szerző:
MTI

Jogi lépéseket tervez az UD Zrt. az MSZP ellen, miután a kormánypárt bejelentette, hogy politikai akcióba kezd, és valamennyi szervezetét felkérte: tegyen fel kérdéseket az adatgyűjtési ügyben érintett UD Zrt.-vel kapcsolatban a fideszes többségű megyei jogú városok és megyei közgyűlések vezetőinek - közölte a cég jogi képviselője csütörtökön.

Futó Barnabás egy, az esztergomi polgármesternek írt és két helyi MSZP-s képviselő által aláírt levélre hivatkozva azt mondta: a levélben a két politikus olyan ténymegállapításokat tesz, amelyeket semmi nem igazol, a cégre nézve sértőek, valamint bűncselekményekkel hozzák őket összefüggésbe. 

A levélben a két politikus - a jogi képviselő szerint - többek között azt írja, hogy "az UD Zrt. által kiépített polgári polip szervezettségét és kiterjedtségét tekintve okkal feltételezhető, hogy a szervezet képes volt egészen a helyi, illetve megyei önkormányzatok szintjén megtelepedni és onnan információkat szerezni". Hozzátette: a képviselők által feltett kérdések között szerepel, hogy az önkormányzat, illetve a társaságainak bármelyike áll-e vagy állt-e szerződéses viszonyban az UD Zrt.-vel vagy az irányítása alá tartozó cégekkel. A két MSZP-s önkormányzati képviselő mellékletben jelölte meg ez utóbbi társaságokat, köztük az Esztergomi Vagyonvédelmi Kft.-t - mondta Futó Barnabás. 

Ugyancsak kérdésként fogalmazták meg, hogy az önkormányzat részéről ki ellenjegyezte a szerződést és a teljesítés igazolását, milyen eljárásban választották ki a céget, találkozott-e a polgármester személyesen az UD Zrt. bármelyik vezetőjével, illetve tudott-e arról, hogy az UD vagy az irányítása alá tartozó cégek bármelyike illegális adatgyűjtést végezne a városban. 

Török Zsolt MSZP-s országgyűlési képviselő egy hete jelentette be, hogy politikai akcióba kezd az UD Zrt. ügyében. Közlése szerint levelüket 18 megyei elnökhöz és több mint egy tucat városi önkormányzathoz juttatják el. Az MTI kérdésére, hogy más vezetésű önkormányzatoknak és megyei közgyűléseknek miért nem küldenek levelet, a képviselő akkor azt mondta, nem gondolják, hogy az MSZP-s vezetésű önkormányzatok bármilyen kapcsolatban lennének az UD Zrt.-vel, de ha igen, akkor tőlük is választ várnak a kérdéseikre.

Horváth József
© Magyar Hírlap -
Hegedűs Róbert
A politikai akciót azzal indokolta, hogy az elmúlt hetek bebizonyították: összefonódik az alvilág és a politika, és választ keresnek arra, meddig is érnek ezek a szálak. Török Zsolt közölte: a Fidesz árnyék-titkosszolgálata, a "polgári polip" két volt fideszes titokminiszter segítségével végezte tevékenységét, és a nyomozás, illetve a parlamenti vizsgálóbizottság munkája nyomán többet tudnak meg erről a kapcsolatról.

A HVG e heti számában azt írta: nemrég lemondott az UD Vagyonvédelmi Zrt. igazgatósága, köztük az egyik részvényes, Horváth József is. A közgyűlés nem választott új testületet, hanem az ügyeket a másik részvényes, Tóth János viszi tovább mint vezérigazgató, és cégjegyzési jogot kapott a pécsi Elter Attila biztonsági igazgató.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
HVG HVG Hetilap

Több száz hívás és sms az UD Zrt. és a Fidesz telefonjai között

A Cég két egykori alkalmazottját, a legfrissebb megfigyelési botrányba belekeveredett UD-cégcsoport munkatársát, Loss István informatikust és Morvai Tamást is feljelentette a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) - értesült a nyomtatott HVG. A témával a lap legfrissebb, csütörtökön megjelenő száma foglalkozik.

hvg.hu Itthon

Manipulálhatták-e az UD Zrt. számítógépeit?

Manipulálhatják azokat az adathordozókat, amelyeket a megfigyelési ügybe keveredett UD Zrt.-nél tartott házkutatásnál foglaltak le – állította több ízben a biztonsági cég vezetője. Az ezzel kapcsolatos panaszt az ügyészség elutasította, mondván: a házkutatások és az adathordozók lefoglalása is törvényes volt. A hvg.hu annak járt utána, a hatóságok milyen módon foglalhatnak le adathordozókat, hogyan vizsgáltatják azokat, és lehetőség van-e a bizonyítékok utólagos manipulálására.

HVG HVG Hetilap

Lemondott az UD Zrt. igazgatósága

Nemrég lemondott a megfigyelési botrány központi cégének, az UD Vagyonvédelmi Zrt.-nek az igazgatósága, köztük az egyik részvényes, Horváth József.

MTI Itthon

Az UD Zrt. három feljelentést tesz

Feljelentéseket tett csütörtökön az UD Zrt. vezetése rágalmazás és államtitoksértés miatt - közölte Futó Barnabás, a cég jogi képviselője. Többek között Debreczeni József publicistát és a HVG-t is feljelentik.

MTI Itthon

Kártérítési pereket indít a sajtó ellen az UD Zrt.

A pereket "a médiumok ellen" indítják, mert az UD Zrt. felháborítónak tartja, hogy múlt hét óta a céget folyamatos lejáratják a médiában, valamint bűncselekményekkel és politikusok megfigyelésével hozzák összefüggésbe, ami "minden alapot nélkülöz" - közölte Futó Barnabás, a cég jogi képviselője.

Egy részeg férfi megvert egy gyereket, mert kicsúfolta

Egy részeg férfi megvert egy gyereket, mert kicsúfolta

Még drágább lesz a Balaton vízszintjének megemelése

Még drágább lesz a Balaton vízszintjének megemelése

Gyurcsány: A helyzet megváltozott

Gyurcsány: A helyzet megváltozott

Eldurrant az önkormányzati választások startpisztolya

Eldurrant az önkormányzati választások startpisztolya

Védett cápák, tengeriuborkák, vidrák

Védett cápák, tengeriuborkák, vidrák

Donald Trump ígért egy nagyot a brit kormányfőnek

Donald Trump ígért egy nagyot a brit kormányfőnek