szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Gyurcsány Ferenc szerint a jövedelmek reálértéke 30-31, a nyugdíjaké 40 százalékkal ér többet most, mint 2001 végén. A miniszterelnök erről évértékelő sajtótájékoztatóján beszélt. A kormányfő az összehasonlítással a Fidesz által korábban hangoztatott "szociális válságra" utalt.

Gyurcsány Ferenc sikernek értékelte a felsőoktatás, a közigazgatás és az egészségügy átalakítását. Utóbbival kapcsolatban kiemelte: ilyen, helyenként brutális nyomás még nem nehezedett kormányra, amelyet ilyen szervezetten még nem támadtak, ahogyan ilyen nyilvánvalóan még nem fenyegettek meg képviselőket sem. Kitért arra is, hogy nyugodtabb évet vár jövőre, amelyben a költségvetés egyensúlya helyett a figyelem a versenyképességet támogató politikára irányul majd.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy a kabinet a mögötte álló parlamenti támogatást döntésre változtatta, a koalíciós pártok frakciójának létszáma nem csökkent, a kormány politikájával szemben nem jelent meg alternatíva. A miniszterelnököt egyebek mellett arról is kérdezték, miként értékeli miniszterei munkáját. Gyurcsány Ferenc erre úgy válaszolt, az értékelést januárban a kormánytagoknak akarja megtenni. Hozzátette: véleménye a kormánytagokról "meglehetősen strukturált".

Gyurcsány Ferenc 2007-ről szólva kitért arra, hogy csökkent a "közéleti erőszak", ám aggasztó a szélsőségek, így a rasszizmus és antiszemitizmus megjelenése. Azzal összefüggésben, hogy a közelmúltban bántalmazták Csintalan Sándort, a Hír TV műsorvezetőjét, illetve Molotov-koktélt dobtak Kóka János épülő házára, a miniszterelnök kiemelte: érdektelen, hogy akit az erőszak ér, melyik oldalon áll, politikailag hova tartozik, szolidaritást kell vállalni vele. A kormányfő kitért arra: nyugodtabb évet vár jövőre, amelyben a költségvetés egyensúlya helyett a figyelem a versenyképességet támogató politikára irányul majd.
 
Pártja szerepéről szólva Gyurcsány Ferenc azt mondta, az MSZP fő feladata jövőre nem a népszavazás, hanem a támogatás nyújtása ahhoz a politikához, amiben hisz. Egy, a kormányzati negyedet érintő kérdéssel kapcsolatban a miniszterelnök azt mondta: a kormánykabinet legutóbb áttekintette a beruházás helyzetét, és megállapította, hogy a menetrendben nincs csúszás.
 
A "politikai pénzügyeket" érintő kérdésre válaszolva Gyurcsány Ferenc kifejtette, azok rendezésében a koalíció elkötelezett. Részletekről szólva elmondta, februárban döntés születhet a pártfinanszírozásról, ebben a kérdésben van esély a megállapodásra.

A kormánynak határozottan az a megggyőződése, hogy az eurót a lehető legkorábban, akkor be kell vezetni, amikor ennek a feltételei, a maastrichti kritériumok. A miniszterelnök szerint 2008 végén állást lehet foglalni a kérdésben. Véleménye szerint a maastrichti kritériumokat 2009-ben teljesítheti az ország, de figyelembe kell venni a szlovén tapasztalatokat, ahol az euró bevezetése miatt a kormánynak nincs monetáris eszköze az 5-6 százalékos infláció megfékezésére. A miniszterelnök úgy fogalmazott: megfontoltságot, érdemei elemzést ajánl az ügyben. Nem vagyok ahhoz partner, hogy bármiben, akár fiskális, akár monetáris kérdésekben újra illúziógyártás legyen - tette hozzá Gyurcsány Ferenc

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Gyurcsány: magunk mellé kell állítani az országot

Gyurcsány Ferenc szerint a magyar parlamentnek és a kormánynak az a dolga, hogy nagyon sok konzultációval, érveléssel maga mellé állítsa az országot az egészségbiztosítás átalakításának ügyében. A miniszterelnök erről a Magyar Televízió Híradó Extra című műsorának adott interjúban beszélt.

MTI Itthon

Gyurcsány: jövőre a bizalmat kell újjáépíteni

Gyurcsány Ferenc szerint a jövő évi feladat, hogy új kormányzati stílussal újjáépítsék a bizalmat. A miniszterelnök többek közt erről beszélt az MSZP országos választmányának zárt ülésén Budapesten.

hvg.hu Itthon

Hangját hallatja Gyurcsány baloldali ellenzéke

A társadalombiztosítás reformját megfogalmazó törvénytervezet elutasítását kérte a kormánypárti képviselőktől közel másfél száz értelmiségi, politikai közszereplő, szakszervezeti vezető egy minap nyilvánosságra hozott állásfoglalásban.

Három autó karambolozott a Haller utcánál egy villamossal

Három autó karambolozott a Haller utcánál egy villamossal

Kormánybarát kastélybirtokosok egymás közt: L. Simonék összehangolnak

Kormánybarát kastélybirtokosok egymás közt: L. Simonék összehangolnak

Listeria lehet az Aldi egyik sonkájában

Listeria lehet az Aldi egyik sonkájában