Zsaroló, önbíráskodó uzsorások Szabolcsban

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Zsaroló és önbíráskodó uzsorások ellen indított eljárást a rendőrség Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében; az uzsorások sokszorosan követeltek vissza kölcsön adott pénzt a nehéz anyagi helyzetben lévő emberektől - közölte a térségi főkapitányság sajtószóvivője.

A tiszavasvári kapitányság zsarolás bűntettének megalapozott gyanújával vett őrizetbe egy 50 éves tiszadadai uzsorást és 20 éves segítőjét - mondta Fülöp Gergely. A főhadnagy tájékoztatása szerint az uzsorás egy falubeli családnak húszezer forintot adott kölcsön, amiért a dupláját szedte vissza, majd késedelmi kamat címén további összegeket követelt. A folyamatosan megöléssel fenyegetett, segélyekből tengődő család az eddigi adatok szerint 145 ezer forintot törlesztett az uzsorásnak és segítőjének.

A házaspár a folyamatos fenyegetőzéstől rettegve, öt hónapos kislányukkal elhagyta a lakását és a szabadban éjszakázott, végül a rendőrséghez fordult segítségért.

A szóvivő megjegyezte: a sértettek védelme és az eljárás eredményessége érdekében a rendőrség kezdeményezi a két őrizetbe vett férfi előzetes letartóztatásba helyezését a bíróságon.

Fülöp Gergely egy másik uzsorás ügyről is tájékoztatott: Érpatakon egy 48 éves asszony húszezer forint kölcsön helyett 65 ezer forintot követelt vissza egy 23 éves nőtől. Amikor a kölcsönt kérő nő hétfőn a családi pótlékot megkapta, az uzsorás azonnal elvett tőle 55 ezer forintot, majd megfenyegette, hogy megszurkálja, ha a még neki járó plusz tízezer forintot nem száz százalékos kamattal törleszti.

Az érpataki uzsorás szabadlábon védekezhet.