A TASZ szerint nyilvánosak a rendőrök személyes adatai

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Társaság a Szabadságjogokért elnevezésű civil jogvédő szervezet (TASZ) szerint közszereplőnek minősülnek az intézkedő rendőrök, ezért nem értenek egyet az adatvédelmi biztos erre vonatkozó állásfoglalásával.

Az Országos Rendőr-főkapitányság azért kért állásfoglalást Péterfalvi Attila adatvédelmi biztostól, mert egyes honlapokon az intézkedő rendőrök felismerhető arcképmását tették közzé. Garamvölgyi László, az ORFK szóvivője hétfőn azt közölte: az ombudsman állásfoglalása szerint "az intézkedő rendőr nem tekinthető közszereplőnek, intézkedése pedig nem minősül közszereplésnek ( ) rendőr hozzájárulásának hiányában arcképe nem hozható nyilvánosságra", így annak közzététele jogszerűtlen.

A TASZ szerint a rendőrök munkájuk során, az intézkedések foganatosításakor közhatalmat gyakorolnak, és ebbéli minőségükben eljárva személyes adataik - így képmásuk is - közérdekből nyilvános adatnak számít, amelyről az adatvédelmi törvény is rendelkezik. A jogvédő szervezet szerint az ombudsman értelmezése amellett, hogy téves, ismét rávilágít arra a tényre, hogy szükség lenne a közszereplő fogalmának világos definiálására.