Saját bőrét menti Gyurcsány egy bécsi lap szerint

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Inog a magyar kormánykoalíció az egészségügyi reform miatt címmel közölt elemzést a magyarországi belpolitikai helyzetről hétfői számában a Der Standard című osztrák napilap. A svájci Neue Zürcher Zeitung szerint is válságban van a koalíció.

A liberális újság szerint Gyurcsány Ferenc kormányfő azzal, hogy a hét végén visszalépett az állami egészségbiztosítás részleges privatizációjától, - mely a szocialista-liberális koalíció reformprogramjának magvát képezte - kétségkívül saját bőrét mentette a pártján belül. Ugyanis a jobboldali-populista ellenzéki vezető, Orbán Viktor által kierőszakolt március 9-i népszavazás óta az MSZP-ben merő pánik uralkodik.

Nem is annyira a referendumon elszenvedett vereség ténye, hanem annak mérete miatt szólalt meg a vészcsengő. Több százezer szocialista törzsválasztó szavazott saját kormánya takarékossági intézkedései ellen - írta a lap, hozzátéve, hogy Orbán tüstént újabb, ezúttal az egészségbiztosítási pénztár részleges privatizációja elleni népszavazással fenyegetőzött. Demagógiája szemlátomást sikeres, pártjának, a Fidesznek népszerűségi értékei a magasban szárnyalnak: ha most tartanák a választást, a jobboldal lazán a szavazatok kétharmadára számíthatna.

Gyurcsány, aki eddig a saját, tulajdonképpen még mindig posztkommunista pártján belüli szembenállás ellenére is keresztülvitte a reformprogramot, a belső és a külső nyomásra most mégis beadja a derekát - állapította meg a Der Standard. Ebből azt a következtetést vonta le, hogy kormányzásának hátramaradó két évében reformokra már nemigen lehet számítani. "Már ha egyáltalán marad két éve: ugyanis a felvizezett betegbiztosítási reform miatt felbomolhat a liberális SZDSZ-szel kötött szövetség. Az, hogy Gyurcsány saját pártja számára parasztáldozatként még a liberális egészségügyi miniszter, Horváth Ágnes fejét is követelte, forráspontig szíthatja a koalíción belüli konfliktust" - vélekedett az elemző, aki szerint elképzelhető, hogy a liberális koalíciós partnert kitart minisztere mellett.

A liberálisokat csak az foghatja vissza, hogy a közvélemény-kutatásokban jelenleg egy-két százalékos támogatottsági szinten állnak, ami azt jelenti, hogy egy hirtelenjében kiírt választáson nem érnék el az ötszázalékos bejutási küszöböt. Ezenkívül az SZDSZ maga is mély válságot él át - fűzte hozzá az újság az egy évvel ezelőtti elnökválasztással kapcsolatos állítólagos durva csalásra utalva. "...Orbán mindenesetre már dörzsöli a tenyerét: az index.hu internetes portálon vasárnap az előre hozott választást nevezte az ’egyetlen megoldásnak’" - jegyezte meg a liberális osztrák újság.

A tekintélyes svájci világlap, a Neue Zürcher Zeitung ugyancsak arról írt hétfői számában, hogy válságba jutott a magyar koalíció. Az a megsemmisítő vereség, amelyet Gyurcsány Ferenc a március elején megrendezett népszavazáson az ellenzéktől elszenvedett, kezdi éreztetni a hatását - állapította meg a hét végén kialakult helyzetről a tudósítás szerzője. Egyebek között aláhúzta, hogy ha a koalíció széthullana, a reformokkal szemben fellépő Fidesz győzelmét - méghozzá átütő győzelmét - biztosra lehetne venni.