A pekingi olimpiát HD-ben közvetíti az MTV

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A pekingi olimpiát a tervek szerint már a korszerű televíziós formátumban, az úgynevezett HD-ben (high definition, nagyfelbontásban) közvetíti a Magyar Televízió (MTV) - hangzott el a témában rendezett budapesti beszélgetésen szerdán.

Az MTV által Küszöbön a HDTV címmel szervezett háttérbeszélgetésen Vigh Zoltán, a digitális átállás koordinátora elmondta, hogy a köztévé azért döntött a korszerű technika mellett, a hagyományos SD-technika ellenében, mert a piaci elvárások miatt három-öt éven belül amúgy is a HD-technikára kellene áttérni. Közölte: az MTV a "Full HD 1080" mellett tette le a voksot.
  
Mint mondta, a tervek szerint a pekingi olimpiát HD-ben közvetítik és ősztől a kettes csatornán HD-tartalmakat sugároznak majd. A tévé 2009. közepétől bizonyos korlátokkal csak HD-tartalmat fog előállítani - fűzte hozzá Vígh Zoltán. Rámutatott: a HD-technikának köszönhetően élesebb és részletgazdagabb a kép, 16:9-es képformátum, valamint 5.1-es hangcsatorna továbbítás van benne.

Ezt a HD formátumot a "HD Ready" és a "Full HD" címkével ellátott készülékek tudják megjeleníteni. Az utóbbi készülékek jelenleg félmillió forintért kaphatóak, de karácsony táján ennek talán már a feléért is hozzá lehet majd jutni - mondta el Vígh Zoltán.

Schatz Péter, az üzleti és termékfejlesztési igazgatóság vezetője közölte, valószínűleg 10-20 ezer ember fogja nézni Magyarországon HD-ben a pekingi olimpiát. Az MTV szakemberi szerint a mostani változás a fekete-fehér tévéről a színesre való átálláshoz hasonlít leginkább. Addig az embereknek nem érdekük HD-készüléket venni, amíg nem szolgáltatnak ilyen korszerű televíziós formátumban.