szerző:
Csikász Brigitta
Tetszett a cikk?

Tíz éve történt gyilkosságok felderítésén fáradoznak a Pest megyei rendőrök, úgy tűnik, sikerrel. Terjék István felrobbantása és Csóka István eltűnése ugyanahhoz a társasághoz kötődik, a tettesek ráadásul egy baráti körbe, a százhalombattai Bátor Buldogok nevű rögbicsapathoz tartoztak.

Megoldhatatlannak vélt régi bűnügyekről is kiderülhet hosszú évek után, hogy kik voltak az elkövetőik. Az idő múlásával ugyanis változik az egykori tettesek és körük anyagi helyzete, személyes viszonyaik s érdekeik. Egykori barátok esküdt ellenségekké válhatnak, s örülnek, ha bármit a másik számlájára írhatnak. Ezt igazolta a Szlávy-ügy, és ezt látszik igazolni két, a kilencvenes évek végén Pest megyében történt gyilkosság felderítése is.

A tett színhelyén. Leszámoltak a két zsarolóval
© E. Várkonyi Péter
A kiindulópont egy másik bűncselekmény, a 2005. tavaszi diósdi kettős gyilkosság volt, amelynek fejleményeiről a hvg.hu is többször beszámolt: a település külterületén  lelőttek két férfit, akik megzsaroltak egy olajlopásokkal foglalkozó társaságot. Fél évvel később a rendőrök megtalálták a tetteseket és a megbízókat, de a nyomozás során más bűncselekmények is előkerültek. Ilyen volt az 1998. augusztus 18-án, a budapesti Egér úton felrobbantott Porsche, azaz Terjék István meggyilkolása. A férfi autóját ugyanolyan robbanóanyaggal küldték a levegőbe, mint amit egy hónappal korábban a több halálos áldozatot is követelő Aranykéz utcai merényletben használtak.

A porschés robbantás Czibere Attila révén kapcsolódott a diósdi ügy elkövetőihez. Ő a kettős emberölés egyik vádlottja, de úgy tudjuk, Terjék felrobbantásának ügyében eddig csak tanúként hallgatták ki a Pest Megyei Rendőr-főkapitányságon. Annak idején üzletelt Terjékkel, s közös ismerősük volt a zenei producerként és Zalatnay Sarolta segítőjeként ismertté vált Pintér György. Akit egyébként 2005 óta többször is meghallgattak tanúként, mert felmerült, hogy Terjék, Czibere és ő 1996-ban és 1997-ben részt vett a mezőszentgyörgyi olajlopásban. (Ez nem azonos a korábban említett diósdi olajlopással.)

Meglelt raktár
A megmaradt 9-10 tonna pénzpapírt tíz évvel később, 2007 őszén találták meg a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai egy győri raktárban, ahová a százhalombattai Molnár Tamástól – a diósdi ügyben érintett férfitól – szállították át. A pénzjegynyomáshoz használható papír egy részét Dietmar Clodo, a már elítélt „bombagyáros” lakásán találták meg.
Ezzel egy időben a társaság – Terjék, Czibere, Pintér, valamint a Dinda becenevű Csóka István – egy másik illegális üzletbe is belevágott, miután sikerült megszerezniük egy német pénzpapírszállítmányt. Több tonna, kiváló minőségű papírra ötezreseket nyomtattak, amelyek a megtévesztésig hasonlítottak az igazi bankjegyekre, és csak egy alaposabb ellenőrzés tudta kimutatni, hogy hamisítványokról van szó.

