióját elolvashatja itt.