szerző:
MTI

Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, az esemény házigazdája nyitja meg szombaton Budapesten a miniszterelnök által összehívott nemzeti csúcsot. A tanácskozás akár egész nap tarthat, délelőtt szólal fel várhatóan Gyurcsány Ferenc kormányfő, Orbán Viktor, a Fidesz elnöke, valamint Veres János pénzügyminiszter és Simor András jegybankelnök.

A tanácskozás délelőtt 10 órakor kezdődik, és legkésőbb 17 óráig tart majd; élő közvetítést ad a Magyar Televízió m2-es csatornája és az ATV is.

A nemzeti csúcsot a miniszterelnök kezdeményezte még múlt vasárnap. Gyurcsány Ferenc azt várja a tanácskozástól, hogy az tegyen javaslatot az euró magyarországi bevezetésének dátumára, egy középtávú bérmegállapodásra, a nyugdíjrendszer hosszú távú fenntartása érdekében teendő középtávú lépésekre, a szociális rendszer megújítására, illetve állapodjon meg az oktatási és képzési rendszer hosszú távú fejlesztési koncepciójáról.

A nemzeti csúcson 66 meghívott vesz részt, az öt parlamenti párt elnöke, a frakcióvezetők, az európai parlamenti küldöttségvezetők, az önkormányzati szövetségek vezetői, az Országos Érdekegyeztető Tanácsban lévő hat szakszervezet és kilenc munkáltatói szövetség képviselői, a volt házelnökök és az Országgyűlés jelenlegi elnöke, volt miniszterelnökök, a Magyar Nemzeti Bank jelenlegi elnöke, korábbi elnökei, a Magyar Tudományos Akadémia jelenlegi elnöke és a rendszerváltás óta tevékenykedett elnökei, egyes parlamenti bizottsági elnökök, a főpolgármester, a pénzügyminiszter és a kancelláriaminiszter, valamint a gazdasági, az egészségügyi és az oktatási tárca vezetője.

Meghívást kapott, de fenntartásai miatt nem vesz részt a nemzeti csúcson Sólyom László köztársasági elnök, Mádl Ferenc volt államfő, illetve Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság elnöke. Egészségi állapota miatt nem tud ott lenni Göncz Árpád volt államfő és Horn Gyula volt miniszterelnök.

Szombaton Pálinkás József megnyitója után Szili Katalin házelnök tart nyitó beszédet, utána Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke és Veres János pénzügyminiszter ad tájékoztatást arról, milyen intézkedéseket tettek a pénzügyi válság kezelése érdekében.

Ezután következnek a pártok felszólalásai 15 perces időkeretben, parlamenti erősorrend szerint: először az MSZP, majd a Fidesz, a KDNP, az SZDSZ és az MDF képviselője szólalhat fel. Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor is ebben a körben beszélhet, a nemzeti csúcs tehát azon ritka alkalmak egyike lehet, amikor a két politikus a nyilvánosság előtt ütköztetheti véleményét. Erre a 2006-os parlamenti választások kampánya óta csak egyszer, idén márciusban a parlamentben került sor.

A miniszterelnök, az MSZP és az ellenzéki pártok mást-mást várnak a nemzeti csúcstól: míg Gyurcsány Ferenc szerint az együttműködés kultúrájának újraépítését segítheti a tanácskozás, addig a Fidesz, a KDNP és az SZDSZ alapvetően értelmetlennek tartja a rendezvényt és inkább a kormánytól várna határozott cselekvést a pénzügyi válság hatásainak kivédésére. Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője a nemzeti csúcs megtartását önmagában sikernek tartja, míg az MDF azt várja a kormánytól, hogy valós, többszintű javaslatokkal érkezzen a megbeszélésre.

A parlamenti pártok véleménye nemcsak a csúcs megítélésében különbözik, hanem abban is, milyen javaslatokkal érkeznek majd. A Fidesz a kormány válságkezelő 12 pontját "gigantikus megszorító csomagnak" tartja, amely ellen a nemzeti csúcson is tiltakozni fog. Emellett az adócsökkentést és a kormány luxuskiadásainak leállítását szorgalmazza majd. A KDNP a demográfiai helyzetet és a családi adózás bevezetését kívánja hangsúlyozni a találkozón és a Fideszhez hasonlóan elutasítja a bérek befagyasztását, az adócsökkentés elhalasztását.

Az SZDSZ három kérdésre koncentrál: a költségvetési takarékosságra, a magyar vállalkozások versenyképességét növelő adóintézkedésekre, illetve az euróbevezetés céldátumának meghatározására.

Az MSZP különböző testületei pénteken egész délután üléseznek, hogy felkészüljenek a tanácskozásra. A szocialisták először kormánykonzultációt tartanak, majd kibővített elnökségi ülést, végül rendkívüli frakcióülést.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Nemzeti csúcs: eddig hárman jelezték, hogy nem vesznek részt

Kedd estig hárman - Sólyom László jelenlegi és Mádl Ferenc volt államfő, valamint Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság elnöke - jelezték, hogy nem vesznek részt a miniszterelnök által kezdeményezett szombati nemzeti csúcson. Az öt parlamenti párt vezetője elmegy, ahogyan három volt miniszterelnök, a tudományos akadémia jelenlegi és két volt elnöke, továbbá a Magyar Nemzeti Bank jelenlegi, és három korábbi elnöke.

Vélemény

Nemzeti csúcslejáratás?

Előre megjósolható, Gyurcsány Ferenc szombaton, a Nemzeti Csúcstalálkozón, a „válságos időkre való tekintettel” komoly gazdasági megszorításokat javasol majd, amelyeket az ellenzék, ugyancsak a válságra hivatkozva, lesöpör az asztalról. Eközben a két oldal hívei kölcsönösen egymást fogják vádolni, esetleg egy-két bizottságot alakítanak, majd szétszélednek. Az összefogás ezúttal is elmarad.

Nyilvántartásba vették az MSZP-Párbeszéd, a DK és az LMP listáját

Nyilvántartásba vették az MSZP-Párbeszéd, a DK és az LMP listáját

Kiderült, mire költenek sok pénzt a mobilosok

Kiderült, mire költenek sok pénzt a mobilosok

Fülke: Nem a templom, nem az épület az igazi vesztenivalónk

Fülke: Nem a templom, nem az épület az igazi vesztenivalónk

Tűz ütött ki a Campona környékén - papírbálák gyulladtak meg

Tűz ütött ki a Campona környékén - papírbálák gyulladtak meg

Szombaton újra az ellenzék tüntetett Belgrádban

Szombaton újra az ellenzék tüntetett Belgrádban

Őrizetbe vették a fűben magára hagyott újszülött édesanyját

Őrizetbe vették a fűben magára hagyott újszülött édesanyját