Antifasiszta gyűlés szeptember 1-én Budapesten

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Antifasiszta gyűlést szervez a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége (MEASZ) szeptember 1-jére Bajcsy-Zsilinszky Endre budapesti, Deák téren lévő emlékművéhez - tájékoztatott a szövetség.

"Emlékezzünk közösen a fasiszták kezdeményezte háború szörnyűségeire. Ugyanakkor ítéljük el a hazai újfasiszta szerveződések erősödését, a Magyar Gárda térnyerését, illetve minden más erőszakos, rasszista megnyilvánulást" - olvasható a közleményben. Mint írják, a MEASZ gyűlésére meghívta Sólyom László köztársasági elnököt.

A szövetség szerint a közvélemény formálói, a politikai elithez tartozók döntő része, a parlamenti pártok, a történelmi egyházak "nem határolódnak el kellő határozottsággal ezektől a jelenségektől".

1939. augusztus 31-én éjjel lengyel egyenruhába öltözött német katonák támadták meg a gleiwitzi német rádióállomást, és ezzel az incidenssel ürügyet szolgáltattak egy német támadásra. 1939. szeptember 1-jén 4 óra 45 perckor a német haderő csapatai átlépték a lengyel határt, ugyanebben az időben a danzigi (ma Gdansk, Lengyelország) kikötőben horgonyzó "Schleswig-Holstein" német cirkáló is tüzet nyitott a városra. Ezzel a támadással megkezdődött az 1945-ig tartó II. világháború, amelynek következtében több millió ember halt meg.