szerző:
MTI

A roma szervezeteket is felelősség terheli a cigány kisebbség nehéz helyzetéért Aba-Horváth István, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyülés nemzetiségi és etnikai tanácsnoka szerint. Az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) képviselője csütörtökön Nyíregyházán beszélt erről egy roma fórumon.

Cigány-magyar konfliktusok
"Tízmilliárdok mentek a roma integrációra állami és önkormányzati szinten, de ennek hatásait egyáltalán nem láthatjuk. Vagyis a romák problémáira senkinek nem sikerült eddig megoldást találnia, s ennek a rendszernek részei a roma érdekvédők is. A romák változatlan helyzetére, így saját kudarcaikra is kézenfekvő magyarázat, ha kizárólag előítélet-problémának állítják be." Interjú Krekó Péter szociálpszichológussal a roma-nem roma konfliktusokról. 
A roma politikus kifejtette: a kisebbségi szervezetek politikailag megosztottak, bal- vagy jobboldali érdekképviseletként hatalmuk átmentésével, vagy hatalomra kerülésükkel foglalkoznak, ahelyett, hogy egységesen, hatékonyan lépnének fel a romákért. Hozzátette: "négyévenként meg lehet mérkőzni a választáson, de másnap már együttműködve, határozott célokat megfogalmazva kellene tenni a cigányság sorsának jobbra fordulásáért, hiszen a helyzet már több mint riasztó". Aba-Horváth István az érdekképviseleti tevékenység gátjának nevezte, hogy az elmúlt 20 évben nem került ki a romák közül olyan vezető személyiség, aki "a cigánysághoz lecsúszott magyarokat is meg tudta volna szólítani, hiszen nekik is súlyos gondjaik vannak".

Balogh Albert, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat roma képviselője azt állította: a térségben igen feszült a helyzet a cigány társadalomban, hiszen közöttük 95 százalékos arányú a munkanélküliség, egyre több lakás marad közüzemű szolgáltatás nélkül, a beteg romák közül sokan a gyógyszereket sem tudják kiváltani, s az oktatási lehetőségek is egyre jobban beszűkülnek a kisebbség fiataljai számára. Megjegyezte, Szabolcsban semmit nem érzékelnek abból, hogy elindult a Roma évtized program.

Seszták Oszkár, az önkormányzat fideszes elnöke szerint a romák helyzetét tovább rontja a pénzügyi-gazdasági válság, amely még csak ezután fejti ki kedvezőtlen hatását. Az megyei politikus hatékonyabb kormányzati beavatkozást sürgetett a romák helyzetének javításáért. Bírálta - ahogy fogalmazott - a "szélsőséges csoportokat", akik - szerinte - "érdekeltek a kisebbség elleni társadalmi viszály szításában". Seszták Oszkár kijelentette: "attól, hogy a Magyar Gárda és a Jobbik Magyarországért Mozgalom párt viszályt kelt a többség és a kisebbség között, nem változik a riasztó szociális helyzet". Balogh Artúr, a nyíregyházi cigány önkormányzat elnöke úgy vélekedett: a romák között félelmet kelt a Magyar Gárda és a Jobbik "masírozgatása", ezért a kormánynak határozottan fel kellene lépni a törvénytelenséggel szemben.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Új eljárás a csalással vádolt cigány önkormányzati ex-elnök perében

Hatályon kívül helyezte az elsőfokú döntést, és a Sátoraljaújhelyi Városi Bíróságot új eljárás lefolytatására kötelezte a Borsod megyei bíróság kedden abban az ügyben, amely a megye cigány kisebbségi önkormányzatának tavaly leköszönt elnökét is érinti - mondta a megyei bíróság.

Kiricsi Gábor Itthon

Cigány-magyar ügyek: nem lehet mindent az előítéletekre fogni

A romákat és nem romákat ért támadásokat a sértett környezete kapásból etnikai keretbe helyezi, számukra ugyanis ez jelenti a legegyszerűbb és mindenre alkalmazható magyarázatot- mondja lapunknak Krekó Péter szociálpszichológus. A Political Capital vezető elemzője szerint azonban a konfliktusok akár elő is mozdíthatják a társadalmi egyenjogúságért vívott küzdelemet.

Itthon

RSK: cigányellenes plakáttal kampányol a Jobbik Ferencvárosban

Legújabban cigányellenes plakáttal kampányol a Jobbik jelöltje a ferencvárosi időközi választásokon, aki a sikertelen első forduló után a harmadik helyet érte el a kerületben - írja a Roma Sajtóközpont (RSK). Az összes parlamenti politikai erő egyöntetűen elhatárolódott az akciótól.

Itthon

Cigányok igazoltatása: pótcselekvés bűnmegelőzés ürügyén

Roma megfigyelőkkel együtt igazoltattak a rendőrök fél éven át három magyar városban. Kiderült, hogy a rendőrök háromszor annyi cigány járókelőtől kérik el a személyit, mint nem romától. A rendőrök hatékony bűnmegelőzésre hivatkoznak, de a számok alapján inkább tűnik pótcselekvésnek az igazoltatási rögeszme. Kádár András Kristóffal, a Magyar Helsinki Bizottság társelnökével beszélgettünk a hazai gyakorlatról és arról, hogy miért igazoltatnak évi kétmilliószor Magyarországon.

MTI Itthon

Sólyom: a cigány önkormányzatok nem váltak be

A magyarországi cigányság esetében, úgy tűnik, nem vált be a jelenlegi kisebbségi önkormányzati rendszer. Az etnikai csoport problémája speciális kezelést igényel, törvényhozási szinten ezzel számot kell vetni - mondta Sólyom László köztársasági szerdán Budapesten.

Babos párosban is kiesett Moszkvában

Babos párosban is kiesett Moszkvában

Brüsszelben találkozott a néppárti bölcsekkel Orbán

Brüsszelben találkozott a néppárti bölcsekkel Orbán

A Takarék-vezér vette át Mészáros Lőrinc helyét egy Felcsúthoz köthető cégben

A Takarék-vezér vette át Mészáros Lőrinc helyét egy Felcsúthoz köthető cégben

Izraelben ismét egy volt vezérkari főnök harcol a miniszterelnökségért

Izraelben ismét egy volt vezérkari főnök harcol a miniszterelnökségért

Történelmi csúcson az amerikai sertéshúsexport

Történelmi csúcson az amerikai sertéshúsexport

Ez az ingyen letölthető 66 oldalas kisokos segíthet, hogy tudatosabban használja a Facebookot

Ez az ingyen letölthető 66 oldalas kisokos segíthet, hogy tudatosabban használja a Facebookot