szerző:
MTI

Demszky Gábor csak akkor írja alá a BKV új paraméterkönyvét, ami augusztus 21-től lépne hatályba, ha a fővárosi önkormányzat szakbizottságának többsége is támogatja azt. Ezt a főpolgármester jelentette ki kedd délután.

Hagyó Miklós (MSZP) főpolgármester-helyettes közölte, hogy az új menetrendet az év végéig monitorozzák, s ha szükséges, változtatnak rajta. 

A városvezetők felhívták a figyelmet arra, hogy az új menetrend-tervezetről konszenzus jött létre a szakmai- és a civil szervezetekkel és az érdekképviseletekkel. Kifejtették, hogy az új, 2 százalék körüli teljesítménycsökkenéssel számoló paraméterkönyv számos fejlesztést tartalmaz. Beépítették az anyagba a kerületek szakmailag megalapozott igényét, s követik a városszerkezet átalakulását is. A BKV számára 1,1 milliárd forintos megtakarítást jelentő paraméterkönyv kiszámíthatóbb közlekedést jelent majd az utasok számára. A teljesítménycsökkenés a buszjáratokat érinti a legkevésbé, s tény az is, hogy a tervezet elfogadása nem jár majd dolgozók elbocsátásával, telephelyek bezárásával sem. 
 
A főpolgármester, aki a paraméterkönyv folyamatos bevezetésére kérte a BKV vezetőit, megjegyezte azt is, hogy a fejlesztések megvalósításához rövidnek tűnhet az augusztus 21-i határidő. 
 
Demszky Gábor kitért arra is, hogy a BKV közép és hosszú távú finanszírozásának rendezése érdekében rövidesen találkozik majd a kormányfővel. A főpolgármester hangsúlyozta, hogy nem egyszerűen plusz támogatást kérnek, hanem azt, hogy normatív alapon, más városokhoz hasonlóan, több pénzt kapjon az szja-ból a főváros, vagy inflációkövető támogatást adjon az állam a BKV-nak. 
 
Kérdésre a főpolgármester közölte, hogy a BKV-nak idén minimum 4 milliárd forintos többlet állami támogatásra volna szüksége ahhoz, hogy ne kelljen újabb hitelt felvennie. Tizennyolc milliárd forintra lenne szükség pedig ahhoz, hogy a belső eladósodottság miatt jusson pénz a járművek cseréjére is - tette hozzá. 

Hagyó Miklós szólt arról, hogy jövő héttől már csak klímával, illetve nyitható nagy ablakokkal ellátott Combino villamosok közlekednek a körúton. Mint mondta, egy kísérlet bebizonyította, hogy négy perc alatt lehűthető a villamos utastere.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Karrier

Nem lesz BKV-sztrájk

Sikerült megegyeznie a BKV vezetőségének és a sztrájkbizottságnak a keddi tárgyaláson, így elmarad a csütörtökre és péntekre tervezett munkabeszüntetés.

MTI Itthon

Támogatják a BKV új paraméterkönyv-javaslatát

A jövő héten a Fővárosi Közgyűlés városüzemeltetési bizottsága elé kerül a BKV ez évi paraméterkönyvének, összmenetrendjének legújabb változata - közölte Lakos Imre, a testület elnöke.

MTI Itthon

Új buszjáratok indítását tervezi a BKV

Új buszjáratok indítását és vonalhosszabbításokat is tartalmaz a paraméterkönyv tervezete, amelyet május 28-án tárgyal a főváros városüzemeltetési bizottsága - közölte a BKV csütörtökön.

Akit Putyin egy másodperc alatt lenyomott szkanderben

Akit Putyin egy másodperc alatt lenyomott szkanderben

Nem találunk szavakat: újra kapható lesz a kazettás rádió

Nem találunk szavakat: újra kapható lesz a kazettás rádió

Gulyás Gergely: erősödik a főpolgármester szerepe

Gulyás Gergely: erősödik a főpolgármester szerepe

Kockázatos lépés volt, de bejött - így nyitott a Starbucks Olaszországban

Kockázatos lépés volt, de bejött - így nyitott a Starbucks Olaszországban

Roncsból milliárd - csak jó helyen kell csinálni

Roncsból milliárd - csak jó helyen kell csinálni

Jó hírt kapott Zuckerberg: mégsem mondott fel a Facebook legfontosabb jogásza

Jó hírt kapott Zuckerberg: mégsem mondott fel a Facebook legfontosabb jogásza