szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Dulakodás alakult ki a volt jegyző és két biztonsági őr között az esztergomi képviselő-testület csütörtök éjjeli ülésén, amikor a két és fél éve elbocsátott jegyző kiosztotta a bíróság másodfokú végzését, miszerint az önkormányzat köteles visszavenni az állásába, valamint törvényességi észrevételt tett a tárgyalt napirendi ponthoz - erről maga az érintett beszélt pénteken.

Csomor Sándor elmondta, háromszor próbált meg szót kérni, mindhárom alkalommal a biztonsági őr fojtotta belé a szót. Másodszor a polgármester megfenyegette, hogy legközelebb kivezetteti az ülésről, majd következő felszólalási kísérleténél két őr rángatni kezdte. A televíziós kamerák előtt történt incidens közben egyik képviselő sem lépett közbe, az őröket végül a polgármester rendelte vissza,

A volt jegyző ahhoz az előterjesztéshez tett volna törvényességi észrevételt, melyben a képviselők végül elfogadták, hogy a város öt év alatt 1,4 milliárd forintért megvásárol egy mélygarázst attól a vállalkozótól, akinek korábban ugyanazt a telket szállodaépítésre értékesítették 213 millió forintért.

Az incidenst követően az ülésen felolvastak egy állásfoglalást, melyet a városháza 13 vezető köztisztviselője írt alá. Ebben leszögezik; "A jelenlegi helyzetben nem látjuk annak esélyét, hogy Csomor Sándor munkába állása esetén a hivatal működőképessége megtartható lenne. Mindenki számára világos, hogy az önkormányzati törvényben megtestesülő jogalkotói szándék a polgármester, a képviselő-testület és a jegyző együttműködésére vonatkozóan, jelen körülmények között nem biztosítható."

Csomor Sándor korábban elmondta, kétszer mentették fel a jegyzői posztról. Először két és fél éve, amikor az esztergomi élményfürdő építésénél nem írt alá törvénytelennek tűnő dokumentumokat. Később újra felmentették, arra hivatkozva, hogy nem tett esküt a testület előtt; a jegyző birtokában van ugyanakkor a polgármester által aláírt esküokmány.

Időközben mind az első fokon, mind a másodfokon eljáró bíróság kötelezte az önkormányzatot, hogy vegye vissza állásba a volt jegyzőt. A bíróság először kétszázezer, majd a napokban ötszázezer forintra büntette a várost az intézkedés végre nem hajtásáért és kilátásba helyezte, a rendőrség közreműködését rendeli el, hogy a jegyző elfoglalhassa hivatalát. A Tatabányai Munkaügyi Bíróság elmaradt jövedelmén túl, kártérítésként és perköltségként első fokon 24 millió forint kártérítést ítélt meg Csomor Sándornak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Dulakodás és elnapolás a Magyar Gárda perén

A Magyar Gárda több tagja megpróbálta megakadályozni, hogy az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) képviselői is bejussanak szerdán délután a gárda feloszlatására kezdeményezett per első napján a Fővárosi Bíróság tárgyalótermébe. A per tárgyalását május 19-re elnapolták.

Világ

"Nagy dulakodás lesz"

Tomy Lapidot, a magyar ajkú, szókimondó izraeli újságiró-politikust nem kell bemutatni a magyar olvasóknak. Lapid a Knesszet (az izraeli parlament) tagja, az ország harmadik legerősebb pártjának, a Sinuj pártnak a vezére, az előző kormány igazságügyi minisztere. A hvg.hu-nak adott exkluzív interjúban Tomy Lapid a küszöbönálló eseményekről és az izraeli politikáról beszél.

MTI Világ

Dulakodás szakította félbe a Korea-közi tárgyalásokat

Dulakodás tört ki az észak- és a dél-koreai küldöttség két tagja között csütörtökön egy közös halászati övezetről szóló tárgyalásokon, emiatt rövid időre félbeszakadtak az egyeztetések Észak- és Dél-Koreát elválasztó határ térségében, a demilitarizált övezetben fekvő Panmindzsonban.

MTI Itthon

Gyanúsítottak lettek a rendőrökkel dulakodó vízilabdások

Gyanúsított lett az a két vízilabdázó, akik másfél héttel ezelőtt egy igazoltatás során incidensbe keveredtek a rendőrökkel Budapesten, az I. kerületi Alagút utcában - közölte Morvai Attila, a Fővárosi Főügyészség szóvivője. Az incidensben érintettek egyike Kósz Zoltán, a Sydneyben olimpiai bajnoki címet szerző magyar csapat tagja, a történtek másik résztvevője Petőváry Zsolt vízilabdázó volt.

MTI/hvg.hu Itthon

Dulakodás igazoltatott autósok és rendőrök között

Dulakodás volt pénteken hajnalban a Budapest I. kerületi Alagút utcában, harminc méterre az Alagút bejáratától két férfi és az őket igazoltató rendőrök között; a két személyt előállították – számolt be egy szemtanú. Értesüléseink szerint Kósz Zoltán olimpiai bajnok vízilabdázó és egyik csapattársa vett részt az incidensben.

Az SZFE mézesmadzagjától Jókai Mór kultuszáig – ez volt a február a kultúrában

Az SZFE mézesmadzagjától Jókai Mór kultuszáig – ez volt a február a kultúrában

Mitől és mennyire lehet ma okos egy otthon? Kipróbáltuk a Xiaomi rendszerét

Mitől és mennyire lehet ma okos egy otthon? Kipróbáltuk a Xiaomi rendszerét

Főúton tolató kamiont fogtak a rendőrök, nem múlt sokon a tragédia – videó

Főúton tolató kamiont fogtak a rendőrök, nem múlt sokon a tragédia – videó