Addig minden tökéletesen működött, amíg a pénzhamisítást végző Váci úti nyomda tevékenységére fény nem derült. Ezután azonban a csapat több tagjának szöknie kellett, Czibere például Szlovákiában bujkált egy ideig. Dinda szökésének megszervezésében pedig – a vallomások szerint – Pintér György is részt vett. Hogy hol kötött ki végül, rejtély, mert azután, hogy beszállt egy zöld Wartburgba, senki sem látta, senki sem halott róla, éppen ezért az a vélekedés alakult ki, hogy megölték őt. Ezt az is megalapozza, hogy a csapat tagjai tudták, Dinda be akar menni a rendőrségre, hogy tisztázza magát, és ezért tartottak attól, hogy mindent bevall. Ezért aztán a társaság egy szlovákiai találkozón szavazott arról, hogy meg kell ölni Csóka Istvánt.

Egy évvel később viszont az olajlopási biznisz napja is leáldozott, miután a mezőszentgyörgyi iparterület őrét tetten érték a rendőrök, amint éppen kannába eresztette a megcsapolt olajat. Az üzletbe befektetett pénzét viszont mindenki szerette volna visszakapni, így Terjék is követelte a magáét Czibere Attilától és Pintér Györgytől. Ez volt az oka annak, hogy Terjék sem maradhatott életben.

Megölésének körülményei azonban teljes részletességgel egészen addig nem tisztázódtak, amíg a diósdi kettős gyilkosság kapcsán el nem fogtak néhány embert. Köztük Kaszap Ferencet, becenevén Frenkit, aki, mint kiderült, találkozott Pintér Györggyel. Felkérték egy diplomatatáska átadására, amit a Balatoni út mellett lévő Szoborparknál – a csomag élesítésével együtt – meg is tett. Majd, miután Terjék beszállt az autóba, Frenki a nála lévő, az akcióhoz kapott telefonról felhívott egy számot, ami élesítette a Porschéra szerelt bombát.

A Terjék-ügyben elrendelt nyomozás eredményeként 2008 tavaszán tartóztatták le Pintér Györgyöt, aki a mezőszentgyörgyi olajlopást elismerte, de tagadja, hogy megbízást adott volna a vállalkozó megölésére. A rendőrök viszont úgy látják, a bizonyítékok alátámasztják gyanújukat, ráadásul Pintér megbukott a hazugságvizsgálaton is. A bűnügy azzal is kerekebbé vált a nyomozás szempontjából, hogy a rendőrök eljutottak ahhoz a férfihoz is, aki a táskát összeszerelhette.

A másik ügyben, Dinda eltűnésében is előbbre járnak már a nyomozók. A hvg.hu értesülései szerint a tavaly elrendelt eljárás során begyűjtött bizonyítékok alapján valószínűnek látszik, hogy ennek a bűncselekménynek a végrehajtását is Pintér György rendelte el. Rajta kívül előzetes letartóztatásba került egy százhalombattai férfi, Tóth Görgy, akit azzal gyanúsítanak, hogy közreműködött Csóka István megölésében és a holttest elrejtésében. Egy másik rögbis társával, Mátyás Csabával együtt, aki ellen körözést adtak ki, hogy Új-Zélandról haza tudják hozatni.

Vizsgálják a Pest megyei rendőrök azt is, hogy egy további, 1999-es ügyhöz, amelyben egy volt érdi fateleptulajdonos, Alföldi Pista bácsi tűnt el, lehetett-e köze Pintér Györgynek. Ez a nyomozás, amely a másik kettőhöz hasonlóan bravúros lehet, még az elején tart.

Az ügyek – a rendőrök által – központi alakjának tartott Pintér György ügyvédje, Zamecsnik Péter a hvg.hu-nak elmondta, hogy védence tagadja a rendőrök által felhozott gyanúsításokat. Hozzátette: felettébb érdekes az olyan gyanúsítás emberölés ügyében, ahol a holttest nincs meg. Ez minden eddigi gyakorlattal szembe megy – hangsúlyozta Zamecsnik Péter.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vélemény

Kik állnak a diósdi kettős gyilkosság mögött?

