szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Magyar Demokrata Fórum felszólítja a kormányt, hogy sürgősen kezdeményezzen egyeztetéseket az oktatási szakemberekkel, különösen a felsőoktatási intézmények vezetőivel az új érettségi és felvételi rendszer kidolgozása érdekében, az ellenzéki párt szerint a kétszintű érettségi megbukott.

Az MDF a felsőoktatásba történő bejutáshoz kötelező, központi felvételi vizsgát írna elő az adott képzési szaknak megfelelő profilú tantárgyból. Azt javasolja, hogy az egyszintű érettségi visszaállításával az érettségi nyerje vissza régi rangját. Nehézségi foka jelentsen valódi kihívást a diákok számára, és ténylegesen a középiskolai tanulmányaik során megszerzett tudásukat mérje.

Az MDF meghagyná a felvételi-mentesség lehetőségét olyan megkötéssel, hogy abban kizárólag az arra legérdemesebb diákok részesüljenek. Az ellenzéki párt emlékeztet arra, hogy a kétszintű érettségi rendszere 2005-ben debütált, az akkori változtatás célja a felsőoktatási felvételi kiváltása és mindkét szinten minőségi érettségi vizsga kialakítása volt. 

Az MDF szerint az elmúlt három év azonban nem váltotta be a kétszintű érettségihez fűzött korábbi reményeket, hiszen az emelt szintet a diákok elenyésző része - idén tantárgyanként alig kétezer diák – választotta. A középszintű érettségi ezzel párhuzamosan komoly minőségromláson ment keresztül. Oktatási szakértők szerint a magyar érettségi megszerzéséhez gyakorlatilag nincs semmilyen tárgyi tudásra szükségük a diákoknak: "az idei történelem érettségin szinte lehetetlen volt négyesnél rosszabbat írni, a matematika érettségi egyik feladatán a fél ország nevetett" - fogalmazott az MDF.

A kisebbik ellenzéki párt felsőoktatási intézményvezetők véleményére hivatkozva kijelenti: évről-évre látványosan romlik a tanulmányaikat megkezdő évfolyamok felkészültsége, tárgyi tudásszintje.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!