szerző:
MTI

A miniszterelnök a nemzeti csúcsról azt mondta, lehetségesnek látja az együttműködést a hosszú távú költségvetési biztonságot szolgáló közpénzügyi vagy plafontörvényben, illetve az adóegyszerűsítésben. Szerint a következő időszakban Magyarországnak a biztonságra kell törekednie.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerint a következő időszakban Magyarországnak a biztonságra kell törekednie, és a jelenlegi helyzetben a politikusoknak nem egymásra kell licitálniuk, hanem felelősségversenyt kell folytatniuk. Erről a kormányfő Lendvai Ildikó (MSZP) napirend előtti felszólalására válaszolva beszélt hétfőn a parlamentben.

A miniszterelnök a nemzeti csúcsról szólva azt mondta, lehetségesnek látja az együttműködést a hosszú távú költségvetési biztonságot szolgáló közpénzügyi vagy plafontörvényben, illetve az adóegyszerűsítésben. Hozzátette: a költségvetési biztonsággal kapcsolatban akár kétharmados döntést is lehet hozni.
   
Gyurcsány Ferenc azt mondta, üdvözölnék, ha meg tudnának állapodni a pártfinanszírozás átalakításában. Megjegyezte: amikor közeleg a vihar, akkor a hajók a Balatonon is a szélvédett öblökbe és kikötőkbe futnak, és Magyarországnak is a biztonságra kell törekednie, ehhez kell eszközöket keresni.
   
Kiemelte: a szombati nemzeti csúcson az MDF-től az SZDSZ-en át a munkáltatókig, a munkavállalókig mindenki azt mondta, az országnak fel kell készülnie egy átmeneti periódusra, és ha lehet, ebben az időszakban minden erőforrást arra kell fordítani, hogy meg tudjuk magunkat védeni.
   
"Ez nem az az időszak, amikor egymásra kell licitálni, amikor népszerűségi versenyt kell folytatni. Ebben az időszakban felelősségversenyt kell folytatni" - hangsúlyozta. Gyurcsány Ferenc szerint hallani kell a választók hangját, ők ugyanis most azt igénylik, hogy a politikusok együttműködjenek.
 
"Ha eddig megmutattátok, hogy jók vagytok küzdelemben, jók vagytok bajvívásban, most tessék megmutatni, hogy jók vagytok együttműködésben is" - fogalmazott a miniszterelnök.
   
Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője előzőleg arról beszélt napirend előtt, hogy nem egymás elleni harci jelszavakra van szükség. Mint fogalmazott, ha gigantikus megszorítás, hogy jövőre csak szeptembertől emelik a családi pótlékot, akkor a Fidesz-kormány idején, amikor egyáltalán nem emelték ezt a juttatást, galaktikus megszorítás volt.
   
A szocialista képviselő szerint a nemzeti csúcsnak három funkciója volt és mind a háromban előre lépett. Meg kellett mutatnia, hogy nehéz helyzetben az ország különböző szereplői képesek a közös gondolkodásra, világossá kellett tennie a különböző álláspontokat, valamint továbbvihető javaslatokat kellett megfogalmaznia a válság kezelésére - sorolta fel.
   
Lendvai Ildikó felidézte, hogy az ország azon a történelmi képen nevelkedett, amelyben Zápolya nem ment el a mohácsi csatába, mert baja volt az éppen aktuális magyar hadvezérrel. Megjegyezte: az is fontos üzenet, hogy "Zápolya és más hadurak jórészt most eljöttek". Szerinte ez most nem az a háború, amit a pártok egymás ellen vívnak, hanem az ország védekező háborúja a biztonságért.
  
 
Mivel a miniszterelnök Lendvai Ildikónak válaszolva nem előre bejelentett felszólalást tett, a fideszes és KDNP-s képviselők nem vonultak ki az ülésteremből. A szombati nemzeti csúcs után Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője azt mondta, pártja álláspontja továbbra is az, hogy kivonulnak a parlamenti ülésteremből a kormányfő előre bejelentett felszólalásainál, egészen addig, amíg nem történik olyan jelentős esemény, ami ezt megváltoztatná.
   