Távozik a Pest Megyei Rendőr-főkapitányságról a diósdi kettős gyilkosság nyomozását vezető Varga Béla százados. Okát nem árulták el. A HVG legutóbbi számában megjelent, A Koszi-Klán és rendőri szálak című cikkből kiderül, magas beosztású rendőrök neve is szerepel az ügy aktáiban; a gyilkosság gyanúsítottjai –mint vallották – üzleti, illetve baráti kapcsolatban álltak különböző beosztású rendőrökkel.

hvg.hu Itthon

Diósdi leszámolás: háttéralku segítette a nyomozást?

A héten az utolsó szembesítés után befejeződhet az egyik leghírhedtebb magyar alvilági leszámolás, a diósdi kettős gyilkosság nyomozása. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság ezt követően a mintegy ötvenezer oldalas ügyiratot vádemelési javaslattal megküldi az ügyészségre. A hvg.hu értesülései szerint a rendőrök az egyik gyanúsítottal, Cz. Attilával megegyeztek: részletes vallomásáért cserébe enyhébb büntetés vár rá, illetve az egyik fegyveres rablás ügyében érintett feleségét nem gyanúsítják meg.

hvg.hu Itthon

Diósdi-ügy: befejeződött a nyomozás

Több mint egy hónapig tartó iratismertetés után befejeződött a diósdi kettős emberölés nyomozása, s a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság (PMRFK) átadta a több tízezer oldalt kitevő aktát az ügyészségnek. A rendőrség szerdán tartja a sajtótájékoztatót a nyomozás lefolytatásáról.

Itthon

A diósdi kettős gyilkosság kérdőjelei

Összesen 28 gyanúsítottja van a diósdi kettős gyilkosságnak és a hozzákapcsolódó 17 bűnügynek – derült ki a szerdán délben tartott rendőrségi sajtótájékoztatón. Az ügyhöz kapcsolódik egy olajlopásos történet, fő vádlottai követték el az olajlopást, őket zsarolta meg F. József, akit azután testőrével együtt Diósdon megöltek. Ám ezek a vádlottak az emberölési ügyből valamilyen okból kimaradtak.

MTI Itthon

Vádemelés: diósdi kettős gyilkosság és más bűncselekmények

Vádat emelt a diósdi kettős gyilkosság, az Egér úton és a Szerémi úton pénzszállító autók ellen végrehajtott fegyveres támadások, két bankrablás és a százhalombattai olajlopások ügyében a Pest Megyei Főügyészség - tudatta a vádhatóság.

Vélemény

Olajlopás-diósdi kettős gyilkosság

Különösen nagy értékre, bűnszövetkezetben, üzletszerűen és folytatólagosan elkövetett lopás miatt emelt vádat tavaly a Pestvidéki Nyomozó Ügyészség Szövő Károly és 21 társa ellen, akik 2004 decembere és 2005 áprilisa között a Mol százhalombattai olajfinomítójából több ízben loptak üzemanyagot. Farkas Józsefet, és Kiss Norbertet 2005. március 31-én holtan találták Diósd határában az Audijuk mellett. A rendőrség kiderítette, meggyilkolták őket, mert húszmillió forintot követeltek a hallgatás fejében. A két ügy összekapcsolódik.

MTI Itthon

Diósdi kettős gyilkosság: vádemelés csak emberölés miatt

Vádalku miatt a fegyveres rablásokkal nem vádolta meg az ügyészség azt a férfit, aki egy bűnszervezet tagjaként a diósdi kettős gyilkosságot elkövette még 2005 márciusában - derült ki a Pest Megyei Bíróság csütörtöki tárgyalásán.

A főváros teszteket oszt szét a kerületek között az iskolanyitás előtt

A főváros teszteket oszt szét a kerületek között az iskolanyitás előtt

Budapesten van Oscar Isaac és Ethan Hawke, ki is ugrottak a Margitszigetre

Budapesten van Oscar Isaac és Ethan Hawke, ki is ugrottak a Margitszigetre

Európa egyik legnagyobb családi üzlete: a brit monarchia

Európa egyik legnagyobb családi üzlete: a brit monarchia