szerző:
MTI

Demszky Gábor csak akkor írja alá a BKV új paraméterkönyvét, ami augusztus 21-től lépne hatályba, ha a fővárosi önkormányzat szakbizottságának többsége is támogatja azt. Ezt a főpolgármester jelentette ki kedd délután.

Hagyó Miklós (MSZP) főpolgármester-helyettes közölte, hogy az új menetrendet az év végéig monitorozzák, s ha szükséges, változtatnak rajta. 

A városvezetők felhívták a figyelmet arra, hogy az új menetrend-tervezetről konszenzus jött létre a szakmai- és a civil szervezetekkel és az érdekképviseletekkel. Kifejtették, hogy az új, 2 százalék körüli teljesítménycsökkenéssel számoló paraméterkönyv számos fejlesztést tartalmaz. Beépítették az anyagba a kerületek szakmailag megalapozott igényét, s követik a városszerkezet átalakulását is. A BKV számára 1,1 milliárd forintos megtakarítást jelentő paraméterkönyv kiszámíthatóbb közlekedést jelent majd az utasok számára. A teljesítménycsökkenés a buszjáratokat érinti a legkevésbé, s tény az is, hogy a tervezet elfogadása nem jár majd dolgozók elbocsátásával, telephelyek bezárásával sem. 
 
A főpolgármester, aki a paraméterkönyv folyamatos bevezetésére kérte a BKV vezetőit, megjegyezte azt is, hogy a fejlesztések megvalósításához rövidnek tűnhet az augusztus 21-i határidő. 
 
Demszky Gábor kitért arra is, hogy a BKV közép és hosszú távú finanszírozásának rendezése érdekében rövidesen találkozik majd a kormányfővel. A főpolgármester hangsúlyozta, hogy nem egyszerűen plusz támogatást kérnek, hanem azt, hogy normatív alapon, más városokhoz hasonlóan, több pénzt kapjon az szja-ból a főváros, vagy inflációkövető támogatást adjon az állam a BKV-nak. 
 
Kérdésre a főpolgármester közölte, hogy a BKV-nak idén minimum 4 milliárd forintos többlet állami támogatásra volna szüksége ahhoz, hogy ne kelljen újabb hitelt felvennie. Tizennyolc milliárd forintra lenne szükség pedig ahhoz, hogy a belső eladósodottság miatt jusson pénz a járművek cseréjére is - tette hozzá. 

Hagyó Miklós szólt arról, hogy jövő héttől már csak klímával, illetve nyitható nagy ablakokkal ellátott Combino villamosok közlekednek a körúton. Mint mondta, egy kísérlet bebizonyította, hogy négy perc alatt lehűthető a villamos utastere.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Karrier

Nem lesz BKV-sztrájk

Sikerült megegyeznie a BKV vezetőségének és a sztrájkbizottságnak a keddi tárgyaláson, így elmarad a csütörtökre és péntekre tervezett munkabeszüntetés.

MTI Itthon

Támogatják a BKV új paraméterkönyv-javaslatát

A jövő héten a Fővárosi Közgyűlés városüzemeltetési bizottsága elé kerül a BKV ez évi paraméterkönyvének, összmenetrendjének legújabb változata - közölte Lakos Imre, a testület elnöke.

MTI Itthon

Új buszjáratok indítását tervezi a BKV

Új buszjáratok indítását és vonalhosszabbításokat is tartalmaz a paraméterkönyv tervezete, amelyet május 28-án tárgyal a főváros városüzemeltetési bizottsága - közölte a BKV csütörtökön.

Az első exit pollok szerint Zelenszkij tönkreverte Porosenkót az ukrán elnökválasztáson

Az első exit pollok szerint Zelenszkij tönkreverte Porosenkót az ukrán elnökválasztáson

ifj. Vidnyánszky Attila: Boldognak lenni nem szégyen

ifj. Vidnyánszky Attila: Boldognak lenni nem szégyen

Tenisz: Fognini nyerte a monte-carlói meglepetésdöntőt

Tenisz: Fognini nyerte a monte-carlói meglepetésdöntőt

Két pályán is vesztésre áll a kormány

Két pályán is vesztésre áll a kormány

Megsérült Dárdai fia, vége az idényének

Megsérült Dárdai fia, vége az idényének

Mbappé elmondta, hol tervezi a folytatást

Mbappé elmondta, hol tervezi a folytatást