Bernáth Ildikó (Fidesz) arról beszélt, hogy újabb megszorító csomag készül, amely sújtani fogja azt a több mint 700 ezer embert, akik a közszférában dolgoznak. "Attól a szférától várnak el újabb áldozatot, ahol megszűnt 120 ezer álláshely és elbocsátottak mintegy 90 ezer embert" - fogalmazott. Szerinte az ebben a szférában dolgozók továbbra is létbizonytalanságban élnek, és nem tudni, hogy a 2007-ben létrejött megállapodásban rögzített 13. havi juttatás megmarad-e.
   
Veres János pénzügyminiszter válasza szerint a fideszes képviselő egy olyan igényt fogalmazott meg, amellyel szemben egyetlen kormányzati intézkedés sem történt, a megállapodást a kormányt eddig is betartotta, a 2009-es büdzsében is szerepelnek az intézkedések.
   
A PM vezetője felhívta arra a figyelmet, hogy a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK), illetve a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) egyértelműen azt igényli, hogy a közszférában lényegesen nagyobb mértékben fogják vissza a kiadásokat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Vélemény

Nemzeti csúcs: leültek és elbeszéltek egymás mellett

Megérte a pénzt, időt, az előkészítésébe fektetett energiát az akadémián szombaton tartott egész napos rendezvény? Hozott valami extrát? A hvg.hu kiküldött újságírója erről kérdezte a tanácskozás néhány résztvevőjét. Mint várható volt, a vélemények megoszlottak.

MTI/hvg.hu Itthon

Mi történt a nemzeti csúcson? - fotók

Bölcs volt a kormányoldal, hogy javasolta a nemzeti csúcsot, és bölcs volt az ellenzék, hogy elfogadta a meghívást; a párbeszédre való készség "magatartáskultúra-váltást" kíván, és ez megtörtént - így értékelte a házigazda, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke, Glatz Ferenc a szombati nemzeti csúcsértekezletet.

hvg.hu Vélemény

Osztrák lap lesújtó véleménye a nemzeti csúcsról

Magyarország nyakig benne van című cikkében a Kurrier osztrák lap vasárnapi száma megállapítja: a pénzügyi válság elkerülésére összehívott nemzeti csúcs Magyarországon veszekedéssel ért véget. A forint erős nyomás alá került.

hvg.hu Itthon

Videók a nemzeti csúcsról

Rövid mozgóképes zanza a szombati Nemzeti Csúcsról azoknak, akik elmulasztották megnézni azt a televízióban.

hvg.hu Itthon

Nemzeti csúcs percről percre

Ma rendezik a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében a miniszterelnök által összehívott nemzeti csúcsot. A tanácskozáson felszólal Gyurcsány Ferenc kormányfő, Orbán Viktor, a Fidesz elnöke, Veres János pénzügyminiszter és Simor András jegybankelnök is. Kövesse az eseményeket a hvg.hu-val!

MTI Itthon

Külföldi vélemények a nemzeti csúcsról

Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnök a pártok egyetértésén alapuló "nemzeti paktumot" javasolt a globális pénzügyi válság kedvezőtlen hatásainak a kivédésére - írta a nemzeti csúcsról szóló anyagában a dpa német hírügynökség.

400 millió jegykiadókra

400 millió jegykiadókra

Ez a hír az ünnepek alatti kereskedelmi forgalomról szól, de mi Rogán Cecíliával illusztráljuk, mert csak

Ez a hír az ünnepek alatti kereskedelmi forgalomról szól, de mi Rogán Cecíliával illusztráljuk, mert csak

Őrizetbe vették a fűben magára hagyott újszülött édesanyját

Őrizetbe vették a fűben magára hagyott újszülött édesanyját

Az amerikaiak szerint a kínai titkosszolgálatok pénzelik a Huawei-t

Az amerikaiak szerint a kínai titkosszolgálatok pénzelik a Huawei-t

Srí Lanka – összehangolt húsvéti merényletsorozat - kétszáznál is több halott 450 sebesült

Srí Lanka – összehangolt húsvéti merényletsorozat - kétszáznál is több halott 450 sebesült

Kinyitott a Balaton

Kinyitott a Balaton