szerző:
MTI

A szociológus szerint a homoszexuális kisebbséget sokkal könnyebben lehet megtámadni, mint más kisebbségeket, mert kevesen vannak, a többség amúgy is idegenkedik tőlük és az általános törvényeken kívül nincs védelmük; a Magyar Tudományos Akadémia Szociológiai Kutatóintézetének igazgatója a melegfelvonuláson történtekkel kapcsolatban hétfőn nyilatkozott.

"A gondolkodási alapmodell: a kisebbség nem megy ki az utcára"
© Pál Anna Viktória
Tamás Pál szerint a hétvégi esemény hátterében az áll, hogy kialakulóban vannak a radikális szélsőjobboldal által megszervezett "városi gerilla" jellegű csapatok, amelyek könnyen megtámadható ellenséget keresnek maguknak.

Kifejtette: a romákat nem lehetne az utcán megtámadniuk, mert túl sokan vannak, és egy esetleges támadás roma ellenmozgalmat gerjesztene, a városi gerillák mögött viszont nincsenek tömegek. A zsidókat pedig azért nem merik megtámadni, mert annak nagyon negatív nemzetközi megítélése lenne Magyarországra nézve, és beindulna a radikálisokkal szemben egy a mostaninál sokkal elnyomóbb apparátus is - vélekedett a szociológus.

Marad tehát egy olyan kisebbség, amely nem teljesen veszi figyelembe a magyar miliőt, és az amerikai mozgalom mintájára kíván felvonulni, amivel rendkívüli mértékben sebezhetővé teszi magát.

Ez a nem túl nagy kisebbség, amelytől a társadalom jelentős része amúgy is - ha nem is erőteljesen vagy az utcán, de - idegenkedik, könnyen megtámadható, célkeresztbe helyezhető, nagyon erős állami, illetve nemzetközi védelem pedig nincs velük szemben az általános jogszabályokon túl - tette hozzá elemzésében a szociológus.

Tamás Pál felhívta a figyelmet arra, hogy ami a hétvégén történt, az nem a társadalmi gyűlöltség körébe tartozik. Mint mondta, a társadalomban kétségtelenül jelen van egy idegenkedés a melegmozgalmakkal szemben. Ennek egyik eleme egy sajátságos kontinentális konzervativizmus, amely a melegeket mint mozgalmat idegennek tartja, és nem gondolja, hogy ezzel a nyilvánosságnak sokat kellene foglalkoznia; de ez nem egy militáns idegenkedés, és semmiképpen sem jelenik meg utcán.

A második elem szerint van egy közösségépítő idegenkedés is a másságát felmutató mozgalmakkal szemben. Ez Magyarországon úgy jelenik meg, hogy a kisebbségektől elvárják a konzervatív beilleszkedést a többségbe - fűzte hozzá.

Nálunk a gondolkodási alapmodell az, hogy a kisebbség nem megy ki az utcára másságát felmutatni - összegzett Tamás Pál, hangsúlyozva: a hétvégén randalírozók nem a fenti két kategóriába tartoznak.

Kifejtette azt is, hogy a társadalom másságtól való idegenkedésével párhuzamosan Magyarországon rohamosan nő a szexuális élet különböző formáival szemben az elfogadás; és azt sem lehet mondani, hogy Magyarország "őskonzervatív" lenne.

Szerinte nincs egy mély, fundamentális idegenkedés a homoszexualitással szemben, inkább annak nyílt közszférában való megjelenítését ítélik el, ugyanis a magyar társadalom a magánélet szegmenseként éli meg a szexualitást.

Azt is elmondta, hogy meglátása szerint nincs összefüggés a homoszexualitás rendszerváltás előtti üldözése és a radikálisok mostani megmozdulásai között, hiszen a szombati ellentüntetők többsége már ebben a demokráciában lett felnőtt, 40 évnél fiatalabb, vagyis már a "mi produktumunk".

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Melegfelvonulás: Gyurcsány a Fideszre mutogat

A demokratikus jobboldal szélén ott vannak azok a radikális tömörülések, amelyek kiváltói voltak a szombati melegfelvonuláson történt atrocitásoknak; a jobboldal megfertőződött a radikalizmussal - jelentette ki Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hétfőn. A szervezők szerint a rendőrök jelesre vizsgáztak. A rendőrség szerint a rendezvények biztosításának költsége mintegy száz millió forintba került.

MTI Itthon

A melegek szerint a rendőrök mindent megtettek

A rendőrség példamutató módon védelmezte a békés felvonulókat az erőszakos szélsőjobboldali támadásoktól, jelesre vizsgázott az emberek jogainak védelméből és a demokratikus szólás- és gyülekezési szabadság biztosításából - közölte a melegfelvonulást szervező Szivárvány Misszió Alapítvány.

hvg.hu Itthon

Drámai felvételek a tegnapi melegfelvonulásról

Kameránkkal drámai jeleneteket örökítettünk meg a Méltóság Napján rendezett melegfelvonulásról. "Mocskos buzik" skandálták a védőrácson kívül rekedt ellentüntetők, egy gyermekét a vállán hordozó "apuka", benyúlva, meg is pofozta az egyik óvatlanul közel jutott tüntetőt. Genetikailag hibásak, megrontják a gyanútlan gyerekeket - ismételgették a homofóbok.

MTI Itthon

Ötvenhét embert vittek be a rendőrök a melegtüntetésről

Vasárnap hajnali adatok szerint ötvenhét embert vettek őrizetbe az előző napi melegfelvonulás során történt összecsapásokban, illetve azt követően - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság. A BRFK honlapján olvasható tájékoztató szerint tizenkét rendőr sérült meg. Azt egyelőre nem tudni, hány emberrel szemben indítanak eljárást.

MTI/hvg.hu Itthon

Megtámadták a felvonuló melegeket – összefoglaló

Szélsőséges tüntetők támadtak a melegfelvonulás résztvevőire és az őket biztosító rendőrökre szombaton Budapesten. Az arcukat általában csuklyával, maszkkal takaró ellentüntetők Molotov-koktélokat, petárdákat, felszedett utcaköveket, üvegeket, tojásokat dobáltak. A legdurvább támadások a Hősök terén és a Liszt Ferenc térnél voltak. Este negyed hétkor még tartottak a rendőrök és az ellentüntetők összecsapásai.

MTI Itthon

A rendőrség felkészült a melegfelvonulásra

A rendőrség a szokásoknak megfelelően nem hozta nyilvánosságra, hogy mekkora erővel készül a szombati budapesti demonstrációkra, mindazonáltal pénteken tudatta, hogy felkészült az események biztosítására.

Merészet lépett Emmanuel Macron, Orbán Viktor is megihatja a levét

Merészet lépett Emmanuel Macron, Orbán Viktor is megihatja a levét

Brutális megszorításra készül az Audi

Brutális megszorításra készül az Audi

Fotós aha-élmények a Petőfi-dagerrotípiától az első szelfiig

Fotós aha-élmények a Petőfi-dagerrotípiától az első szelfiig

Tucatnyi készült csak ebből a régi AMG-ből, meg is kérik az árát

Tucatnyi készült csak ebből a régi AMG-ből, meg is kérik az árát

A IV. kerületben is marad az ellenzéki polgármester

A IV. kerületben is marad az ellenzéki polgármester

Prága is beintett az elektromos rollereknek

Prága is beintett az elektromos rollereknek